SISTEM REPRODUKTIF WANITA & LELAKI

SISTEM PEMBIAKAN PEREMPUAN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Tundun Labia majora Struktur pembiakan Labia minora Perempuan Klitoris Selaput dara (hymen) Kilang batholin Salur kencing liang faraj Perinium Kelenjar vestibul besar Bekalan darah , saraf, limfa

1.

Tundun

– Bahagian depan sendi ari-ari – Terdiri dari tisu lemak dan kulit tubuh – Terdapat bulu dibahagian ari-ari

2. Labia majora
– Terbina dari tisu lemak – Terdapat lipatan mula dari tundun dan

melengkungi kemaluan – Permukaan sesi luar terdiri dari tubuh berpigmen – Permukaan dalam licin.

 3.

Labia minora

– Terletak di dalam kemaluan besar – Fisura - Lapangan yang terkandung antara bibir

kemaluan kecil – Salur kencing terletak di bahagian atas faraj – Fourchett – terdapat lipatan kecil. – Bibir bertemu membentuk kelentit ( klitoris ).

 4.

Kelentit ( Klitoris )
pertemuan bibir kemaluan kecil Kulup – bibir kecil yang menyelubungi kelentit yang membentuk sarung. Terdapatnya salur darah dan saraf. Organ ini menyerupai organ penis Mempunyai tisu erektail Tiada kaitan dengan reproduktif.

– Binaan kecil yang terdapat di bahagian atas – – – – –

 5.

Selaput dara

– Selaput mukosa yang mengelilingi pintu liang faraj – Menutupi separuh dari liang faraj.

 6.

Kilang batholin

– Terdiri dari dua kilang berbentuk kacang hijau disisi

faraj. – Salur dari kilang membuka di lapangan antara selaput dara dengan bibir kemaluan kecil – Terdapat kilang mukosa kecil

 7.

Perinium

– Kedudukan antara bibir faraj dan dubur – Terdapat kulit longgar dan elastik.

 8.

Hymen

– Lapisan membrane mukosa yang nipis – Menutupi separuh ruang pembukaan vagina.

 9.
– – – – – – – – –

Kelenjar vestibul besar
Dikenali sebagai kelenjar batholin’s Terletak dikedua-dua dinding labia minora Berbentuk kacang ‘pea’ Berduktus yang membuka kedalam vestibul Merembeskan mukus untuk melembabkan vulva

 10.

Bekalan darah, saraf dan limfa

Bekalan arteri dari arteri pudendal dalam Bekalan vena dari vena iliak dalaman Salur limfa dari nodus inguinal Bekalan saraf ialah dari saraf pudendal

SERVIKS

FISIOLOGI SISTEM REPRODUKTIF WANITA

1. Uterus
 Merupakan

satu bahagian saluran reproduktif dan membenarkan sperma lelaki masuk ke dalam tiub uterus. disalurkan kepada embrio melalui kelenjar endometrial sehingga penghasilan plasenta. Plasenta merupakan tempat pertukaran bahanbahan di antara darah ibu dan darah fetal tetapi mengasingkan sirkulatorinya.

 Nutrien

 Bahagian

dalam uterus dibentuk oleh endometrium setiap bulan untuk proses mengandung. Jika tidak mengandung, fungsi stratum pada lapisan endometrium terhakis dalam proses mensturasi ( haid ). Tiub otot selari iaitu sperma lelaki dari batang zakar didepositkan sewaktu hubungan jenis. Merupakan tempat keluar aliran haid dan terowong kelahiran untuk fetal.

2. Tiub Fallopio.
 Menyedut

oosit secara aktif ke dalam ampula, tempat berlakunya persenyawaan. tiub, yang mengandungi juzuk, antaranya laktat, piruvat dan bikarbonat diperlukan untuk pengkapasitanan spermatozoon dan oosit.

 Rembesan

 Ovum

mesti berada di dalam tiub selama 3 hari untuk mengalami peringkat awal pembahagian. dibawa ke uterus melalui pergerakan silium di dalam epitelium tiub, akan terbenam di dalam dinding uterus kira-kira 5 ½ hari selepas persenyawaan.

 Kemudiannya

 Ia

3. Ovari
 Merupakan

dua pasang ovari iaitu menghasilkan ova dan hormon seks wanita iaitu estrogen dan progestron. didapati dalam folikel dimana ianya dihasilkan dalam beberapa peringkat pembentukan folikel primordial tidak tumbuh

 Ova

 Folekel

vasikular telah sedia ada untuk dikeluarkan iaitu ovum dalam proses bulanan iaitu ovulasi. yang matang didiscaj dari folekel yang ruptur dan menjadi korpus leteum, kelenjar endokrin sementara yang menghasilkan estrogen dan progesteron.

 Ovum

4. Vagina
 Merupakan

organ tubular terletak di antara rektum dan uretra dan bladder. Ia tiub yang boleh kolaps dan distensi.

Lapisan luaran menstimulasi zakar sewaktu persetubuhan dan bertindak sebagai ransangan pengeluaran semen.  Merupakan bahagian bawah untuk kelahiran bayi dan pengangkutan aliran darah haid.

5. Vulva
Mengandungi genital ekterna: mons pubis, labia majora, labia minora, kelentit, meatus urinari, bukaan vagina dan kelenjar vestibular.  Mons pubis dan labia melindungi kelentit dan vestibula.  Kelenjar vestibular menghasilkan bahan pelincir yang memberi maklumat ke kawasan respon seksual di otak.  Pembukaan vagina merupakan sempadan antara genital internal dan ekternal.

 6.

Perineum.  Adalah kulit yang yang menutupi kawasan antara pembukaan vigina dan rektum
 7.

Payu Dara.  Merupakan untuk penghasilan laktasi.

SISTEM REPRODUKTIF LELAKI

 Sistem

ini dibentuk oleh organ-organ berikut.

Skrotum  ( 2) testis  (2) korda spermatik. ( 2) kelenjar seminal vesikle.  (2) duktus ejekulasi.  Kelenjar prostat.  Penis.

1.

Skrotum.

Satu kantung yang berpigmentasi, diselaputi oleh kulit tisu berserat ( tisu konektif ) dan otot licin. Dibahagikan kepada dua kompartmen iaitu setiap satu mengandungi satu testis, satu epididimis dan satu korda spermatik. Terletak di bahagian bawah tulang simfisis pubis, depan peha dan di belakang penis. 

 Fungsi

otot – mengecut atau mengembang kulit di skrotum.  Otot dartos dan otot kremaster adalah otot skeletal dan berfungsi mengawal posisi skrotum dan testis Contoh : cuaca sejuk atau rangsangan seksual mengecut dan tarik testis dekat dengan badan – mendapatkan haba badan.  kantung bagi testis dan melindungi testis daripada kecederaan dan suhu sesuai (penghasilan sel viabel)

2.Testis.  Adalah gonad lelaki, bersaiz 4.5 sm panjang, 2.5 sm lebar, 3 sm tebal dan bergantung di dalam kantung skrotum oleh korda spermatik. Terdiri daripada tiga lapisan tisu.  i. Tunika vaginalis – lapisan luaran testis unjuran daripada peritioneum abdomen dan pelvik.

 ii.

Tunika albuginea – lapisan berserat, meliputi testis unjuran dari septa yang memisahkan struktur kelenjar pada lobules. Tunika vaskulosa – mempunyai rangkaian kapilari dan disokong oleh tisu konektif.

 iii.

 

Testis.  Setiap testis mempunyai 200-300 lobules.  Setiap lobule terdapat satu hingga empat lingkaran convoluted yang terdiri sel germinal epithelium dikenali sebagi tubul semiferous.

 Struktur

Di antara tubul terdapat kumpulan interstitial ‘Cells of Leydig’ yang merembeskan hormon testosterone.

 Pada

polar atas testis terdapat epididimis yang keluar dari skrotum sebagai duktus deferens (vas deferens), yang berada di dalam korda spermatik. dan nodus limfa yang dibekalkan adalah melalui korda spermatik.

 Darah

 3.

Korda Spermatik. Terdapat struktur membentuk korda spermatik,
    

i. 1 arteri testicular. ii. 1 vena testicular. iii. Nodus limfa. iv. 1 duktus deferens. v. Saraf.

 4.

Vesikel Seminal. - Adalah dua kantung fibromuskular yang kecil dilapisi oleh epithelium kolumnar. - Bergabung membentuk dengan duktus deferens dan membentuk duktus ejakulasi untuk merembes cecair likat mengandungi spermatozoa. 5. Duktus Ejakulasi. - Adalah dua tiub berukuran 2 sm panjang melintasi kelenjar prostat dan disambung kepada prostat uretra. - Membawa bersama cecair seminal dan spermatozoa untuk disalur keluar melalui uretra.

6. Kelenjar Prostat.  a. Terletak di kaviti pelvik berdepan dengan rektum dan di belakang simfisis pubis dan mengelilingi bahagian permulaan uretra.
 b.

Dibentuk oleh lapisan berserat , otot licin dan sel epithelium kolumnar.  c. Ia merembeskan cecair pelincir prostat.

 6.

Penis Dan Uretra.  Satu batang yang mempunyai satu akar dan badan.  Akar terbenam pada perineum dan badan mengelilingi uretra.  Dibentuk oleh 3 jenis tisu erektil dan otot involuntari yang boleh memanjang dan mengembang.  Tisu-tisu ini disokong oleh tisu berserat yang diselaputi oleh kulit, dan kaya dengan bekalan darah.

Prosidur

pembuangan sebahagian daripada prepus adalah sirkumsisi. Fungsi Penis adalah organ persetubuhan lelaki dan uretra menyalurkan air kencing dan memancut sel-sel sperma ke dalam faraj wanita.

2 Corpora kavernosa dan ditengahnya ialah korpus spongiosum (yang mengandungi uretra).  Glans penis terbentuk di hujung corpora kavernosa dan korpus spongiosum.  Prepuce(foreskin) menyelaputi bahagian glans penis.  Bekalan darah daripada arteri dan vena pudendal,  Bekalan saraf dari autonomik dan somatik.

 Fungsi

:Korpus Spongsium terdiri daripada tisu erektil yang terletak di medial posterior kolum. menembusi dan membuka liang luar di hujung penis. dipangkal penis membentuk kepala penis atau glans penis. suspensori mengikatkan penis ke tulang

 Uretra

 Mengembang

 Ligamen

pubis.

 Sistem

Duktus  Terdiri daripada Epididimis,Vas deferens, Korda spermatik, Duktus Ejakulasi dan Uretra.
 Mengadungi

sedikit cecair bertindak sebagai pelicin.

seminal

yang

 Sperma

apabila dihasilkan dalam bentuk separa pepejal memerlukan pelicin untuk bergerak .

Epididimis  Terletak sepanjang Superior dan Posterior Margin Testis. 6 meter panjang dan berlingkar berbentuk koma.  Ia mempunyai bahagian kepala, badan dan ekor. Dilapisi oleh Epitelium Kolumna bersilia. Sperma-sperma yang matang akan ditempatkan di bahagian ekor Epididimis.  Epididimis akan mengeluarkan sedikit cecair Seminal

Vas Deferens dan Korda Spermatik  Sperma-sperma yang matang akan meninggalkan Epididimis dan bergerak keluar melalui Tiub Fibromuskular yang dipanggil Duktus Deferens ( Vas Deferens).
 Tiub

ini berterusan dengan epididimis. Panjangnya lebih kurang 45sm bermula dari ekor epididimis dan naik ke atas hingga ke belakang testis.

 Duktus

deferens juga memasuki kekaviti abdominal pelvik melalui inguinal kanal.  Lintas ke Uretra hingga hingga ke belakang Pundi Kencing lalu ke arah kelenjar Prostat.  Sebelum masuk ke Kelenjar Prostat setiap Duktus deferens akan membesar untuk dijadikan sebagai Ampulla.  Sperma disimpan di proksima duktus deferens.

Korda Spermatik  Terdapat 2 korda spermatik .  Satu bagi setiap testis. Testis tergantung melalui Korda Spermatik. Meliputi dan memelihara salur-salur darah saraf, limfatika dan bahagian proksimal duktus deferen.  Mempunyai tisu fibronipis yang melapisi lapisan dalam dan otot bebas.  Bekalan darah dibekalkan oleh arteri testikula yang bercabang dari abdominal aorta. Vena menerusi vena testikular.  Bekalan urat saraf melalui urat saraf torasik 10 dan 11. Saliran Limfa dalam nodus limfatik aorta

Duktus Ejakulasi  Penyatuan saluran Vas Deferen dan Vesikel Seminal membentuk Duktus Ejakulasi.  Duktus ini menjadi laluan untuk sperma dan cecair Seminal ke Uretra.  Setiap Duktus Ejakulasi melalui Kelenjar Prostat dan membuka kedalam Uretra.  Saiznya 2 sm panjang. Lapisan pertengahan tisu otot. Lapisan dalam Epitilium Kolumna

 Uretra  Mempunyai

2 fungsi bagi lelaki iaitu untuk air kencing dan air mani. Saiz lebih panjang daripada wanita 19 – 20 sm. kepada 3 bahagian:1.Bahagian prostat 2.Uretra Bermembran 3.Uretra Penil

 Terbahagi   

 1. 

Bahagian Prostat

Bahagian Proksimal melalui kelenjar Prostat. Menerima duktus ejakulasi yang mengandungi sperma, bendalir dari vesikel seminal.  Saiznya 2.5 sm dari dasar pundi kencing. Rembesan dari Prostat adalah nipis berwarna susu dan berkeadaan alkalin.

2.Uretra Bermembran
 Bahagian

kedua uretra. Terletak di belakang perinium dan di bawah tulang ari-ari.  Menembusi diafragma urogenital dan diselaputi oleh otot.  Sfinkter uretra eksterna bersaiz 0.5 sm panjang . 3. Uretra Penil  Bahagian ke 3 uretra.  Terletak di penis di mana tisu erektil korpus spongisium mengembang difossa Navikula dan tamat di liang luar.

 Sistem

Aksesori  Terdiri dari Seminal Vesikel, Kelenjar Prostat dan Kelenjar Bulbouretra (kelenjar cowper’s). Seminal Vesikel  Terdapat 2 vesikal seminal  Terletak dibelakang pundi kencing  Mempunyai duktus pendek bersambung dengan vas deferens dekat ampulla membentukan duktus ejekulasi

Mengosongkan kandungan di uretra  Berbentuk piramid , 5sm panjang  Menghasilkan bendalir seminal yang merupakan likat  Mengandungi Fruktus, prostaglandins dan protein  Fruktus memberi tenaga kepada sperma  Prostaglandin menyumbang kepada motiliti dan viabiliti sperma  Protein mengakibatkan reaksi koagulasi dalam semen

Struktur vesikel seminal  Ciri-ciri:  Menghasilkan bendalir pekat yang membentukan sebahagian dari cecair semen  Cecair memberi tenaga kepada sperma, membantu meneutralasasikan asid di uretra dan faraj  Memain peranan sebagai pelincir semasa koitus (antigeseran)  Dibekalkan dengan urat saraf simpatetik dari pleksor pelvik

 Terdapat

3 jenis kelenjar dalam prostat yang merembeskan mukus iaitu kelenjar dalaman mukosal, kelenjar submukosal prtengahan dan kelenjar prostat luar yang mengeluarkan sebahagian besar dari rembesan.  Rembesan mengandungi air, asid, fosfat, kolesterol, fosfolipid.  Terdapat 3 lapisan tisu di dinding iaitu tisu berfiber diluar, otot bebas di tengah dan epitelium kolumnar di dalam.

 Kelenjar

Bulbouretral Kelenjar Cowpers  Terdapat 2 kelenjar dibawah prostat satu bertentangan dengan yang lain. Berbentuk “kacang pea”.  Setiap duktus ada kelenjar yang membuka di penil uretra.  Menghasilkan bendalir yang membentuk sebahagian semen.  Bendalir ini berkeadaan alkalin dan bertindak sebagi pelindung serta pelicin.

 Semen

/ Cecair Seminal  Merupakan cecair pekat dan mengandungi bendalir dari sistem aksesori. Berkeadaan alkalin (pH 7.5) mengandungi sel-sel sperma.  Peratus Bendalir Yang Dihasilkan Oleh Sistem Aksesori  Epididimis dan vas deferens 5 %  Vesikel seminal50 %  Kelenjar Prostat 30 %  Kelenjar Cowpers 5%  Isipadu semen -1 pancutan – 1.5 - 6 ml  1ml semen --50 -150-juta sperma  < 10 -20 juta sperma – masalah kesuburan lelaki

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful