FRATII KARAMAZOV

Tipologii morale: Ivan Dimitri Aliosa

care să-l aibă ca personaj principal . o continuare a acestuia. a fost răpus de moarte înainte de a-şi duce această dorinţă la bun sfârşit. .Continuarea e oarecum prevestită şi în acest volum cu privire la unele personaje despre care autorul se limitează a ne spune că o să ne povestească mai încolo. dar din păcate. Acesta dorea să scrie şi un al doilea volum. Este considerat cel mai bun roman a lui Dostoievski.INTRODUCERE:  Fraţii Karamazov e un roman pe care-l citeşti pe nerăsuflate.

crede oarecum in Dumnezeu dar uraste credinta.CARACTERIZAREA PSIHOLOGICA Cel mai mare dintre aceşti doi fraţi. Intelectual a carei minte . ajungând să fie bine primit în cercurile intelectuale. Ivan. . ii uraste pe semenii sai. urmează studiile universitare şi creează oarecare vâlvă prin articolele pe care le publică în gazete.Se vrea un ajutor al lui Dumnezeu.gandire este dominata de nihilism scientism conceptii care tin de conceptii triumfatoare. De ce in lume exista raul? Pentru ca binele sa fie palpabil poate fi acceptata un rau individual dar nu sacrificarea copiilor.

o placere imensa in a fi pacatos . In lipsa unui model nu stie cum sa iasa din mreezele labirintul poftelor. Dimitri. metanoia  Il iubeste pe Dumnezeu dar nu se poate impotrivi puteriii tentatiei diavolului. Insa acesta se pocaieste isi impropriaza vinovatia nu doar si-o proiecteaza. Cand il apuca poftele simte ca se prabuseste cu capul in jos. morala vs orgoliul unui model depravat. reprezentant al sufletului vegetativ e cel mai apropiat de tatal sau feodor implicat in onflicte de interese stapanit de pofte si pasiuni idealul individ al Sodomei al perversiunii . . si paradoxal eliberarea faptului ca poate simti “poalele odajdiilor hainelor Dumnezeului meu “.

asumarea vinovatiei colective e primul pas catre smerenie .Dupa moartea duhovnicului sau Zosima acesta se intoarce in lume spre a indeplini o misiune. Este cel mai credincios dintre toti opusul lui Ivan dar sfarseste tragic. .Chiar daca nu sunt vinovat {de moartea lui Feodor}ma simt vinovat pentru atatea rele pe care le-am facut. Alternativa la lumea posedatilor e lumea sihastrilor. Aliosa este cel care vine sa restabileasca echilibrul in familia sa dupa ce o perioada a petrecut-o in manastire. Aliosa spune ca ceea ce pe pamant pare o limitere a unui individ este o preparare a unor catalizatori in lumea posedatilor.

Ivan înnebuneşte. iar părerea celor din jur e că decesul acestuia e iminent. în cel de-al doilea tom. rămas nescris. Alioşa. devine revoluţionar şi terorist găsindu-şi pieirea pe eşafod (Valeiu Cristea). Acest roman însumează tragediile celor din neamul Karamazov: soţiile decedează la puţin timp de la încheierea căsătoriei. potrivit unor mărturii. Dimitri e închis pentru o crimă pe care nu a săvârşit-o. . tatăl e ucis .