CADANGAN UNTUK MENGEKALKAN KELESTARIAN TAMADUN

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA (TITAS) WAJ 3101 THILLAI MALAR A/P THALLAI MUTHU SHALANI A/P NAGAPPAN HEAMAH A/P PALAN

CADANGAN UNTUK MENGEKALKAN KELESTARIAN TAMADUN .

madain yang bererti pembukaan bandar atau masyarakat yang mempunyai kemajuan dari segi lahiriah dan rohaniah  Perkataan tamadun dapat diertikan kepada keadaan hidup bermasyarakat yang bertambah maju  Dalam bahasa Inggeris. mudun. istilah yang hampir sama dengan tamadun ialah culture and civilization atau kebudayaan dalam bahasa Melayu. .TAMADUN  Tamadun berasal dari perkataan Arab maddana.  Perkataan civilization dalam bahasa inggeris berasal dari bahasa Greek civitas yang bermaksud bandar.

PENDEDAHAN TENTANG KEPENTINGAN TAMADUN KEPADA SEMUA Semua rakyat perlu diwajibkan mengetahui tentang tamadun dan kepentingannya Para pelajar perlu diajarkan tentang kepentingan tamadun dan cara mengekalkannya di alam persekolahan melalui matapelajaran khusus seperti sejarah dan sivik Guru-guru perlu membincangkan tentang konsep tamadun pada waktu P&P dan membuka ruang kepada para pelajar untuk bertanya soalan mengenainnya .

Bersifat Inovatif/ Kreatif Semangat Kemasyarakatan PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI Semangat Meneroka Sedia Menerima Perubahan Patriotisme .

SEDIA MENGHADAPI BENCANA ALAM Langkah untuk mengelakkan kedatangannya amat mustahil Langkah pesiapan untuk menghadapinya harus diambil dengan segera Mempersiapkan diri bagi menghadapi bencana untuk meneruskan kelestarian tamadun Jika bencana alam berlaku secara berterusan disebabkan faktor manusia itu sendiri atau fator-factor lain kelestarian tamadun tidak akan berterusan .

Memelihara Ketinggalan Sejarah Tamadun Manusia Terawal Generasi akan datang mendapat kesempatan untuk menghayati sumbangan tamadun-tamdun awal Melahirkan sifat meneroka Keagunggan tamadun dapat dikekalkan .

Membuat catatan tentang perubatan herba cina tradisional dan simpan catatan tersebut di semua muzium • Menyimpan catatan tersebut dengan penterjemahan bahasa lain dalam pelbagai versi. • Kita juga boleh menggunakan catatan melalui mengamalkan perubatan tradisional dalam perubatan kini • Boleh mengubati pelbagai jenis penyakit • Mengamalkan akupuntur sebagai rawatan di setiap hospital . • Ini boleh membolehkan semua orang dapat membaca catatan terhebat itu.

Pendedahan kepada masyarakat melalui media dengan penubuhan suatu program televisyen yang khas tentang kelestarian tamadun ini • Media adalah suatu talian sosial yang terbesar dalam kalangan masyarakat. • Rakyat juga peka tentang kelestarian dan keagungan tamadun tersebut • Mempraktikkan dalam aktiviti harian mereka . • Penubuhan rancangan Khusus /siaran TV boleh memberi maklumat tentang sumbangan tamadun.

Membentuk sebuah kementerian yang berfungsi khususnya bagi menghayati tamadun • Pusat untuk memelihara dan memulihara sumbangan tamadun yang masih kekal pada masa kini. • Boleh memberi maklumat kepada seluruh masyarakat • Mengadakan pelbagai program seluruh negara dan dunia .

Mewujudkan suatu subjek khas tentang sumbangan tamadun kepada murid-murid sekolah rendah • Murid-murid boleh menghayati sumbangan tamadun sejak kecil lagi • Mereka akan lebih mengenali tentang tamadun • Mereka dapat meningkatkan ilmu pengetahuan serta nilai-nilai modal insan yang baik .

Mengadakan kempen /seminar/ pameran awam oleh badan kerajaan dan bukan kerajaan • Rakyat akan menghargai sumbangan tamadun • Rakyat juga akan berinovatif dan kreatif melalui menggunakan sumbangan tamadun • Memberi keutamaan untuk memelihara sumbangan tersebut .

Nilai-nilai keagamaan Ekonomi CADANGANCADANGAN Kerajaan Ilmu pengetahuan .

Pemilihan prinsip keagamaan yang sesuai Ketulusan agama membentuk akhlak dan tindakan positif dalam diri manusia.NILAI-NILAI KEAGAMAAN Nilai-nilai murni dapat diterapkan dalam kehidupan individu. .

Pendekatan ini merupakan tuntutan dalam agama yang menyuruh berlaku adil dan berbuat kebaikan serta memberi bantuan kepada semua kaum. Harta dan khazanah kerajaan terpelihara. .kerajaan Keadilan dilaksanakan tanpa mengira kaum.keturunan dan kedudukan.agama.

persidangan.ILMU PENGETAHUAN Rakyat perlu mewujudkan budaya cintakan ilmu. Budaya ini boleh diberi penekanan melalui budaya membaca.pembentangan dan penyelidikan.ceramah-ceramah ilmu. . Teknologi dan media massa harus merancakkan budaya ini.

Kesepaduan dan kerjasama kedua pihak ini dijangka mampu menangani isu-isu ekonomi negara Seperti pembasmian kemiskinan tegar.penggunaan guna tenaga penuh. Kedua-dua pihak harus mengamalkan ekonomi yang beretika dan berakhlak tanpa memikirkan keuntungan semata-mata.EKONOMI Pembentukan ekonomi yang seimbang dengan mengabungkan usaha antara pihak kerajaan dan swasta. .kestabilan harga dan pengambilan buruh asing.