ISTERI NUSYUZ / SUAMI DAYUS

، (Dengan nama Allah, Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah SAW, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda)

Hukum & Pengertian Nusyuz
vHukum – Haram & Berdosa besar vIstilah nusyuz dipinjam dari Bahasa Arab. vPerkataan asalnya ialah al-nasyzu ‫ النشز‬bermaksud tempat yang tinggi vHadis Bukhari – Bila seorang suami isteri untuk tidur tapi isteri enggan & suami rasa kesal, Malaikat akan laknat v sampai subuh. vEtimologi – melakukan maksiat, meninggikan, melebihi vSyarak – Isteri derhaka & abaikan t/jawab yang ditetapkan Allah terhadap suami vSuami abai t/jawab terhadap isteri

Nas Quran Berkaitan Nusyuz .
Ada dua nas Quran yang secara langsung menyebutkan nusyuz isteri. Pertama menyatakan nusyuz isteri Maksud: “Dan wanita-wanita yang kamu bimbang nusyuznya maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah diri dari tempat tidur mereka dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka mentaatimu maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya”.    

SABDA RASULULLAH
:"Jika seseorang lelaki mengajak isterinya ke tempat tidur, isterinya tidak datang dan suaminya tidur dalam keadaan marah, malaikat akan melaknat isteri berkenaan sehingga subuh.

Nusyuz Di Pihak Isteri
v Isteri tak taat suami v Isteri keluar rumah tanpa uzur & tanpa izin v Bermasam muka ketika v Isteri bermusafir tanpa izin v Isteri enggan lakukan hubungan intim tanpa uzur v dimarahi @ masa tertentu @ sepanjang masa. v Menyakiti suami dengan lidahnya v Tidak mahu berkhidmat kepada suaminya, sama ada ia diminta atau sebaliknya.

PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN APABILA ISTERI NUSYUZ
Nasihat yang baik
1) Ingatkan mereka bahawa tindakannya itu telah menyakiti hati suami dan dikira derhaka serta yang paling penting dari semua itu adalah, telah dikenakan dosa oleh Allah SWT.

1)

Asingkan tempat tidur
Tidak tidur bersama mereka di tempat tidur khas untuk anda berdua selama ini. Dan anda berada di dalam rumah anda (yang sama). Jangan lupa untuk tidak bercakap kerana langkah pertama iaitu nasihat yang baik itu tidak berkesan. Langkah kedua ini adalah lebih kepada perbuatan bukan percakapan.

Memukulnya dengan pukulan mendidik
Pukul isteri. Allah tegaskan, dengan pukulan yang tidak mencederakan. Iaitu pukulan mendidik suami boleh memukulnya dengan pukulan yang ringan (bukan penderaan) Walaupun suami dibenarkan untuk memukul isteri, (Islam juga memberi garis panduan cara memukul agar pukulan suami tidak mendatangkan mudharat kepada isteri, : -suami tidak boleh memukul isteri dengan pukulan keras -Tidak boleh memukul pada wajah dan anggota2 isteri yang mudah cedera Tujuan pukulan tersebut adalah bagi maslahah suami sendiri iaitu supaya isteri kembali taat semula kepadanya. Oleh yang demikian, adalah lebih baik jika suami tidak memukul isteri jika dirasakan tidak perlu.

Tafsirnya: “Dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, dan (jika mereka berdegil) tinggalkanlah (pulaukanlah) mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukullah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya).” (Surah an-Nisa: 34) 4) Penyelesaian kehakiman Hakim menilai kes dan lantik dua orang pendamai Hakam – lelaki, Muslim Dewasa dan adil Pendamai mesti ikhlas dan berusaha bersungguh pendamai mesti bersepakat – teruskan @ Pisahkan Jika pendamai tidak sependapat – Hakim lantik pendamai lain Jika Suami & Isteri tak setuju keputusan Hakam Hakim panggil Suami & Isteri beri nasihat & laksanakan keputusan Hakim

• •

AKIBAT DARI PERBUATAN NUSYUZ
Tidak berhak dapat layanan /giliran adil Tidak boleh menuntut hak jagaan anak Suami boleh tuntut fasakh. Akibatnya: Isteri hilang hak sebagai isteri Tak layak terima nafkah Tidak boleh buat tuntutan terhadap suami

PENGERTIAN DAYUS
Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata , ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila - bila iaiatu Si DAYUS , si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak " lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah , kami telah faham erti orang yang ketagih arak , tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : " IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA ( ISTERI DAN ANAK - ANAKNYA ) - ( Riwayat At - Tabrani )

si suami atau bapa yang langsung tiada perasaan risau dan ambil endah dengan siapa isteri dan anaknya bersama , bertemu . Jika kita melihat tafsiran oleh para ulama berkenaan istilah Dayus, ia adalah seperti berikut :1 ) An - Nuhas Ertinya : cemburu ( iaitu lawan kepada dayus ) adalah seorang lelaki itu melindungi isterinya dan kaum kerabatnya dari ditemui dan dilihat ( auratnya ) oleh lelaki bukan mahram " ( Tuhfatul Ahwazi , 9 / 357 )

ERTI DAYUS

2 ) kitab Faidhul Qadir
Ertinya : Seolah - olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan ( kepada si lelaki ) sehingga apabila ia melihat kemungkaran ( dilakukan ) oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya " ( Faidhul Qadir , 3 / 327 )

3 ) Imam Az - Zahabi
Ertinya : Dayus adalah sesiapa yang menyangka ( atau mendapat tanda) bahawa isterinya melakukan perkara keji ( seperti zina) maka ia mengabaikannya kerana CINTAnya kepada isterinya , maka tiada kebaikan untuknya dan tanda tiada kecemburuan ( yang diperlukan oleh Islam) dalam dirinya" ( Al-Kabair, 1/62 )

4 ) Imam Ibn Qayyim
Ertinya : Sesungguhnya asal dalam agama adalah perlunya rasa ambil berat (protective) atau kecemburuan ( terhadap ahli keluarga) , dan barangsiapa yang tiada perasaan ini maka itulah tanda tiada agama dalam dirinya, kerana perasaan cemburu ini menjaga hati dan menjaga anggota sehingga terjauh dari kejahatan dan perkara keji, tanpanya hati akan mati maka matilah juga sensitiviti anggota ( terhadap perkara haram), sehingga menyebabkan tiadanya kekuatan untuk menolak kejahatan dan menghindarkannya sama sekali.

LELAKI AKAN MENJADI DAYUS APABILA
Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah. Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya. Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'sporting' yang memahami. Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepada dirinya

SEKIAN TERIMA KASIH

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful