You are on page 1of 16

Tulburarea obsesiv compulsivă

(TOC)
Butnar Adelina
Gavrilaș Gabriela Loredana
Silaghi ( Florean ) Cristina
Pop Suarasan Meda
APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială

. . .Identificarea unor tehnici aplicabile în consiliere/ terapie.Obiective: -Identificarea trăsăturilor personalității obsesiv compulsive (cf. .Abordare cognitiv comportamentală .Concluzii.Scale folosite in TOC. . criteriilor DSM) .

Adesea. aceste gânduri sunt extrem de supărătoare şi generează senzaţia de disconfort.  Studiile sugerează o prevalenţă de 1% din populaţia generală şi 3%-10% din persoanele care vin la clinicile de sănătate mintală. APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială . Prevalența. intruzive.  Tulburarea obsesivo-compulsivă este o tulburare anxioasă care se caracterizează prin gânduri persistente.Prezentare generală: Definire. nedorite. pe care persoana nu le poate controla.

de exemplu. APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială . care reprezintă necesitatea sau nevoia imperioasă de a se angaja în anumite comportamente. Gândul obsesiv: De obicei ritualurile sunt asociate cu un gând obsesiv. spălarea. cu rolul de a evita contaminarea.Ritualuri: Multe persoane cu TOC apelează la ritualuri sau compulsii. cu scopul de a reduce anxietatea sau disconfortul sau de a preveni un eveniment de care le este teamă. survine ca urmare a gândurilor legate de o posibilă contaminare.

obsesiile cu caracter dubitativ. 1994. impulsurile cu caracter agresiv sau neadecvat . 1994). obsesiile pot consta adesea în imagini sau scene care se fixează în mintea persoanei afectate. . violenţa sau alte subiecte neliniştitoare. Obsesiile trebuie diferentiate de alte ganduri cu continut intruziv. generând anxietate Cele mai raspandite obsesii sunt cele legate de contaminare. obsesiile au ca temă contaminarea.Obsesiile: De obicei. blasfemia.precum si imaginile cu continut sexual. teama de a nu face rău sieşi sau celor din jur dezastrele. cum ai fi de pilda . Wels si Morison. ingrijorarile (Wels. Deşi în general sunt reprezentate de gânduri.

Teama de a vatama (inclusiv sexual) sau ucide pe cineva. cum ar fi SIDA sau hepatita . sunt adesea legate de: . de exemplu pesticide si teama de murdarie . inclusiv mentale .Aranjarea obiectelor intr-o anumita ordine .Verificare . de obicei o persoana apropiata / teama de a comite suicid .Teama de a efectua un comportament imoral Compulsiile.Spalarea sau curatarea excesiva .Cele mai frecvent intalnite obsesii sunt legate de: . de exemplu inchiderea gazului .Teama de a atinge otravuri.Repetarea unor actiuni.Teama de a uita efectuarea unui comportament. denumite si ritualuri.Adunarea obiectelor .Teama de a contacta o boala.

liste. Elementul esenţial al TOC îl constituie preocuparea pentru ordine. mergând până acolo încât obiectivul major al activităţii este pierdut. perfecţionism. în detrimentul flexibilităţii deschiderii şi eficienţei. APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială . detalii banale. planuri ori formă.  Persoanele cu TOC încearcă să menţină un sentiment de control printr-o atenţie perseverentă pentru reguli. procedee. control mintal şi interpersonal.

APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială . ordine. până la excluderea activităţilor recreative şi amiciţiilor este hiperconştiincios.Criterii de diagnostic dupa DSM IV si V:         este preocupat pentru detalii. liste. perfecţionism şi control mintal prezintă perfecţionism care interferează cu îndeplinirea sarcinilor este excesiv de devotat muncii şi productivităţii. reguli. scrupulos şi inflexibil în probleme de moralitate este incapabil să se debaraseze de obiecte uzate sau inutile refuză să delege sarcini sau să lucreze cu alţii în afară de cazul în care aceştia se supun exact stilului său adoptă un stil avar de a cheltui. atât faţă de sine cât şi faţă de alţii prezintă rigiditate şi obstinaţie.

APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială .TOC moderată  Trăsăturile de personalitate obsesivo-compulsivă moderate pot fi extrem de adaptaptive. în situaţiile în care recompensează eficienţa crescută.

Scale în depistarea TOC:         Chestionarul gândurilor automate (OTC) PDSQ Scala Yale-Brown de Evaluare a Tulburării Obsesiv Compulsive (Y-BOCS). Este cea mai frecvent utilizată. Inventarul Padua Inventarul de obsesii și compulsii al lui Foa Inventarul Penn de scrupulozitate (PIOS) Chestionarul interpretării responsabilității (RIQ) Scala atitudinii de responsabilitate (RAS) .

tratamentul psiho-comportamental. . constând în expunerea la stimuli declanşatori ai ritualurilor compulsive şi prevenirea răspunsului ritualizant.tratamentul medicamentos. care pot fi administrate separat sau concomitent: . APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială .ajută unii pacienţi să îşi domine simptomele. pe bază de substanţe care sporesc cantitatea de serotonină la nivelul creierului .Tratament  În prezent sunt disponibile două tratamente eficiente ale TOC.

Conform modelului cognitiv dezvoltat din teoria lui Beck. Aceste structuri cognitive filtrează informația fără a reține decât aspectele negative ale experienței trăite.Abordarea cognitiv comportamentala a tulburarii de personaliate obsesiv -compulsiva în terapie sunt reținute două ipoteze pentru a explica pacientului apariția și menținerea TOC. gândul obsedant patologic este un stimul conditțonat care nu a reușit să antreneze un răspuns de desensibilizare și care declanșează ritualuri interne sau externe destinate să neutralizeze impactul său emoțional. - Conform modelului comportamental . gândurile obsedante (sau gândurile intruzive) sunt considerate un fenomen normal: terapia se centrează pe gândirea automată asociată gândirii obsedante și generată de o schemă cognitivă. .

- Tehnici verbale de modificare a convingerilor disfuncționale.Tehnici psihoterapeutice folosite in TOC. .eveniment”. - Modificarea convingerilor referitoare la fuziunea “ gândacțiune” și “gând. - Experiențe în plan comportamental. - Tehnici de reatribuire în plan comportamental.

APĂSAŢI pentru revenire la pagina iniţială . Vor exista perioade în care tratamentul va decurge fără probleme și perioade în care progresele vor fi lente și dificile. deoarece se jenează de conţinutul gândurilor sau de natura ritualurilor. ONESTITATEA – unele persoane au tendinţa de a evita să comunice terapeutului informaţii importante. iar rezultatele vor fi mai slabe decât ar fi trebuit. Pacientul trebuie să dea dovadă de răbdare și să înțeleagă faptul că progresele nu survin în mod constant.MOTIVAȚIA . Dacă nu se discută despre aceste lucruri programul de tratament va fi incomplet.  1.vindecarea este dificilă și necesită un efort permanent din partea pacientului. ci tind să fluctueze.  2.Cerințe pentru asigurarea succesului tratamentului psiho-comportamental.

.Dificultățile demersului terapeutic in TOC. - Pot apărea dificultăți în înlăturarea gândurilor obsesive. - Pacientul poate opri efectuarea temelor pentru acasă. - Pacientul poate avea probleme în imaginarea unor scene declanșatoare sau alternative.

et al (2001) Persecutory delusions. Ansell E. text revision) (DSM–IV–TR). 75 . Howard R. Advances in Psychiatric Treatment. Bushman BJ (2002) Human aggression. Iaşi: Editura Polirom. 2011.  Bateman AW. New York: The Guilford Press. Sanislow C.  Clark D.  Bentall RP. style. McGlashan T. 53: 27–51. and traits. 21: 1143–92  Hopwood C. A review and theoretical integration. Journal of Personality Disorders. Tyrer P (2004) Psychological treatment for personality disorders. Personality assessment in Dsm-5: empirical support for rating severity. 10: 378–88. Clinical Psychology Review. Ghid clinic de terapie comportamentală şi cognitivă. coord. p. Annual Review of Psychology. Corcoran R.  Anderson CA.25(3):308-309. Cognitive-Behavioral Therapy for OCD. Fontaine P.  Fontaine O. 2004:16. Grilo C. Malone J.Bibliografie:  American Psychiatric Association (2000) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (4th edn. APA.