BAB 3 PEMIKIRAN NURCHOLISH MADJID

Oleh : 1. Muhammad Hafiz Md Said ( JEA 080707) 2. Nurul ain binti alizuddin (Jea 080103) 3. Norazila binti yahya (jea 080086)

1.

A. Latar Belakang & Perjalanan Hidup
Haji Abdul Madjid
    

Seorang petani dari Jombang, ayah kpd Nurcholish Madjid. Mengajar Nurcholish Madjid membaca al-Quran sejak Nurcholish berusia 6 tahun. Abdul Madjid hanya bersekolah setakat Sekolah Rakyat (SR), tetapi memiliki pengetahuan yg luas. Fasih dlm bahasa Arab & mengakar dlm tradisi pesantren(sekolah pondok). Sering dipanggil ‘Kiai Haji’ sbg ungkapan penghormatan bagi ketinggian ilmu-ilmu keislaman yg dimilikinya. Berperanan dlm membesarkan serta mengawasi Madrasah al-Wathoniyah, di Mojoanyar, Jombang.

 

 

Madrasah dibuka pd sore(petang) hari & disebut ‘sekolah sore’ yg diikuti oleh para siswa yg mengikuti Sekolah Rakyat di pagi hari. Abdul Madjid adalah salah seorang murid kesayangan Kiai Hasjim Asj’ari di pesantren Tebuireng, Jombang. Pernah dinikahkan dengan cucu Sang Guru (setelah bercerai menjadi Nyai Kiai Adlan Ali & Abdul Madjid sendiri kemudian menikah dengan gadis lain atas pilihan Sang Guru yg melahirkan Nurcholish Madjid. Kemudian mengikut Kiai Hasyim Asj’ari untuk bergabung dalam Masyumi. Merupakan guru biasa yg lahir dalam tradisi NU.

2. Nurcholish Madjid

 

 

Dilahirkan di sudut kampung kecil di desa Mojoanyar, Jombang, Jawa Timur, pd 17 Mac 1939. Bersekolah di Sekolah Rakyat pd waktu pagi & waktu petang di madrasah. Memperoleh ijazah SR IV2 dari Sekolah Rakyat Bareng, pd masa yg sama beliau menyelesaikan sekolah agamanya di madrasah ayahnya, Madrasah al-Wathoniyah. Pd usia 14 tahun, Nurcholish Madjid belajar di pesantren Darul-Ulum Rejoso di Jombang. Beliau sering menjadi bahan cemuhan temantemannya kerana pendirian politik ayahnya yg terlibat di Masyumi.

  

Kemudian, ayahnya memindahkan Nurcholish Madjid ke pesantren Pondok Modern Gontor, di Ponogoro, Jawa Timur. Beliau belajar di Gontor pd usia 16-21 tahun. Kurikulum Gontor menghasilkan perpaduan yg liberal, iaitu tradisi belajar klasik dengan gaya modern Barat. Para pelajar yg belajar di pesantren Gontor, tidak hanya diwajibkan mampu menguasai Arab klasik, tetapi juga bahasa Inggeris. Para pelajar bertutur hanya menggunakan bahasa Arab @ bahasa Inggeris, & tidak dibolehkan menggunakan bahasa Jawa @ bahasa Indonesia. Kehidupan di Gontor bukanlah meniru terhadap gaya hidup madrasah di Timur Tengah.

 

Semasa kanak-kanak, beliau bercita-cita menjadi engineer kereta api & mendalami fizik serta matematik, sehingga elektronik merupakan salah satu hobinya. Pd tahun 1961, beliau pindah ke Jakarta & kuliah di Fakulti Adab jurusan Bahasa Arab & Sejarah Kebudayaan Islam, IAIN Syarif Hidayatullah, Ciputat. Dari sini, semakin jelas bahawa kariernya akan berkaitan dengan dunia pemikiran keislaman. Meraih gelaran sarjana pd tahun 1968, beliau menulis skripsi berjudul Al-Quran Arabiyun Lughatan wa ‘Alamiyun Ma’nan ( Al-Quran Secara Bahasa Adalah Bahasa Arab, Secara Makna Adalah Universal).

 

Nurcholish Madjid menjadi Ketua Umum PB HMI untuk dua tahun berturut-turut dari tahun 1966-1969 hingga 1969-1971. Juga menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Asia Tenggara (PEMIAT) pada 1967-1969. Pd 1968-1971, beliau juga menjadi Wakil Sekretaris Umum dan penaung International Islamic Federation of Students Organisation ( IIFSO, Himpunan Organisasi Mahasiswa Islam se-Dunia). Nilai-nilai Dasar Perjuangan (NDP) yg merupakan buku kecil sebagai pedoman ideologis HMI yg ditulis oleh Nurcholish Madjid & teman-temannya pada awal tahun 1969.

  

Kelompok diskusi yg penting adalah Yayasan Samanhudi. Di situ, Nurcholish Madjid bertemu dgn Djohan Effendi, Ahmad Wahib, M. Dawam Rahardjo, Syu’bah Asa, & Abdurrahman Wahid. Gerakan Pembaharuan Pemikiran Islam kemudian tumbuh & berkembang. Dari tahun 1974-1976, beliau menjadi Direktor Lembaga Kebajikan Islam Samanhudi di Jakarta. Pd masa yg sama (1974-1976), beliau menjadi Wakil Direktor I Lembaga Studi Ilmu Kemasyarakatan di Jakarta. Penerbitan majalah Islam yg sgt provokatif, Mimbar Jakarta.

B. Telaah terhadap Pemikiran Nurcholish Madjid

Sistem kategori @ pengelompokan yg dipakai untuk tulisan Nurcholish Madjid dapat diterangkan sebagai berikut:
1. 2. 3.

Pembaharuan Pemikiran Islam. Islam dan Masyarakat Modern-Industrial. Islam dan Hubungan antara Iman dan Ilmu Pengetahuan.

PEMBAHARUAN PEMIKIRAN ISLAM
Artikal

‘ Modernisasi ialah bukan Westernisasi’ dan ‘Keharusan Pembaruan Pemikiran Islam dan Masalah Intergrasi Umat tanda perkembangan NM.
Modernisasi

ialah Rasionalisasi bukan Westernisasi ditulis pada tahun 1986 ketika Nurcholish mencapai puncak perhargaan sebagai Modernis konservatif.
Kaum

Muda’

Modernis anggap Nurcholish sebagai ‘Natsir

Modernisasi ialah Rasionalisasi bukan Waternisasi

Dibahagikan kepada 2 bahagian :1. 2.

pandangan progresif dalam modernisasi pembelaan apologetic mengenai keharusan masyarakat beriman kepada Tuhan.

Pentingnya prinsip-prinsip Moral yang Abadi

Disebalik peradaban yang besar, dan kekuataan persenjataan yang lengkap terdapat sesuatu yang kuat iaitu gagasan besar dan pemikiran. Cth :- Suku Maya mep. peradaban yg besar ttp tak bertahan lama kerana tidak memiliki moral untuk dijadikan suatu peradaban. Prinsip ketuhanan melahirkan sekularisme. Seorang sekular yg konsekuan, adalah seorang ateis dan sebaliknya. Ateisme menjurus kpd imperalisme, yg dianggap sbg sis. pemerintahan tiran dan otoriter iaitu cuba menolak kewujudan Tuhan dan nilai absolute.

Pemahaman Islam yg Benar dan Paripurna – melebihi agama peribadi dan kesahihan peribadi
Menolak pendapat para Orientalis Barat bahawa Islam tidak mengenal pemisahan antara agama dan dunia politik Islam bkn sekadar agama peribadi mahupun kesahihan peribadi.

Rasionaliti dan Rasionalisme
     

Nurcholish meletakkan pemisah antara rasinaliti dan rasionalisme Rasionalisme menekankan sis. pemikiran dan pedoman hidup yg bdsarkan materialistik Menolak perkara isme, lalu mengabungkan rasinaliti, rasinalisme dan humanisme. Melihat tahap pemikiran yg menjadi agama baru paling dominan Rasionaliti penting utk memahami pengetahuan yg relative dan terbatas ttp sekiranya berdasarkannya shj, tidak cukup. Dgn kata lain, akal manusia yg berdasrkan penelitian fakta dan realiti alam, memiliki kemampuan utk mencapai tahap pemahaman ttentu Tahap pemahaman manusia iaitu naluri, pancaindera, rasionaliti dan wahyu.

Rasionalitas dan Humanisme ( Ateisme) – Agama Baru Barat

Nurcholish memfokuskan kajian pada ideology lama yg mjd musuh Modernisme Islam Waternisme,Liberalisme dan Komunisme. Waternismeialah keseluruhan fahaman yg mbtk suatu “total way of life” yg keutamaanya adalah sekularisme. Juga mterjemah liberalisme sbg pkmbangn sekularisme yg sasarannya ditujukan pada hak individual dan nilai kapitalisme. Menolak pahaman liberalisme, anggap Islam anjurkan kemerdekaan individu, tetapi ada batasnya.

Pelajaran dari masa lalu – Peranan Para Intelektual
 

     

Pelajaran bdsrkan demokrsi terpimpin Sbg masa transisi dan memerlukan perubahan, memerlukan masa di mana para intelektual Muslim harus mengerahkan tenaga dan fikiran. Pendidikan bg mereka yg komitmen thdp Islam Mereka yg tlibat dlm pmbangunan Indonesia Moden adalah mereka g anti-pati Islam. Pendidikan di klgn elite oleh pemerintah Belanda agar bsikp apriori thdp islam memiliki bias sosio-politik Indonesia. Kebjksanaan etlis Belanda mdtgkn kesan + kpd Indonesia. Menekankn kptgn organisasi Islam spy mrk memainkn peranan dlm msyrk Indonesia. Melahirkn rasa hormat dan pcy diri dlm klgn mahasiswa Muslim ttg peran masa dpn mrk sbg intelektual Islam.

Modern, Rasionalitas dan Islam
          

Rasionaliti sebuah geraksn dari fenomena NM. Modernisasi ialah penerapan rasional sec berterusan dan sbgn dari Islam. Utk mperkukuh, NM mgemukakn 6 sebab :Allah mciptakan alam ini dgn Haq (benar) Allah mgaturnya dgn peraturan ILahi ( sunatullah) Alam adalah tempat yg baik dan myenangkan ciptaan Allah Manusia diperintah Allah utk mentaati hukum alam Allah menciptakan alam utk kptgn manusia Allah melarang perkara yg menghalang pkmbangan fikiran NM mgembangkan konsep kemodenan dgn mgaitkannya kpd konsep tawhid. Bagi NM, kemodenan ptg bagi semua umat Islam.

Keharusan Pembaharuan Pemikiran Islam dan Masalah Integrasi Umat – Dilema Umat Muslim Indonesia

Mengambarkan sesuatu dilema umat Iaitu msyrkt Islam harus menempuh era baru dan mgorbankan keutuhan umat Muslim Indonesia, sec intelektual tertinggal dan mmerlukan gagasan baru dan ini mbw kpd ppcahan umat

Umat dan Organisasi Umat
  

Pkmbgn pyebaran Islam ke Indonesia tidak diimbangi dengan kualiti yg memadai. Organisasi Islam runtuh krn :1) umat tidak myokong organisasi krn tidak lagi melakukan sokongan massa. 2) sifat pemikiran yg ditawarkan dan disebarkan dgn aktif oleh organisasi telah mengalami masturbasi 3) parti Islam & pemimpinya khlgn kpcyaan di mata msyarakat

Keharusan Pembaharuan Pemikiran Islam

Menurut MN, stabiliti & pkmbgn Islam adalah baik, ttp gagasan dinamis dp’lukan jika umat ingin perubahan dinamik. Rancgn perubhn meliputi 3 proses ;1) sekularisasi 2) kebebasan 3) gagasan mengenai kemajuan dan sikap terbuka

Sekularisasi
Proses drpd sis kepercayaan. Melibatkan transformasi kpcayaan ke dlm 2 arah 1) ke bawah dgn cara melakukan desaklarasi hal yg x suci tapi selama ini dianggap suci. 2) ke atas dgn msakralkan segala hal yg benar2 kuasa luar biasa, kekal dan suci. Ringkasnya, sekularisasi m’rupkan proses menilai &mengulangi segala yg bsinggungan dgn pemikiran keagamaan.

 

Kebebasan berfikir
 Substansi

dari segala btk pmbaharuan dan kmajuan intelektual adalah kebebasan bfikir.  Selalunya idea ptama akn ditolak, tapi dgn usaha utk mpjuangkan idea, sudah pasti akn diterima juga.  Jika kbebsn intelektual hilang, akn mpgaruhi k’hilangnya gagasan yg utuh.  NM, myatakan keadaan Islam di Indo, pd masa ini tidak mguntungkan sebab umat gagal dlm pmikiran idea.

Sikap terbuka
 Org

Islam harus pandang ke depan dan bsikap optimis krn bkyakinan bhw umat diciptakan dlm keadaan hanif dan cenderung berbuat baik @ jahat. bkn hanya peradaban @budaya ttp dilandasi dgn al-Quran dan Sunnah. proses pencarian yg tbuka, Islam dibangun bersama bahan & sumber warisan manusia yg universal.

 Islam

 Melalui

Keperluan terhadap Kelompok Kaum Liberal
 

Bagi NM, kelompok baru awal sprt Muhammadiyah, AlIrsyad tlh khlgn semangat pbaharuannya. Kelompok anti-pembaruan sprt NU, Al-Wasliyah, PUI hadir dgn gagasan pembaruan yg pd mulanya gagasan tsbt ditolak NM melihat pmikiran Islam adalah Dinamis, krn ajaran2, ibadah dan perintah ttentu dari Al-Quran kekal serta tidak berubah.

Nilai-Nilai Dasar Perjuangan (NDP)
  

Ajaran Islam standard dan normatif yg disusun sec sistematik. Menurut NM, NDP berupaya mjd gagasan pembaharuan progresif. Isi kandungan NDP :1)keutamaan iman 2)kebenaran mutlak hanya milik Allah 3)konsep Syahadat 4)konsep keutamaan Tuhan

NM mengatakan keharusan menerima perubahan dlm dunia manusia.

‘Beberapa Catatan Sekitar Masalah Pembaruan Pemikiran Islam’

Makalah ‘Beberapa Catatan Sekitar Masalah Pembaruan Pemikiran Islam’ muncul setelah heboh yg disebabkan makalah 3 Januari 1970. Nurcholish Madjid mencatat bahawa sebahagian besar kritik yg ditunjukkan untuk makalahnya terpusat pd 2 hal, iaitu terminologi yg dipakai & contoh-contoh @ ilustrasi-ilustrasi historis yg digunakan. Nurcholish Madjid mengajukan masalah-masalah etimologi untuk kata-kata Latin saeculum(saat ini), mundus(dunia ini), & eternum, dengan mendasarkan diri pd Harvey Cox untuk menyokong istilah sekularisasi yg digunakan selama tempoh tersebut. Maka saeculum adalah lawan kata eternum.

Konsepsi Barat (Kristian) mengenai ‘dunia’, umumnya sangat negatif, & Islam tidak mengenal pemikiran seperti itu. Menurut Al-Quran, dunia adalah ciptaan yg baik, diciptakan dalam sebaik-baiknya ciptaan oleh sebaikbaiknya Pencipta. Sekularisasi adalah sebuah proses ‘penduniawian’ sebuah proses membawa sesuatu ‘turun ke bumi’, yg selama ini proses tersebut telah terlampau lama disingkirkan & digantikan oleh kebohongankebohongan yg diakibatkan oleh salah meletakkan sentimentalis kesucian. Nurcholish Madjid mengatakan sekularisasi & sekularisme adalah sangat berbeza.

  

 

Sekularisme adalah suatu kefahaman iaitu faham keduniawian. Ia membentuk falsafah tersendiri & pandangan dunia baru yg berbeza @ bertentangan dengan hampir seluruh agama di dunia ini. Sekularisasi adalah sebuah proses dinamis sedangkan sekularisme adalah ideologi. Al-Quran menggambarkan penganut sekularisme sebagai kafir. Rasionalisasi adalah sikap rasional @ upaya yg terusmenerus dalam kerangka rasional, & konsepsi ini merupakan dasar Islam. Rasionalisme sepenuhnya berupa anti-tesis Islam. Sekularisasi adalah proses mendesakralisasikan segala sesuatu yg benar-benar tidak suci.

‘Sekali Lagi tentang Sekularisasi’

Menurut Nurcholish Madjid dalam makalahnya tahun 1972 ‘Sekali Lagi tentang Sekularisasi’, datang dari mereka yg tidak sepakat dengan penggunaan istilah ‘sekularisasi’. Sementara Nurcholish Madjid memaksudkan ‘sekularisasi’ sebagai sekularisasi ataupun desakralisasi tanpa ‘sekularisme’, banyak orang mengatakan bahawa sekularisasi tanpa sekularisme adalah mustahil.

Nurcholish Madjid memakai istilah-istilah berakhiran ‘-isasi’. Beliau mengambil contoh ‘neonisasi’ @ ‘dieselisasi’, yg semua itu menggambarkan proses perubahan @ pergantian. Dalam cth tadi menerangkan yg hendak dituju ialah proses di mana objek kata kerja diciptakan untuk mencapai satu keadaan yg diakibatkan oleh akar kata dalam kata kerja tersebut. Pemahaman lebih jelas mengenai proses sekularisasi dengan menyelusuri sejarah agama yg menuju pewahyuan agama Islam. Para animis menganggap hampir keseluruhan objek benda memiliki muatan spiritual. Islam menurut Nurcholish Madjid menolak pemahaman seperti itu.

Menurut Nurcholish Madjid, kehidupan manusia yg sesuai dengan keinginan Tuhan adalah kehidupan yg berjalan di atas rel iman serta ilmu dalam bahagian yg seimbang. Cinta Allah dalam mengurus dua alam ialah:
1. 2.

Alam ‘di sini dan kini’. Alam transedental ‘ukhrawi’.

Ada dua makalah utama yg berhubungan dengan isu pembaharuan pemikiran Islam iaitu:
1. 2.

‘Menyegarkan Paham Keagamaan di Kalangan Umat Islam Indonesia’ ‘Perspektif Pembaruan Pemikiran dalam Islam’.

      

Menyegarkan Paham Keagamaan 1972 – Makalah “ Menyegarkan Paham Keagamaan di Kalangan Umat

Islam Indonesia” Kontroversi-menyangkut gagasan-gagasan baru. Alquran sebagai sumber khusus Pemahaman terhdp Al-Quran berbeza mengikut zaman. Salah anggap-pembaharuan bukanlah sumber asal (Quran-Sunnah). Sikap apologetik-terpedaya dlm masy. Moden. Org-org Islam pseudo moden-mengetahui dan mengecapi kenikmatan peradaban moden lantas tidak mampu menemukan proporsi peradaban moden terhdp agama mereka.

 Nurcholish-

pemikiran Islam perlu pd pembaharuan dan kesegaran.  Iman dan ilmu  Transenden dan mundane (duniawi)  Sakral dan profan (sekular)

     

Iman-landasan kehidupan keagamaan yg menjurus kdp takwa. Ilmu- amal saleh (motivasi seseorang utk membuat perkara baik secara intrinsik) Ilmu dan Iman harus dikerjakan bersama. Ilmu sbg produk rasional dgn kemampuan yg terbatas maka harus ada perkembangan dari masa ke masa. Hanya Allah yg absolut atau mutlak dan tdk berkembang tapi ilmu harus berkembang. Justeru dimensi dunia=ilmu dan dimensi akhirat=iman

Amal Saleh dan Negara Islam
 Hasil

iman dan ilmu bekerjasama.  Harus jalan serasi.  Keadilan sosial – suatu yg fundamental dlm ajaran Islam byk tertera dlm Quran.  Namun lemah di kalangan umat Islam Indonesia.  Ulama lebih tumpu masalah furu’ (fiqh) tdk pd tegak membela nasib kaum lemah.

Negara Islam
 Bentuk

kecenderungan apologetis.  Pertama – apologi kdp ideologi2 barat; demokrasi, sosialisme, komunisme dan lain-lain.  Islam-pengaturan hubungan manusia dgn Tuhannya tdk seperti agama lain.  Islam-konsep; Ad-Din = menyeluruh.

 Kedua-legalisme  Legalisme

menubukan apresiasi serba legalistis kpd Islam.  Gambaran Islam agama hukum (lanjutan dari Fiqhisme)=Syariat.  Hukum harus melibat semua org Islam dan juga bukan Islam.

Perspektif Pembaharuan Pemikiran dalam Islam
 Pembaharuan

Pemikiran Islam dan tuntutan masy. Moden.  Perkembangan ekonomi.  Perubahan sosial –perkara yg positif.  Perlu liberalisasi- pembebasan dari nilai tradisional yg bersifat menghambat)  Mengembalikan Islam sbg agama perseorangan tdk pd kenegaraan.

Islam dan Masy. ModenIndustrial
 Peranan

agama dlm kehidupan Moden.  Agama memenuhi keperluan dasar manusia.  Keperluan memperoleh tujuan tertinggi dlm hidup.  Keseimbangan aspek profane dan sakral.  Agama bersifat alamiah-respon kpd perubahan sosial.

Kedudukan Agama dlm Masy. Industrial
 Bersikap

optimis-warga negara yg terpinggir dlm masy. Moden akan bertambah giat mencari tujuan serta makna hidup melalui agama.  Yakin bahawa masa depan lebih baik dari masa lalu.

Ajaran Islam-Pemecahan Umat?
 

 

Nabi Adam dan Hawa turun ke muka bumi ini atas kesilapan memakan buah khuldi. Mendapat kutuk dan kehidupan mereka di bumi akan merupakan sesuatu yg tdk damai, penuh permusuhan. Digantikan kehidupan di dunia hanyalah sementara. Nurcholish-sumber penderitaan manusia disebabkan masalah spiritual.

Masy. Religius dan Dinamika Industralisasi
 Proses

industralisasi menurunkan religiomagisme yg sebahagian masy. Merupakan religiusitas itu sendiri.  Maka, industrialisasi memerosotkan religiusitas.  Industrialisasi harus menumpang pd agama; maka agama semakin murni.

Islam, Iman dan Ilmu
 Tasawuf-tareqah

harus dibedah,khususnya yg berkaitan dgn penolakannya pd praktik-praktik takhyul dan penyimpangan agama (religiomagisme)  Namun, tasawuf dpt memberi sesuatu pd umat. (cth: islam abad ke 12-13)  Peningkatan taraf kecederasan umat Islam.

Kepercayaan Versus Pengetahuan
 Para

ilmuan sosial-melihat dari kaca mata ‘outsider’ dan bersifat objektif.  Gagal meyakinkan org yg beragama.  Harus ada kesediaan berdiri atas pijakan org lain.  Pluralisme bukan menuju Tuhan dgn pelbagai cara tapi kesediaan belajar dari pelbagai sumber.

Kesimpulan
 Nurcholish

Islam.  Cinta pd pembaharuan pemikiran Islam Modernis.  Reformis/ perubahan radikal / berani bersuara.  Membersihkan Islam utk menyelenggarakan rasionalitas Islam.

berminat ttg kajian-kajian

 Menolak

“westernisme”.  Mengajak modernisasi yg berakarkan rasionalisme.  Dua faktor konservatif
 Konservatisme

doktrinal (quran)  Sosio-politik konservatif (para pembimbingnya)

Selesai

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful