Prinsip-prinsip asas pengajaran bahasa

1. Bahasa yg digunakan mestilah bahasa standard yg diterima oleh masyarakat dan penutur jati Guru mengunakan bahasa yg baik dan sempurna sifatnya. Elakkan penggunaan kata atau kalimat2 daerah (dialek) yg kadangkala boleh menghasilkan pengertian yg berbeza. Menggunakan bahasa dengan hati2 supaya tidak akan berlaku sebarang kesalahan dari segi tatabahasa. Elakkan menggunakan ujaran-ujaran yg kurang baik atau rendah mutunya. Guru mengajarkan bahasa itu seperimana ianya bukan sebagai yg dianggap ia mesti begitu. Suasana yg unggul mestilah diwujudkan.

2. Bahan-bahan pengajaran hendaklah dipilih, disusun, dikawal dan diperingkatkan a) Pemilihan bahan-bahan pengajaran Menarik dan sesuai dengan pelajar, boleh menarik minat mereka, dan berdasarkan kebolehan mereka. Mempunyai kaitan dengan pelajar atau dengan pengalaman sedia ada mereka Pilih perkataan, rangkai kata dan ayat-ayat berdasarkan umur, alam sekitar, penggunaan dalam pembelajaran dll. Pilih berdasarkan panduan yang diberi dalam sukatan pelajaran. Bahan2 tidak bertentangan dengan dasar kerajaan. (unsur2 negatif)

b) Penyusunan bahan2 pengajaran Susun mana yg patut didahulukan dan yg mana pula dikemudiankan Susun mengikut mana yg perlu disampaikan melalui lisan, bacaan atau gerak kerja bertulis. Susun mana yg perlu menggunakan alat2 bantuan mengajar, jenis2 alat yg hendak digunakan dan yg tidak perlu menggunakan alat.

c) Kawalan bahan-bahan pengajaran Kawal masa dan bahan2 yg hendak disampaikan Dari segi cukup dan sesuai dengan satu2 waktu pengajaran. Apa yg dirancangkan itu hendaklah dilaksanakan sepenuhnya. Memastikan bahan2 yg digunakan tidak terkeluar daripada bahan2 yg telah dipilih dan disusun. Bahan2 yg tidak selesai disampaikan dalam pelajaran pertama hendaklah disempurnakan dalam pelajaran berikutnya. Dikawal supaya bahan2 tersebut tidak diajar berulang kali.

d) Pemeringkatan Yg senang kepada yg susah Yg dekat kepada yg jauh Yg dalam pengalaman kepada yg luar dipengalaman Yang konkrit kepada yg abstrak Yang penting kepada yg kurang penting Yang biasa kepada yang tidak biasa

3. Pengajaran bahasa haruslah berdasarkan pengajaran lisan. - Pengajaran lisan bersesuaian dengan proses semulajadi pelajar menguasai dan mempelajari bahasa ibundanya. - Lisan adalah lebih senang dikuasai daripada perkara2 lain yg hendak dipelajari. - Kemahiran lisan adalah punca kepada kemahiran lain. - Guru mempelbagaikan aktiviti2 untuk mencapai kemahiran lisan secara berkesan. - Mendengar dan bertutur mempunyai hubungan yang rapat sekali. Ia mempunyai satu kemahiran yang mudah untuk dikuasai kalau dibandingkan dengan kemahiran2 lain spt mebaca dan menulis. 4. Penguasaan kemahiran bahasa haruslah mengikut susunana: mendengar, bertutur membaca dan menulis. - Guru perlu mempelbagaikan aktiviti bagi mencapai setiap kemahiran.

5. Aktiviti2 P&P yang menarik dan bermakna hendaklah diadakan Menarik minta dan tumpuan pelajar Guru mesti aktif dan pengajarannya perlulah segar, lengkap dengan alat2 bantu mengajar yg sesuai dan beragam. Tidak menimbulkan kegelisahan dan kebosanan dlm kalangan murid. Kesesuaian pemilihan bahan, pengendalian yg terancang, penggunaan kaedah dan teknik yg selaras, kesesuaian aktiviti serta interaksi guru-murid yg baik dapat mewujudkan satu suasana pembelajaran yg baik dan menarik.

6. Mengadakan rancangan pelajaran yang kemas dan teratur Guru wajib menyusun rancangan pelajaran dan merancangkan dengan baik untuk digunakan dalam jangka masa setahun dgn mengambil kira perkara2 tertentu. Segala butiran yg akan diajar hendaklah difikirkan, dikawal, dipilih, dan disusun dengan rapi dan kemas. Segala butiran mesti menunjukkan kemajuan murid2 dari masa ke satu masa. Segala butiran disertakan dgn tujuan dan gerak kerjanya. Rancangan perlu memperuntukan masa yg cukup untuk mengulang dan menilai

7. Mengadakan suasana belajar yang baik dan beresan Keadaan kelas mestilah menarik hati dan dapat menimbulkan peransang dalam belajar. Mencipta suasana yg harmoni dan aman dalam kelas itu. (pemupukan nilai murni-tolong-menolong, hormat-menghormati) Wujudkan suasana P&P yg baik. (Interaksi guru-murid, ketepatan dan kesesuaian kaedah dan teknik, penyampaian yg baik, bahan dan alat bantu mengajar yg sesuai, tutur kata dan personaliti guru). P&P akan berjalan dgn licin hasilnya juga akan lebih berkesan.

8. Menilai pengajaran yg diberikan. Guru harus dapat menilai pekerjaannya sendiri. Dengan itu, guru dapat menyedari adakah pekerjaannya itu benar2 mengikut dasar2 pengajaran yg baik. Guru seharusnya sentiasa berusaha mengatasi kekurangan2 sendiri dengan menyediakan kelengkapan2 yg bermutu,

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful