C28H44O

Vitamina D
= D2(Ergocalciferol)+D3(Colecalciferolul)

• Vitamina – Nume dat unor compusi organici indispensabili vietii , care se gasesc in alimente sau se prepara sintetic , cu rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale . (Din fr. vitamine , germ. vitamin .) *Vitamina D , care se dezvolta natural , la soare , incepand de la componentele pielii , se gaseste in doza foarte mica in alimentele grase . • Fara ea , cresterea oaselor nu este normala .

Vitaminele
• Vitaminele sunt substante organice necesare cresterii si bunei functionari a organismului, pe care organismul le fabrica in cantitate insuficienta pentru a-si acoperi nevoile (vitaminele B6, B8, D, K) sau pe care nu le poate sintetiza. • Vitaminele trebuie deci aduse prin alimentatie sau, in lipsa, prin medicamente. Toate sunt continute in laptele matern, dar nu intotdeauna in cantitati suficiente (vitamina K, in special, trebuie sa faca obiectul unei suplimentari medicamentoase sistemice la nastere). Structura chimica si rolul biologic al celor treisprezece vitamine cunoscute in zilele noastre (acid folic, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B8, B12, C, D, E, K si PP) sunt foarte diferite. De altfel, vitaminele actioneaza in doza mica, singure sau in mod sinergic, si nu au nici o valoare energetica. • Vitaminele se clasifica, de obicei, in doua grupe: vitamine hidrosolubile (solubile in apa), care grupeaza vitamina C si vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B8, B12, PP), si vitamine liposolubilecare grupeaza vitaminele A, D, E si K.

• • • • • • •

Vitamina D Vitamina D se prezinta sub forma mai multor substante liposolubile (solubile in grasimi), care au efecte de prevenire si combatere a rahitismului (la copii) si a osteomalaciei (la adulti). Cele mai importante sunt vitaminele D2 si D3. Vitamina D2 (ergocalciferolul) se obtine prin iradiere cu ultraviolete a unei provitamine continuta in anumite vegetale (ciuperci, drojdii, etc.) Vitamina D3 (colecalciferolul) se formeaza prin iradierea cu ultraviolete a unui component al sebumului, secretat de piele. Dupa absorbtia intestinala, respectiv prin sinteza cutanata, vitamina patrunde in sange si se depoziteaza preponderent in ficat, unde o parte se transforma in produsi mai activi (o a doua activare avand loc la nivelul rinichilor). Datorita acestui comportament (mod de sinteza, activare, mecanism de actiune), vitamina D este asemanatoare hormonilor; printr-o comparatie la distanta, pielea, ficatul si rinichiul pot fi asemanate cu glandele endocrine. Vitamina D intervine in absorbtia calciului si in fixarea lui pe matricea osoasa. In carenta de vitamina D, scade asimilarea si utilzarea calciului, oasele se pot deforma usor sub influenta factorilor mecanici (greutatea proprie, tractiuni, mici traumatisme), apar semnele tipice ale rahitismului: modificarea conformatiei oaselor cu demineralizare,transpiratii, lipsa sau micsorarea fortei musculare, tulburari digestive si tulburari de crestere. Copiii sunt obositi, prezinta un abdomen voluminos,au o rezistenta scazuta la infectii si fac forme grave de boala (pneumonii, enterocolite,etc.). De fapt, prin aceste complicatii infectioase este rahitismul mai periculos (decat prin sine insusi).

Hipervitaminoza D (realizata mai ales medicamentos - atentie, ca vitamina liposolubila se acumuleaza in organism in cazul aportului excesiv, pe mari intervale de timp) se traduce prin manifestari variate, de tipul tulburarilor digestive (constipatie, greata, varsaturi), pierderea poftei de mancare, oboseala fizica si intelectuala, deshidratare, tulburari nervoase si de comportament. Deoarece principala sursa de vitamina D este sinteza cutanata, sub actiunea razelor solare, nu este bine definita ratia zilnica pentru om. Parerile specialistilor difera, unii considerand ca pentru un adult normal care isi desfasoara macar o parte din activitate in aer liber, nu este necesar aportul alimentar, fiind suficiente cantitatile de vitamina D formate la nivelul portiunilor de piele expuse luminii. Altii considera ca un aport de securitate de cca. 250 400 u.i. zilnic este relativ important, si este absolut necesar copiilor mici si femeilor in perioada maternitatii. Necesarul zilnic de vitaminã D pentru adulti este de 100 - 150 UI, iar la copii de 120 - 200 UI. Se recomandã ca în cazul unor fracturi sau aparitiei unor tulburãri metabolice ale calciului si fosforului, sã se mãreascã doza zilnicã la 500 - 700 UI. Vitamina D se gaseste in special in produsele de origine animala, oua, peste, produse lactate grase:lapte integral, unt, smantana, frisca, branzeturi grase. Ficatul si margarina vitaminizata reprezinta alte surse de vitamina D. Excesul de vitamine D duce la demineralizarea oaselor.

Vitamina D nu este o vitamina in adevaratul sens al cuvantului din doua motive. Unul: organismul nostru o poate produce in urma expunerii la soare. Al doilea: in forma sa activa este considerata un hormon. In mod specific, ea are efecte ca si un hormon in absorbtia mineralelor, in procesul de mineralizare a oaselor si in unele secretii. Functii si utilizare Datorita rolului vitaminei D in absorbtia mineralelor si in procesul de mineralizare a oaselor, aceasta este extrem de importanta in mentinerea densitatii osoase. Studiile arata ca suplimentele de calciu si vitamina D pot preveni problemele osoase si imbunatati densitatea osoasa in cazul per-soanelor in varsta. Aceste doua tipuri de suplimente, impreuna, au evidentiat o reducere a ratei fracturilor de sold - un lucru deosebit de bun, pe care terapia de inlocuire hormonala nu a dovedit sa-l fi dobandit. In timp ce sanatatea oaselor este functia cea mai cunoscuta a vita-minei D, studiile au relevat si alte roluri pe care vitamina D le mai poate juca. De exemplu, vitamina D combinata cu calciu a fost considerata ca avand proprietati anticanceroase. Studiile au aratat ca populatiile care traiesc departe de ecuator prezinta un risc major al deceselor survenite in urma cancerului de san, de colon, ovarian si de prostata - probabil datorita faptului ca sunt expuse cel mai putin luminii solare si nu pot produce vitamina D in cantitati mai mari.

• •

• •

La unele persoane, nivelul scazut de vitamina D poate determina La unele persoane, nivelul scazut de vitamina D poate determina cresterea tensiunii arteriale, sugerand astfel ca nivelul terapeutic cresterea tensiunii arteriale, sugerand astfel ca nivelul terapeutic poate ajuta in reglarea sa. Cand femeile care au luat suplimente de poate ajuta in reglarea sa. Cand femeile care au luat suplimente de vitamina D au fost monitorizate timp de unsprezece ani, cercetatorii au vitamina D au fost monitorizate timp de unsprezece ani, cercetatorii au gasit ca riscul afectiunilor cardiace a fost cu 31 % mai scazut decat in gasit ca riscul afectiunilor cardiace a fost cu 31 % mai scazut decat in cazul femeilor care nu au luat aceste suplimente. cazul femeilor care nu au luat aceste suplimente. Vitamina D a fost considerata, de asemenea, ca avand un rol important Vitamina D a fost considerata, de asemenea, ca avand un rol important in tratamentul unor afectiuni imunologice, cum ar fi scleroza multipla in tratamentul unor afectiuni imunologice, cum ar fi scleroza multipla si psoriazisul. Copiii care primesc suplimente de vitamina D de la si psoriazisul. Copiii care primesc suplimente de vitamina D de la varsta de un an prezinta un risc cu 80% mai scazut in dezvoltarea varsta de un an prezinta un risc cu 80% mai scazut in dezvoltarea diabetului de tip 1. Mai mult chiar, vitamina D a fost considerata ca un diabetului de tip 1. Mai mult chiar, vitamina D a fost considerata ca un factor de imbunatatire in cazul psoriazisului, la fel ca si in influentarea factor de imbunatatire in cazul psoriazisului, la fel ca si in influentarea ritmurilor biologice, a dispozitiei generale si a comportamentului. ritmurilor biologice, a dispozitiei generale si a comportamentului. Vitamina D poate, de asemenea, imbunatati capacitatea musculara. Vitamina D poate, de asemenea, imbunatati capacitatea musculara.

Structura vitaminei D

• RDI si simptomele de carenta clasica • RDI si simptomele de carenta clasica In cazul copiilor, rahitismul este afectiunea deficitara clasica a In cazul copiilor, rahitismul este afectiunea deficitara clasica a acestei vitamine. Simptomele rahitismului includ: oprirea acestei vitamine. Simptomele rahitismului cresterii in greutate, dezvoltarea intarziata a dentitiei, craniu cresterii in greutate, dezvoltarea intarziata dentitiei, craniu moale (la copii foarte mici) si deformari ireversibile ale oaselor. moale (la mici) si deformari ireversibile ale oaselor. In cazul adultilor, hipocalcemia (nivelul scazut al calciului in In cazul adultilor, hipocalcemia sange), osteomalacia (reducerea continutului de minerale din sange), (reducerea continutului de minerale din oase) si osteoporoza (reducerea masei osoase) sunt asociate oase) si osteoporoza (reducerea masei osoase) sunt asociate deficientei vitaminei D. Oasele subtiri care fac posibila deficientei vitaminei D. Oasele subtiri care fac posibila producerea cu usurinta a fracturilor - semnul clasic al producerea cu usurinta a fracturilor - semnul clasic al osteoporozei - au fost recunoscute ca si constituind o osteoporozei - au fost recunoscute ca constituind o problema in continua crestere in randul femeilor aflate in problema in continua crestere in randul femeilor aflate perioada postmenopauza a caror productie hormonala se perioada postmenopauza productie hormonala schimba din faza premenopauzala. (Barbatii pot de asemenea schimba din faza premenopauzala. (Barbatii pot de asemenea suferi, dar in mod obisnuit sunt protejati impotriva suferi, dar in mod obisnuit sunt protejati impotriva problemelor osoase de nivelul ridicat de testosteron.) problemelor osoase de nivelul ridicat de testosteron.)

Mai mult, femeile cu deficiente ereditare ale vitaminei D pot prezenta neregularitati ale oaselor pelviene, facand dificila nasterea. Calciul si magneziul, la fel ca si alte minerale si vitamine, pot fi administrate impreuna cu vitamina D, ca aceste substante nutritive sa actioneze impreuna in organism, pentru formarea si mentinerea unei bune mase osoase. De fapt, cand suplimentele de calciu sunt administrate singure - fara vitamina D sau alte mineraie - in cazul femeilor aflate in faza de premenopauza, rata problemelor osoase este doar incetinita. Acelasi lucru este valabil si pentru terapia de substitutie a estrogenului. RDI pentru vitamina D este de 400 u.i. Surprinzator, cantitatea general agreata de cei mai multi dintre oamenii de stiinta este de 400 u.i. zilnic. In conformitate cu datele oficiale, carenta de vitamina D nu este (in majoritate) recunoscuta ca aflandu-se la o scara ridicata in randul femeilor adulte, aflate la varsta procrearii, ceea ce inseamna, conform RDI, ca femeile nu prezinta aceasta deficienta. Acest lucru este deosebit de suparator tinand cont de cercetarile in domeniul cancerului la colon si vitamina D - exista dovezi ca recomandarile facute de Institutul de Me-dicina pentru dozele zilnice (400 u.i. pentru adultele de varsta mijlocie si 600 u.i. pentru adulte mai varstnice) sunt prea scazute.

• Surse alimentare • Surse alimentare Alimentele prezinta in general un continut sarac in aceasta vitamina. Cea Alimentele prezinta in general un continut sarac in aceasta vitamina. Cea mai bogata sursa de vitamina D o reprezinta uleiurile de ficat de peste, mai bogata sursa de vitamina D o reprezinta uleiurile de ficat de peste, precum si pestele gras de apa sarata, cum ar fi bibanul de apa sarata, precum si pestele gras de apa sarata, cum ar fi bibanul de apa sarata, halibutul (Hippoplossus Hippoglossus din Atlantic si H. Stenolepis din halibutul (Hippoplossus Hippoglossus din Atlantic si H. Stenolepis din Pacific), pestele-sabie, heringul, tonul si codul. Deoarece laptele contine Pacific), pestele-sabie, heringul, tonul si codul. Deoarece laptele contine in mod obisnuit vitamina D, acesta si produsele lactate sunt de asemenea in mod obisnuit vitamina D, acesta si produsele lactate sunt de asemenea o sursa buna pentru aceasta vitamina. o sursa buna pentru aceasta vitamina. Suplimente Suplimente Exista doua forme de vitamina D: Vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina Exista doua forme de vitamina D: Vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D3 este forma preferata, datorita faptului ca D3 (colecalciferol). Vitamina D3 este forma preferata, datorita faptului ca aceasta este forma naturala. Dar ambele vitamine D2 si D3 devin vitamina aceasta este forma naturala. Dar ambele vitamine D2 si D3 devin vitamina D activa hormonal dupa trecerea prin ficat si rinichi. Formele active D activa hormonal dupa trecerea prin ficat si rinichi. Formele active speciale sunt disponibile cu prescriptie pentru pacientii care prezinta speciale sunt disponibile cu prescriptie pentru pacientii care prezinta afectiuni cronice ale ficatului sau rinichilor, ce pot afecta capacitatea afectiuni cronice ale ficatului sau rinichilor, ce pot afecta capacitatea acestora de transformare a vitaminei in forma sa activa. acestora de transformare a vitaminei in forma sa activa.

• Doza zilnica optima - ODI • Doza zilnica optima - ODI Pentru o sanatate generala optima, ODI de referinta pentru vitamina Pentru o sanatate generala optima, ODI de referinta pentru vitamina D este: D este: 400 u.i. - 800 u.i. pentru barbati si femei. 400 u.i. - 800 u.i. pentru barbati si femei. Stilul de viata, culoarea pielii, gradul de poluare atmosferica si Stilul de viata, culoarea pielii, gradul de poluare atmosferica si latitudinea geografica afecteaza gradul de expunere la soare si latitudinea geografica afecteaza gradul de expunere la soare si cantitatea de vitamina D ce poate fi fabricata in organism. De cantitatea de vitamina D ce poate fi fabricata in organism. De asemenea, este interesant sa stim timpul in care vitamina D este asemenea, este interesant sa stim timpul in care vitamina D este sintetizata in perioada lunilor de iarna si timpul in care depozitele de sintetizata in perioada lunilor de iarna si timpul in care depozitele de vitamina D din organism sunt capabile sa acopere cererile zilnice in vitamina D din organism sunt capabile sa acopere cererile zilnice in aceasta perioada. De aceea, daca va petreceti timpul rareori in aceasta perioada. De aceea, daca va petreceti timpul rareori in lumina razelor soarelui, aveti un ten inchis, traiti la o latitudine lumina razelor soarelui, aveti un ten inchis, traiti la o latitudine nordica, evitati produsele lactate sau prezentati afectiuni ale ficatului nordica, evitati produsele lactate sau prezentati afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor, puteti suferi de o deficienta a acestei vitamine. sau ale rinichilor, puteti suferi de o deficienta a acestei vitamine. Cercetari recente indica faptul ca persoanele in varsta pot prezenta Cercetari recente indica faptul ca persoanele in varsta pot prezenta de asemenea un risc ridicat al deficientei vitaminei D. Orice persoana de asemenea un risc ridicat al deficientei vitaminei D. Orice persoana cu osteoporoza care nu a raspuns la suplimentele cu calciu poate fi cu osteoporoza care nu a raspuns la suplimentele cu calciu poate fi indreptata catre un regim continand suplimentarea moderata a indreptata catre un regim continand suplimentarea moderata a vitaminei D si a magneziului si, bineinteles, sporirea expunerii la vitaminei D si a magneziului si, bineinteles, sporirea expunerii la razele soarelui. Un studiu sugera ca femeile in varsta pot avea razele soarelui. Un studiu sugera ca femeile in varsta pot avea nevoie de fapt de 600 u.i. pana la 800 u.i. mai degraba decat de 400 nevoie de fapt de 600 u.i. pana la 800 u.i. mai degraba decat de 400 u.i. zilnic. Majoritatea pacientilor care sufera de boala lui Crohn u.i. zilnic. Majoritatea pacientilor care sufera de boala lui Crohn inregistreaza un nivel scazut de vitamina D si li s-ar putea administra inregistreaza un nivel scazut de vitamina D si li s-ar putea administra suplimente cu aceasta substanta nutritiva pentru prevenirea suplimente cu aceasta substanta nutritiva pentru prevenirea osteomalaciei. osteomalaciei.

