SAMPLE PAPER

Q1.Write the structure of 3oxopentanal

Ans.
CH3 – CH2 - CO –CH2 – CHO

Q2. What is the order of a reaction
whose rate constant has the same
units as those of rate of reaction?

Ans. Zero

Q3. Draw figure to show the splitting of
d orbitals in an octahedral crystal
field.

Q4. Why does nitrogen show
catenation properties less than
phosphorus?

Ans. Due to more lone pair - lone pair
repulsion, N-N is weaker than P-P.

Q 5. Which Xe compound has distorted
octahedral shape?

Ans.

Q6. Explain Frenkel defect in crystals.

•  

Ans.
It occur due to the missing of ions from
the
normal lattice site and occupies an
interstitial site due to which electrical
neutrality
and stoichiometry are
Maintained.

Q7. Why is Bi (V) a stronger oxidant?

Ans. On moving down the group, the
stability of the +5 oxidation state
decreases. This is due to the inert
pair effect. Thus, Bi (V) is a stronger
oxidant.

Q8. Complete the following chemical
equation
P4(s) +NaOH (aq) +H2O(l) -----→

Ans.
P4 + 3NaOH + 3H2O → PH3 + 3
NaH2PO2

Q9.  Arrange the following in
decreasing order of property
indicated against each. Give reason .
• a)      H2O, H2S, H2Se, H2Te (boiling
point)
• b)     NH3, PH3, AsH3, SbH3 (base
strength)

Ans.
a)
b)

Q10. Give chemical tests to distinguish
between the following:
a) Methyl amine and Dimethyl amine
b) Benzaldehyde and acetophenone

a) Carbyl amine test or Hinsberg test .

b) Tollen’s test OR lodoform test.

Q11.
a)Chloro acetic acid is more acidic than
acetic acid. Give reason.
b)Aniline does not undergo FriedelCrafts reaction. Give reason

Ans.
a) due to –I effect of Cl, it increases the
stability of carboxylate ion.
b) Anhydrous act as Lewis acid and
from salt with aniline, in which
aniline gets the positive charge and
act as deactivating group.

Q12. b) How would you account for
the following:
a) Aldehydes are more reactive than
ketones towards nucleophilic
substitution reactions.
b)The boiling points of aldehydes and
ketones are lower than that of the
corresponding acids.

Ans.
a) explanation on the basis of
inductive and steric effect.
b) type of attractive forces in acid H bonding
type of attractive
forces in aldehyde Dipole – Dipole
interaction.

Q13.
Write two differences between
molecularity and
order of a reaction.

Ans. ORDER OF A REACTION
• MOLECULARITY OF A REACTION
a)It is sum of the concentration terms on which the rate of reaction
actually depends or it is the sum of the exponents of the
concentrations in the rate law equation.
• It is the number of atoms, ions or molecules that must collide with
one another simultaneously so as to result into a chemical reaction.
b)It need not be a whole number i.e. it can be fractional as well as
zero.
• It is always a whole number.
c)It can be determined experimentally only and cannot be calculated.
• It can be calculated by simply adding the molecules of the slowest
step.

Q14. Write the balanced chemical
equation for the reaction of Cl2 with
hot and conc. NaOH. Is this reaction
a disproportionation reaction?

Ans. 3Cl2 + 6NaOH → 5NaCl + NaClO3
+ 3H2O
Yes, chlorine from zero oxidation state
is changed to –1 and +5 oxidation
states

Q15. Compare the magnetic behaviour
of [Ni(CN)4]2− and [NiCl4]2- on the
basis of Crystal Field Theory. (Ni =
28)

Ans. Ni(CN)4]2−  is diamagnetic and
[NiCl4]2- is paramagnetic.

Q16.
How would you account for the
following?
a)Hydrogen fluoride is much less
volatile than hydrogen chloride.
b)Interhalogen compounds are very
reactive.

Ans.
a) Fluorine is more electronegative
than chlorine. Therefore, HF
undergoes stronger H-bonding than
HCl. Hence, HF is much less volatile
than HCl.
b) In interhalogen compounds, X−X′
bond is very weak and can be easily
broken. As a result, interhalogen
compounds are reactive.

Q17.
Complete the following chemical
equations
a) Ca3P2(s) + H2O(l) →
b)Cu2+(aq) +

NH3(aq) →
(excess)

Ans a) 3Ca(OH)2 + 2PH3
b)

{Cu(NH3)4}2+

Q18. Calculate the efficiency of
packing in case of a metal crystal for
Face centered cubic.

Ans.
• In Face centered cubic (fcc):
As spheres are touching each other, evidently
AC = r + 2r + r = 4r
AC2 = AB2 + BC2 = a2 + a2 = 2 a2
• AC = / 2 a / 2 a = 4r
• a = 4r = 2 /2 r

/2
• a= 2 /2 r
• Volume of unit cell = a3 = (2 /2 r)3
• No of sphere in face centered cubic unit cell = 4
• total volume of spheres = 4 x (4 π r 3 / 3 )
• % efficiency = (volume of sphere/volume of unit cell) x 100

4 x (4 π r 3 / 3)
• % efficiency = ___________
x 100 = 74%

(2 /2 r )

3

Q19. a) Write the formula of
Tetraammineaquachloridocobalt (III)
chloride.
b) Why is geometrical isomerism not
possible in tetrahedral complexes
having two different types of
unidentate ligands coordinated with
the central metal ion?
c) What is meant by the chelate
effect? Give an example of chelate

Ans.
i)
ii) All bond position of the groups are same
with respect to each other .
iii) Stability of coordination compound
increases if a bidentate or tridentate
ligand is attached to central metal atom
and form a 5 or 6 membered ring. This
effect is called chelate effect. Ex.

Q20. Account for the following:
a)Bond dissociation energy of F2 is less
than that of Cl2.
b)SF4 is easily hydrolyzed whereas SF6
is not easily hydrolysed.
c)N2 is inert at room temperature.

Ans. i) Due to small size of F, more into
electronic repulsion b/w lone pairs of
electrons.
ii) SF6 is sterically protected by 6 F
atom.
iii)Due to large bond dissociation
energy of NΞN.

Q21. For the complex [Fe (en)2Cl2] Cl
(a) Name the complex. (At. no Fe =
26).
(b) What is the hybridisation and the
shape of the complex?
(c) Predict the magnetic behavior of
the complex.
(d) Draw the geometrical isomers.

Ans.
i)Dichloride-bis(ethylenediamine)lron(III) chloride .
ii) Sp3d2 octahedral
iii)
paramagnetic
iv) geometrical structure

Q22. How would you obtain the
following?
a)But -2-enal from ethanal
b)Propanone from ethanal
c)Benzoic acid from ethylbezene

Ans.
1) Ethanol → aldol condensation
(reaction).
2) Ethanol with methyl magnesium
halide followed by hydrolysis.
3) Oxidation by KMnO4 / H+

Q23.

Ans.

Q24. Why does PCl3 fume in moisture?
b) With what neutral molecule is ClOisoelectronic ? Is that molecule a
Lewis base?
c) When HCl reacts with finely
powdered iron, it forms ferrous
chloride and not ferric chloride. Why?

Ans. a) In the presence of (H2O), PCl3
undergoes hydrolysis giving fumes of HCl .
PCl3 + 3H2O→H3PO3 + 3HCl
b) ClF. Yes,it is Lewis base due to presence
of lone pair of electrons
c) Its reaction with iron produces H 2.
Fe + 2HCl→FeCl2 + H2 ; Liberation of
hydrogen prevents the formation of ferric
chloride.

Q25. Discuss the nature of bonding in
[Co(C2O4)3]3- on the basis of valence
bond theory.

Ans. [Co(C2O4)3]3• Explanation
• d2sp3, octahedral, diamagnetic

Q26
Give reasons:
a)p-Nitro benzoic acid has a lower pKa value than
benzoic acid.
b)Although amino group is ortho and para directing
in aromatic electrophilic substitution reaction,
aniline on nitration gives a substantial amount of
meta-nitroaniline..
c)Acetone is highly soluble in water but
benzophenone is not.
.

Ans.
a) -NO2 group at para position
increases the positive charge on C-1
due to –I and -R effect making the
fission of O-H bond easier.
b) Anilinium ion is meta directing.
c) Acetone can make hydrogen bonds
with water but benzophenone
cannot due to the steric hindrance
of two phenyl groups.

Q27.
Indicate the steps in the preparation of
KMnO4
from pyrolusite ore. Write the ionic
equations
for potassium dichromate reaction with
H2S.

Q28.
i) Answer the following :
a) What is the basicity of H 3PO3 and why?
b) Why does fluorine not play the role of
a central atom in interhalogen
compound?
c) Why do noble gases have very low
boiling points?

ii) Discuss the chemistry involved in
Brown ring test for nitrate ion. Give
equations also.

a) Basicity 2 due to presence a of 2 OH
Ans.i) bond
b) F has smallsize and high
electronegativity
c) presence of dispersion forces.

ii)

Q29.
i)Give example of pseudo first
order reaction
ii.) Express the relation between
the half life period of a reactant
and its initial concentration for
a reaction of nth order.

iii)

Ans.
i)Hydrolysis of cane sugar to produce glucose and fructose

t1/2 α 1/(R)n-1
reaction
ii)

where n is the order of

iii)

Q30. i.) Explain the mechanism of the
reaction of acetaldehyde with HCN.
ii.) Carboxylic acids do not show
properties typical of carbonyl
compounds. Why?
iii)Carboxylic acids have much higher
acidity than phenols. Why?

i)Ans. Mechanism:
Step 1 - Addition of nuclephile CN – to
form tetrahedral intermediate,
change in hybridization of carbonyl C
from sp2 to sp3
Step 2 - Protonation of the
intermediate

ii) Due to resonance the positive
charge on the carbonyl carbon is
less.
1

• iii) The higher acidity of carboxylic acids as compared to phenols
is due to the following reasons:

(1) The conjugate base of carboxylic acid, a carboxylate
ion, is stabilised by two equivalent resonance structures in which
the negative charge is at the more electronegative oxygen atom.
The conjugate base of phenol, a phenoxide ion, has nonequivalent resonance structures in which the negative charge is
at the less electronegative carbon atom. Therefore, resonance in
phenoxide ion is less stable than in carboxylate ion.

(2) The negative charge is delocalised over two
electronegative oxygen atoms in carboxylate ion whereas it is
less effectively delocalised over one oxygen atom and less
electronegative carbon atoms in phenoxide ion. Thus, the
carboxylate ion is more stabilised than phenoxide ion, so
carboxylic acids are more acidic than phenols.