You are on page 1of 18

Kajtár Alpár-József

Definiție  Scolioza poate să fie definită ca o deformare tridimensională a coloanei vertebrală. .

când sunt descoperite în timp și când pacientul participă conștient și activ în tratament. . atrăgând rotații vertebrale și deformări toracale. vorbim despre două mari grupe de scolioze:  scolioze funcționale: acest tip de scolioză este corectabilă.Ca structură.  scolioze structurale: prezinte abnormalitate vertebrală de diferite grade.

.  medie: 30°-50°.  gravă: peste 50°.Gravitatea scoliozei  ușoară: 25-30°.

Deformările scoliozei 1  deformarea cutiei toracicăinsuficiență respiratorie.  lordozarea la zone cifotice –>spate plan. .  rotația vertebrelor->gibozitate.

Deformările scoliozei 2  mobilitatea coloanei scade la diferite mișcări.  deformarea discurilor intervertebrale. .

Clasificarea scoliozei idiopatică1  Cel mai des întâlnit formă de scolioză (circa 80%) este idiopatică. . adică cu cauză necunoscută. pentru că copilul nu suferă anomalii de dezvoltare intrauterine ale coloanei vertebrală.  Această formă de scolioză este clasificat în patru grupe după vârsta bolnavului. Acest tip de scolioză nu este identică cu scolioză congenitală.  Scolioza infantilă.apare după naștere până la 3 ani.

 Scolioza adolescenților.după vârsta de 20 de ani.apare de la 3 ani până la 14-16 ani.înainte de vârstă de 20 de ani. .Clasificarea scoliozei idiopatică2  Scolioza juvenilă.  Scolioza adultului.

.Evaluarea scoliozei  Examenul somatoscopic.  Radiografie.  Palpare.

.  Electrostimulare.Tratamentul 1  Kinetoterapia.  Masaj.

 Intervenție chirurgicală.Tratament 2  Elongație. .  Hidrokinetoterapie.

.

Mușchi alungiți • Pătrat lombar din partea convexă. • Paravertebrali și dorsal mare din partea concavă .Mușchii afectați Mușchi scurtați • Pătrat lombar din partea concavă. • Paravertebrali și dorsal mare din partea convexă.

Stretchingul pătratului lombarconcav .

Tonifierea musculaturii paravertebrale și derotarea vertebrală .

Tonifierea prin scurtare a dorsalului mare. a oblicilor abdominali și a pătratului lombar .

Tonifierea prin scurtare a pătratului lombar .