• •

Toxicitate si efecte adverse Toxicitate si efecte adverse In conformitate cu multe lucrari, cantitatile mai mari de 1 000 u.i. zilnic In conformitate cu multe lucrari, cantitatile mai mari de 1 000 u.i. zilnic de vitamina D apar ca sigure pentru adulti. Ambele efecte, benefice si de vitamina D apar ca sigure pentru adulti. Ambele efecte, benefice si adverse, ale acestui exces cantitativ sunt controversate. Simptomele adverse, ale acestui exces cantitativ sunt controversate. Simptomele de prea multa vitamina D sunt greata, pierderea apetitului, durerile de de prea multa vitamina D sunt greata, pierderea apetitului, durerile de cap, diareea, oboseala si nelinistea. Cazurile moderate de cap, diareea, oboseala si nelinistea. Cazurile moderate de hipervitaminoza -simptomatic cauzate de supradoze de vitamine - sunt hipervitaminoza -simptomatic cauzate de supradoze de vitamine - sunt tratabile. Totusi, dozele mai mari de 1 000 u.i. zilnic pot provoca tratabile. Totusi, dozele mai mari de 1 000 u.i. zilnic pot provoca hipercalcemia (nivelul ridicat de calciu in sange). Acest fapt poate hipercalcemia (nivelul ridicat de calciu in sange). Acest fapt poate conduce la depozitarea cal-ciului in tesuturile moi ca acelea ale conduce la depozitarea cal-ciului in tesuturile moi ca acelea ale rinichilor, ale inimii, ale plamanilor sau in sistemul vascular - depozite rinichilor, ale inimii, ale plamanilor sau in sistemul vascular - depozite ce pot fi ireversibile. ce pot fi ireversibile. Exista dovezi ca formele sintetice de vitamina D disponibile prin Exista dovezi ca formele sintetice de vitamina D disponibile prin prescriptii pot constitui un tratament mai bun in cazul persoanelor cu prescriptii pot constitui un tratament mai bun in cazul persoanelor cu absorbtie ingreunata, in timp ce dozele scazute pot fi utile, reducand absorbtie ingreunata, in timp ce dozele scazute pot fi utile, reducand riscul toxicitatii. Aceste forme actioneaza de asemenea mult mai riscul toxicitatii. Aceste forme actioneaza de asemenea mult mai repede in inlaturarea deficitului de vitamina D. repede in inlaturarea deficitului de vitamina D.

