You are on page 1of 18

Nur Azura Bt Roslan (A141320

)
Nur Amirah Bt Tarmidzi (A141737)
Nurul Syuhada Bt Ahmad (A141779)
Nursyuhada Bt Borhanodin (A141226)
Siti Norhamisah Bt Md Desa (A141703)

semasa pertahanan Melaka dari serangan Portugis.Hikayat Amir Hamzah menceritakan peristiwa yang berlaku pada abad ke-7 sebelum kedatangan Islam hingga kedatangan Islam. Hikayat ini banyak dipengaruhi karya-karya Parsi. Ia menceritakan kegagahan dan keperwiraan seorang pejuang Islam bernama Amir Hamzah. . Hikayat Amir Hamzah merupakan salah satu dari kisah hikayat yang disebut dalam Sejarah Melayu. Oleh itu ia jelas menunjukkan kehadirannya sebelum 1511 lagi. Hikayat ini dikatakan telah dibacakan bagi menaikan semangat pahlawan Melayu.

Hindi). Manuskrip ini banyak diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa (Arab. Melayu. . Jawa. Turki. Bali. Aceh. Ia seperti sebuah manuskrip yang tebal mengandungi 90 bab.Hikayat Amir Hamzah ialah salinan daripada bahasa Parsi (Qissa‟i Emir Hamzah) dan penulisnya tidak diketahui namanya. Manuskrip ini ditulis pada abad ke 15 dengan tulisan tangan istana raja Melaka yang mengambil masa 15 tahun.

w.a. .a. pembawa panji tentera Islam.w. Panglima perang Rasulullah s. Amir Hamzah ialah bapa saudara kapada Nabi Muhammad s. Pahlawan Islam yang gugur syahid dalam Perang Uhud menentang tentera Quraisy. Disebabkan itu. riwayat Amir Hamzah sentiasa dikenang oleh umat Islam akan tetapi terdapat tokok tambah di di dalam hikayatnya oleh pengarang.Watak utama dalam cerita ini ialah Amir Hamzah. iaitu putera kepada Abdul Mutalib. Pahlawan yang dimaksudkan dalam cerita ini ialah Saidina Hamzah.

Contoh: .Mitos Kerajaan Melaka menjadikan cerita Hikayat Amir hamzah sebagai penyuntik semangat dalam menyerang Portugis.

Dibuktikan melalui: Menteri Buzurjumhur menyampaikan tawaran Amir Hamzah kepada Kisra lalu baginda bertitah. “Keduadua pahlawan ini kesayangan beta. tetapi Amir Hamzah lebeh lagi beta sayang.” (Hikayat Amir Hamzah: 40) . Beta berhajat kapada kedua2 mereka.Lagenda Semangat Kepahlawanan yang ditonjolkan oleh Amir Hamzah itu sendiri.

Maka kerana itulah riwayat Amir Hamzah sentiasa di-kenang oleh umat Islam. . keberanian dan jasa-jasanya di medan-medan perang terutama sekali dalam peperangan Badar amatlah besar ertinya disisi sejarah perkembangan agama Islam.Sejarah Sejarah pada zaman nabi Amir Hamzah adalah terkenal sebagai pahlawan Islam yang terbilang. dekat Madinah. Saidina Hamzah telah tewas tatkala melawan orangorang kafir Makkah yang banyak bilangannya di kaki bukit Uhud.

Nilai-nilai Islam • Setiap kejahatan pasti ada balasannya. . Model Kepahlawanan Islam • Banyak sikap-sikap yang telah ditonjolkan didalam hikayat Amir Hamzah ini yang mampu memberi impak yang tinggi dalam penyuntikan semangat peperangan dalam Islam. • Amir Hamzah terlupa mengucapkan lafaz insyaAllah menyebabkan pemergiannya ke Bukit Qaf yang sepatutnya mengambil masa 18 hari menjadi 18 tahun lamanya.

.” (Hikayat Amir Hamzah: 7-8) . “Pada suatu hari Amir Hamzah dan Umar keluar jauh kadaratan padang pasir... Demi berdekatan sahaja..Gagah perkasa dalam medan perang • Watak protagonis (Amir Hamzah) menjadi pembela kepada bangsa Arab yang tertindas dan berjuang mendaulatkan agama Islam. Amir Hamzah mengachukan pedang-nya dan dengan sekali panchong mencheraikan badan dengan kepada singa itu dan mati tergolek di-padang pasir itu. Singa itu mengangakan mulut hingga ka-lihatan taring-nya... menghempas2kan ekor-nya...... Sakonyong2 mereka berjumpa dengan saekor singa.. mengaum seperti bunyi halilintar... • Kegagahan Amir Hamzah digambarkan sejak kecil lagi.....

Nabi Khidir pernah berkata kepadanya: “Kamulah yang akan membatalkan semua ugama yang salah. • Untuk menggambarkan matlamat perjuangannya. Amir Hamzah digambarkan sebagai penegak agama Islam. kan mengembangkan keperchayaan kapada Allah dan akan memancharkan chahaya-nya d-angkasa seluroh negeri dan kerajaan dalam dunia ini.” (Hikayat Amir Hamzah: 9) .Berjuang menegakkan kebenaran • Sebagai seorang pahlawan Islam.

Amir Hamzah berkata kepada mereka.” (Hikayat Amir Hamzah: 17) . “Berjalan-lah kamu di-hadapan dan tunjokkan kepada-ku orang yang telah menganiaya kamu itu.Menegakkan keadilan di kalangan manusia • Amir Hamzah bertindak menghapuskan penganiayaan yang dilakukan oleh Asfiran yang merampas harta benda suku Ajam. supaya aku kembalikan harta benda-mu dan harta mereka yang ada bersama2 dengan harta benda-mu itu. • Misalnya dalam petikan: Sa-telah mendengar perkataan mereka.

• Misalnya pelbagai syarat telah dibuat oleh menteri Bakhtik yang jahat terhadap Amir Hamzah. “Beta telah berjanji dengan mereka dan beta mesti menepati-nya. malah boleh mengancam keselamatan dirinya: Melihat keadaan yang demikian. sa-kali pun dengan sebab itu beta menegok minuman maut. Amir Hamzah berkata.” (Hikayat Amir Hamzah: 67) .Berpegang pada janji • Seorang wira yang sentiasa mematuhi janji walaupun terpaksa mengorbankan kepentingannya.

w. beliau pun bangun berdiri atas singgahsana seraya berkata.Pemaaf • Sifat ini dipraktikkan oleh Nabi Muhammad s. “Beta telah memaafkan kamu hai Raja Nu‟man.a. • Amir Hamzah juga mengamalkan sifat tersebut. Sendiri yang mengampunkan musuh2 yang menentangnya. Misalnya mengampunkan Raja Nu‟man yang pernah murtad dengan agama Islam : Se-telah Amir Hamzah mendengar perkataan itu. sekarang bersemanyamlah se-mula di-atas takhta kerajaan-mu! Jangan-lah kamu beritahu perkara ini kepada Raja Ajam(Kisra Farsi) atau kamu ta‟at kepada-nya” (Hikayat Amir Hamzah: 25) .

Amir Hamzah tampil menjadi pengikut Nabi Muhammad s. “Kita berlindong dengan Allah daripada keengkaran dan kekufuran manusia. dan memain peranan menyebarkan agama Islam: Dengan perasaan yang pelek Amir Hamzah berkata. • Setelah Nabi Muhammad s.a. membunoh dan mengeluarkan kaum-nya yang bodoh2 itu daripada kegelapan kekufuran kepada cahaya keimanan.w.w.Pengembang Agama Islam • Digambarkan wataknya sebagai pengembang agama Nabi Allah Ibrahim. Dilahirkan. Dari itu kita mesti menghanchorkan shorga dan neraka-nya.a.” (Hikayat Amir Hamzah: 279) .

• Contohnya: Perkataan „syukur‟ : (‫)ش‬ „khalak‟ : ( ‫)خ‬ „InsyaAllah : ( ‫)إ‬ .• Dalam Teks Hikayat Amir Hamzah ini banyak perkataan yang digunakan menerima beberapa fonem Arab.

..i” (Dinamai) . Berkhalwat) Imbuhan “mem...• Morfem terikat pula ialah morfem yang hanya akan wujud bersama morfem lain iaitu memerlukan kata dasar untuk berfungsi..kan” (Membicarakan) Imbuhan “di..” (Berangkat. • Contoh: Imbuhan “ber.

• Frasa dan ayat yang digunakan menunjukkan adanya pengaruh Arab. ialah sampai ke tempat ini. dan segala harta yang ada di dalam perbendaharaan ini ialah yang empunya dia……selain daripada Amir Hamzah. Kuda yang bernama Janggi Ishak itu.” (Hikayat Amir Hamzah: 49) . • Contohnya: “Adapun kepada suatu zaman kemudian daripada kami ini. ialah yang akan mengambilnya. seorang pun tiada boleh. ada seorang Amir Hamzah namanya anak Abdul Mutalib.

kepercayaan. . Pelbagai bentuk pemikiran. hikayat Amir Hamzah mengalami perubahan dari segi tokok tambah cerita oleh penulispenulis skrip. keadaan sosial. Tidak mustahil. adat istiadat. Hikayat Amir Hamzah kaya dengan pelbagai informasi terutama mengenai identiti sejarah dan bangsa pada masa itu. keperibadian individu dan berkisar kepahlawanan Islam telah ditonjolkan dalam hikayat ini. hikayat ini begitu popular di alam Melayu dan digemari oleh lapisan masyarakat. Kemungkinan besar.HikayatAmir Hamzah ini bukanlah hikayat yang tulen dan benar dalam setiap inci ceritanya.