You are on page 1of 10

Kumpulan Etnik terbesar (Bumiputera

)

Sebelum Sabah merdeka melalui Malaysia, masyarakat Kadazan-Dusun dikenali sebagai Dusun iaitu nama yang diberi kepada orang luar kepada mereka. Setelah mencapai kemerdekaan, mereka menggunakan nama Kadazan secara rasmi sebagai identiti mereka tetapi masih ada etnik pedalaman yang mendukung identiti Dusun. Istilah Kadazan dan Dusun dipersatukan menjadi Kadazan-Dusun untuk memupuk semangat ‘kesatuan’ di kalangan mereka. Apa yang membezakan Kadazan dan Dusun ialah faktor kedudukan geografi tempat tinggal mereka.

-Mempunyai kaitan rapat dalam membuka lembaran sejarah masyarakat Kadazan-Dusun. Mereka percaya bahawa nenek moyang berasal dari satu tempat bernama Nunuk Ragang yang bermaksud “Pohon Ara Berwarna Merah”. Tempat tersebut terletak di satu kawasan Hulu Labuk yang pada masa sekarang terletak di daerah Ranau. -Dahulu nenek moyang hidup bebas tetapi apabila jumlah penduduk mereka bertambah, mereka mencari kawasan baru mengikut pahlawan dan berhijrah secara beramairamai. Itulah sebabnya terjadi pemisahan dan penyelerakan orang-orang Kadazan-Dusun seperti pada masa sekarang.

Gambar ini adalah Nunuk Ragang pada zaman purbakala dan kini menjadi tumpuan ramai.

KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN

Perayaan ini adalah amalan secara tradisi oleh masyarakat Kadazan-Dusun sejak zaman-berzaman.

Dirayakan pada 30hb -31hb Mei setiap tahun. Negeri Sabah akan bercuti pada tarikh ini.

Acara utama sempena perayaan ini

Klik Gambar

u ita an h w an o bom udaya r i iaja iaitu bag i keb n id lara tradis sun. aya odun rc -Ge am ipe umin Du d dal azan ma gat H ta d Ka per man e an hiz aan s . bo u -Bo h jelm gada ole uk N d Un

a tam

Doi kada kati gangang arai Kotunguan ko do pais Otimbaar ko do sadap

-Sejenis tarian tradisi rakyat Sabah yang amat terkenal -Tarian ini sering dipersembahkan pada Pesta Kaamatan dan diiring dengan alat muzik yang terdiri daripada tetawak, kulintangan dan gendang. -Tarian ini seolah-olah menunjukkan bahawa petani sedang menghalau burung daripada memakan hasil tanaman padi mereka.

SEJARAH
Peringatan terhadap lagenda Huminodun yang telah dikorbankan oleh Kinoringan demi manusia di muka bumi. Huminodun telah dibelah 7, ditanam dan kemudian tumbuhlah pokok padi yang menjadi makanan ruji hampir seluruh dunia. Unduk Ngadau diambil dari perkataan Tunduk do tadau yang mana mencerminkan gadis Kadazan-Dusun (Sumandak) yang lemah lembut tetapi tegas/berani, berketrampilan, berpendirian dan berperanan dengan baik dalam masyarakat.

Kadazan-Dusun terbahagi kepada lebih 40 suku mengikut tempat. Antaranya ialah…..

Prepared by: Sarinah Jaimil

REPLAY