• • • • • • •

Vitamina D3 Colecalciferol Pro un imunomodulator Vitamina D un imunomodulator mediaza imunologic la receptorul de Vitamina D (VDR) Vitamina D este un prohormon liposolubil numita pro Vitamina D2 ergocalciferol sau Vitamina D3 colecalciferol. 1 Vitamina D3 un imunomodulator in interactiune cu sistemul imunitar, mediaza imunologic la receptorul de Vitamina D (VDR). 2 Vitamina D creste imunitatea la infectia de tuberculoza indusa de Mycobacterium tuberculosis. 3 Vitamina D indicat in tratamentul de psoriasis. 4 Vitamina D deficienta si insuficienta mai ales in perioada de iarna la osteoporoza femeilor in postmenopauza.

• Vitamina D3 Colecalciferol Pro un imunomodulator • Vitamina D un imunomodulator mediaza imunologic la receptorul de Vitamina D (VDR) • • Vitamina D este un prohormon liposolubil numit pro Vitamina D2 ergocalciferol sau Vitamina D3 colecalciferol • 1 Vitamina D3 imunomodulator in interactiune cu sistemul imunitar, mediaza imunologic la receptorul de Vitamina D (VDR) • 2. Vitamina D creste imunitatea la infectia de tuberculoza indusa de Mycobacterium tuberculosis • 3. Vitamina D indicat in tratamentul de psoriasis • 4 Vitamina D deficienta si insuficienta mai ales in perioada de iarna la osteoporoza femeilor in postmenopauza • Suplimente nutritionale la osteoporoza: La osteoporoza se subtiaza structura de masa osoasa

• 5 Vitamina D pentru prevenirea fracturilor si la osteoporoza in postmenopauza • 6 Folosirea de Calciu 500 - 1200 mg si Vitamina D3 700 - 800 UI se considera a fi efectiv la sanatate si prevenire de fracturi femeilor care lucrează in institutiile publice • 7 Evaluarea unei formulari clare la Calciu si Vitamina D persoanelor in virsta care lucrează in institutiile publice • 8 Vitamina D si Calciu cu efect biochimic la persoanele in virsta deficiente de Vitamina D care lucrează in institutiile publice

• 9 Calciu si Vitamina D pentru densitatea minerala osoasa necesita femeile in virsta, recomandat este 600-800 UI • Importanta vitaminei D si a calciului la osteoporoza

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

10 Doza zilnica recomandata (DZR) este prea scazuta pentru femeile casnice 11 Vitamina D cu efect la densitatea de mineralizare osoasa asociat cu genotipul receptor de Vitamina D (VDR) 12 Vitamina D cu actiune de mineralizare osoasa 13 Vitamina D previne demineralizarea osoasa la femeile in virsta, studiu randomizat dublu orb placebo controlat 14 Vitamina D previne demineralizarea osoasa metacarpiana la femei in virsta, studiu prospectiv trial 15 Relatia de intre adausul si nivelul seric de Vitamina D in progresia de osteoartrita 16 Inaintarea in varsta descreste capacitatea dermala de a produce Vitamina D3 Colecalciferol 17 Biodisponibilitatea la Vitamina D3 Colecalciferol 18 Functia si metabolsmul vitaminei D 19 Vitamina D3 Colecalciferol cu efectivitate si sigur in relatia cu demineralizarea osoasa 20. Rolul de Vitamina D pentru sanatatea osoasa si preventia de fracturi 21 Transportul calciului este dependent de Vitamina D3 Colecalciferol 22 Vitamina D3 stimuleaza in intestin absobtia de Calciu 23 Transportul de calciu este mediata in intestin de Vitamina D3 24. Vitamina D cu efect la nivelul seric de hormon paratiroid, previne demineralizarea osoasa la virstnici 25 Consumul de Vitamina D3 Colecalciferol cu efect la nivelul plasmatic de hormon paratiroid (PTH) 26 Consumul de Calciu si Vitamina D3 Colecalciferol cu efect la nivelul seric de hormon paratiroid (PTH) 27. Concentratia de Vitamina D este relevanta la diagnosticarea de hiperparatiroidism

• • • • • • • • • • • • • • •

28 Consumul de Vitamina D3 Colecalciferol cu efect in statusul de Vitamina D si functia de glanda paratiroida 29 Vitamina D3 Colecalciferol in profilaxia de deficienta de Vitamina D la pesoanele in varsta 30. Rolul de Vitamina D la tuberculoza pulmonara, deficienta favorizeaza bacteria: Mycobacterium tuberculosis 31. Statusul de Vitamina D sprijina functia sistemului imunitar la tuberculoza 32. La singura doza de Vitamina D creste functia sistemului imunitar la micobacteria tuberculozei 33. Nivelul seric scazut favorizeaza tuberculoza, sistematic reviu cu meta analiza 34. Deficienta de Vitamina D este o problema mondiala cu consecinte, in absenta de lumina adecvata solara copii si adultii necesita 800-1000 UI 35. Vitamina D cu noi orizonturi in secolul 21 36. Vitamina D ridica buna dispozitie iarna in tratamentul de terapia luminii (SAD) 37. Deficienta de Vitamina D si riscul de boli cardiovasculare 38. Nivelul plasmatic de Vitamina D este invers proportional cu infarctul miocardic, studiu 39. Vitamina D si riscul de infarct miocardic la barbati 40. Nivelul seric scazut de Vitamina D predispune incidentul vascular cerebral 41. Vitamina D ajuta la prevenirea si tratamentul de diabet tip 1 42. Vitamina D la sanatatea osoasa si preventia bolilor autoimune

• • • •
• • • • • • • • • • •

43. Vitamina D la scleroza multipla 44. Vitamina D la scleroza multipla si cancer 45. Receptorul de Vitamina D (VDR) in modularea de Vitamina D in rinichi 46. Nivelul seric inalt de Vitamina D este asociat cu lungirea de telomere de la capatul leucocitelor - Eternitatea la nivel molecular - Anti Aging
47. Vitamina D in preventia de cancer si de alte beneficii de sanatate 48. Vitamina D reduce riscul de cancer, studiu randomizat trial 49. Vitamina D la incidentele de cancer 50. Vitamina D si riscul de cancer la pancreas 51. Vitamina D si analogi de Vitamina D sint agenti citostatici 52 Vitamina D3 - 800 UI/zi si Calciu 1800 mg/zi cu potential in preventia de cancer mamar si cancer de colon 53. Calciu si Vitamina D la femei cu cancer colorectal 54. Vitamina D previne riscul de cancer mamar 55 Vitamina D3 1000 UI mediaza transcrierea genei prin receptorul Vitamina D (VDR) si transfoma celulele epiteliale de Cancer mamar in celule normale 56 Vitamina D3 un modulator in cresterea de cancer mamar 57 Vitamina D3 in preventia de cancer mamar

• • • • • • • • • • •

58 Vitamina D3 regleaza receptorul Vitamina D (VDR) care inhiba linia celulara HT29 si MCF-7 la cancerul mamar si cancerul de colon 59 Vitamina D3 si Melatonina cresteTGF-beta-1 si induce inhibarea de cancer mamar 60. Suplimente nutritionale de Vitamina D in preventia de cancer mamar la femei in menopauza 61. Consumul de Vitamina D si Calciu previne riscul de cancer mamar la femei in pre menopauza 62. Nivelul scazut de Vitamina D cu risc de cancer mamar la femei in post menopauza 63 Vitamina D3 1000 UI mediaza la regresia la tumora 64. Vitamina D atenueaza cresterea de tumora retinoblastoma tumorala cu inducerea apoptozei celulare de cancer 65. Vitamina D in preventia de cancer de prostata 66. Vitamina D mediaza imunologic la receptorul de Vitamina D (VDR) in preventia de cancer la prostata 67. Vitamina D inhiba metastaza si angiogeneza la cancer de plamin. 68. Miopatia asociata cu deficienta de Vitamina D

Proiect realizat de:
• Marculescu Daniela –Nicoleta • Manolache Irina –Nicoleta • Clasa a XI a F

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful