BAB 6

DARURAT & ANCAMAN TERHADAP KEMERDEKAAN

SINOPSIS
Pertapakan fahaman komunis,  Perkembangan gerakan bersenjata,  Darurat dan Rundingan Baling.

OBJEKTIF

Memahami tentang ideologi komunis yang bertentangan dengan perjuangan negara dalam mencapai kemerdekaan, Supaya keamanan negara sentiasa terpelihara dari anasir-anasir yang dapat memusnahkan bangsa dan kemakmuran negara Malaysia.

LATARBELAKANG
 

Kemerdekaan merupakan satu proses yang panjang sejak dari penjajahan Portugis sehingga pendudukan British kali kedua di Tanah Melayu, Halangan ke arah pencapaian kemerdekaan adalah penyebaran ideologi komunis melalui Parti Komunis Malaya (PKM), Darurat diisytiharkan untuk menangani revolusi PKM.

DARURAT

Adalah satu kuasa untuk mengawal huru hara yang wujud seperti yang mengancam keselamatan atau kehilangan ekonomi persekutuan atau mana-mana bahagiannya. Perlembagaan Persekutuan Malaysia – Darurat : Perkara 149-151(Kuasa-kuasa Khas Menentang Perbuatan Subversif dan Kuasa-kuasa Darurat.

Sambungan …

Darurat – kini kuasa pengisytiharan adalah hanya oleh Yang di-Pertuan Agong sahaja, Sebelum kemerdekaan Tanah Melayu kuasa pengisytiharan darurat oleh Pensuruhjaya Tinggi British, Sewaktu darurat, undang-undang lain tidak digunapakai hanya – Ordinan Darurat, Darurat tidak boleh diisytihar sewenangwenangnya.

BILA DARURAT DIISYTIHARKAN
 

 

Keadaan kacau bilau yang melampau, Mengancam ketenteraman awam dan ekonomi awam, Huru hara yang menganggu keamanan negara dan rakyat, Peperangan, Wabak penyakit yang keterlaluan.

DARURAT –KOMUNIS 1948-1960
 

Dikenali sebagai The Emergency, Dikuatkuasakan oleh – Sir Edward Gent (Pensuruhjaya Tinggi British):18 Jun 1948, Bermula dengan pengaruh komunis di Indonesia, Cabang dari Parti Kuomintang China terdapat agen-agen komunis yang menyebarkan ideologi komunis ke Semenanjung.

Sambungan …

Agen Parti Komunis China telah menubuhkan South Seas Communist Party yang digantikan dengan Parti Komunis Malaya (PKM@MCP) - 1930, Taktik perjuangan komunis dikenali sebagai Barisan Popular (The Popular Front).

KEJAYAAN AWAL PKM
 

Kejayaan awal PKM kerana krisis ekonomi dunia – ramai buruh melakukan mogok akibat hasutan komunis. Pengaruh kuasa fasis dari Jepun, Jerman, Itali yang bertentangan dgn komunis, Kesatuan Soviet Union – komunis melaksanankan Dasar Barisan Popular (The Popular Front), Semangat pemimpin - Loi Teck (Setiausaha Agung Komunis),

Sambungan …

  

Pendudukan Jepun – positif kerana British membekalkan senjata & latihan tentara kepada komunis untuk tentan Jepun, Penubuhan MPAJA & MPAJU, Kerjasama Force 136 dalam tentang Jepun, Pengaruh komunis terhadap rakyat untuk bencikan Jepun.

KEGAGALAN PKM

Melakukan kekejaman terhadap penduduk – khusus orang Melayu, Tidak mengambilalih pemerintahan negara sebaik Jepun serah kalah, Pemerintahan Tentera British – BMA halangan pada PKM.

KAEDAH PERJUANGAN
 

 i) ii)

iii)

Awalnya hendak melakukan perjuangan secara aman dan berperlembagaan, Kemudian menjadi ganas, melakukan banyak kekacauan dan pembunuhan, 3 peringkat pemberontakan : Perang gerila, Min Yuen & Tentera Pembebasan Nasional (MRLA) – meningkatkan lagi serangan, Mengambilalih kawasan yang ditinggalkan oleh pasukan keselamatan.

FAKTOR-FAKTOR DARURAT
 -

 -

-

Faktor Luaran : Persidangan Pemuda Asia di Culcutta Pengaruh dari Comitern (komunis antarabangsa pimpinan Rusia) Faktor Dalaman: Penolakan Perlembagaan Rakyat oleh British, Gabungan dengan golongan kiri : AMCJAPUTERA

TINDAKBALAS TERHADAP PKM
        

Lancarkan Darurat pada 18 Jun 1948, Komunis diharamkan, Memperkenalkan Kad Pengenalan, Rancangan Briggs - Kampung baru, Kawasan hitam dan kawasan putih, Perang saraf – pendekatan psikologi, Rundingan Baling, Memperbaiki sistem ketenteraan, Memperbaiki sistem pemerintahan

KEJAYAAN MENENTANG PKM
   

Kurang sokongan orang Melayu terhadap PKM, Sokongan raja-raja Melayu, Perang saraf, Masalah dalaman PKM.

KESAN DARURAT
    

Sentimen perkauman, Penempatan berasingan, Kos perbelanjaan yang tinggi, Kemerdekaan Tanah Melayu dipercepatkan, Demokrasi terancam.

BERAKHIRNYA PKM

Perjanjian Damai antara Malaysia-PKM dan Thailand-PKM, PKM setuju letak senjata –Perjanjian Hadyaai (2 Disember 1989, Wakil PKM – Chin Peng, Abdullah CD & Rashid Maidin, Wakil Malaysia – Datuk Wan Sidek Wan Abd. Rahman, KPN – Tan Sri Mohd. Haniff Omar & Panglima Angkatan Tentera – Jeneral Tan Sri Hashim Mohd Ali,

Sambungan …
  

PKM setuju letak senjata, Bubarkan pasukan PKM, Anggota PKM yang telah keluar ditempatkan di Kampung Persahabatan (Selatan Thailand), Kesan komunis – beribu yang terbunuh.

SELESAI
KEKALKAN KEAMANAN DEMI AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful