CULTURA ŞI

CIVILIZAŢIA
JAPONEZĂ

Japonezii sunt foarte diferiţi din punct de
vedere cultural, unicitatea lor fiind generată
îndeosebi de trei factori esenţiali: istoria lor
caracterizată de izolare; înghesuiala impusă de
cadrul său natural şi însăşi limba japoneză.

artelor (pictura şi scrieri alese.Cultura japoneză a evoluat mult în ultimii ani – de la cultura originală a ţării. Japonia a asimilat ceramica adusă de Coreea. sistemului de scris chinezesc şi a budismului (până în secolul al VII-lea î. în care regăsim influenţe din Asia. Hr. Hibrida. Dacă mergem pe firul istoric. ceramicii. Europa şi America de Nord. China şi Coreea au avut un început bine definit în dezvoltarea culturii Yayoi cam în jurul anilor 300 d. printre care şi poezia). De exemplu. ceremoniei de înhumare. . la fel ca şi Kofun-ul şi accesoriile (Magatama) etc. care a culminat cu introducerea culturilor de orez. Hr. la cea contemporană.). Jomon. Cultura s-a răspândit din Coreea în Japonia şi a influenţat şi cultura întâlnită în noua ţară.

n.Primele elemente de artă din arhipelagul japonez le găsim în perioada Jōmon (cca.n.) când au fost confecţionate vase de ceramică folosite pentru provizii şi figurine din lut (dogū). .cca.n.e. caracterizată prin construirea de mari mausolee din pământ.) a marilor morminte (tumulii). 300 î. rugăciuni rituale. Oglinzi din bronz – simboluri ale alianţelor politice – şi sculpturi din lut (haniwa) au fost descoperite în aceste morminte. Cultura în Era Kofun Urmează perioada Kofun (Yamato) (cca. .) a adus tehnicile de prelucrare a metalului pentru realizarea armelor din aramă şi a clopotelor din bronz (dōtaku). 8000 . deseori confecţionată în formă de flacără. 300 e. Cu toate că nu a existat o literatură scrisă înaintea secolului al VIII-lea. 300 – 710 e. Cultura în Era Yayoi Perioada Yayoi (cca.n. mituri şi legende au fost create în această perioadă.e. precum şi tehnica de prelucrare a ceramicii arse. Ceramica Jōmon. este cea mai veche ceramică în lume descoperită până la ora actuală.cca. un mare număr de balade. 300 î.

Macheta unui mormânt tip kofun .

budismul se impune ca religie oficială a Japoniei. Cel mai important templu din secolul al VIII-lea a fost Tōdaiji din Nara. rugăciunile rituale. Fiind primele istorii ale Japoniei. aceste lucrări explică originea poporului japonez şi formarea statului japonez. scris în cea mai mare parte în japoneză. Poezia lirică provenită din balade a fost adunată în prima antologie japoneză “Man’yōshū” (“Antologie a nenumăratelor frunze”). compilată de poetul Otomo no Yakamochi după anul 759.”) apărut în anul 720. În această perioadă.Cultura în Era Asuka Cele mai timpurii construcţii budiste care se mai păstrează încă în Japonia – fiind cele mai vechi clădiri din lume – datează din perioada Asuka (552-710). sunt situate în centrul unei zone deschise înconjurate de un zid cu acoperiş. dar cu caractere chinezeşti şi în “ Nihon shoki” (“Cronicile Japoniei din cele mai vechi timpuri până în 629 e. Pavilionul de Aur (Kondō) şi Pagoda cu cinci etaje (Gojū no tō). Cele mai importante dintre acestea. . scrisă aproape în totalitate în chineză. miturile şi legendele create în perioada Yamato au fost mai apoi incluse în perioada Nara (710-794) în “Kojiki” (“Povestea despre cele vechi”) apărut în anul 712. Baladele. construit ca să devină centrul unei reţele de temple.n. aflat la sud-vest de Nara a fost construit pentru prima dată la începutul secolului al VII-lea ca templu al prinţului Shōtoku Taishi. complexul este format din 41 de pavilioane independente. În interiorul Kondō-ului se află unele dintre cele mai importante sculpturi ale acestei perioade. Cele două forme poetice mai importante folosite în antologie au fost poemul scurt ( tanka) şi poemul lung (chōka). Complexul de temple de la Hōryūji. potrivit miturilor shinto.

Mormânt imperial din Asuka .

Horyu-ji .

Cultura în era Heian Perioada Heian (795-1185). şi poetesa Ono no Komachi sunt doar doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai acestei noi poezii aristocratice. Muzica Heian. considerată clasică a culturii şi artei japoneze. capodoperă a literaturii universale. Poetul Ariwara no Narihira. la începutul secolului al IX-lea. “Povestea lui Genji” (“Genji monogatari”) de Murasaki Shikibu . Familia imperială a constituit un important centru de cultură. ele au trebuit să folosească noul sistem de scriere japonez. în special gagaku. O altă reprezentantă importantă a culturii de curte din era Heian a fost Sei Shōnagon. “Genji monogatari”. a fost dominată de cultura aristocratică. iar în anul 905 a fost alcătuită “Kokinshū” (“Antologie de poeme vechi şi moderne”). . care a dus la posibilitatea de a reproduce cu fidelitate sunetele limbii japoneze. Inventarea sistemului de scriere kana. a fost în mod intim legată de viaţa de la curtea aristocratică. a contribuit la dezvoltarea literaturii japoneze clasice. precum personajele lui Murasaki Shikibu. Ki no Tomonori. literatura Heian a prezentat în special viaţa privată de la curtea imperială. În această perioadă a fost realizată cea mai importantă operă a literaturii japoneze. apărută în 980. care poate fi considerat şi un precursor al romanului modern. care înainte era considerat autorul colecţiei de proză şi poezie numită “Ise monogatari” ("Povestiri din Ise"). Deoarece femeilor nu le era permis să scrie folosind sistemul de scriere chinez. Ōshikochi no Mitsune şi Mibu no Tadamine au compilat acestă antologie la ordinul împăratului Daigo. îmbogăţind întreaga moştenire a tezaurului mondial. prima dintre marile antologii de poezie imperială. cântau în mod îndemânatic la instrumente muzicale. în timp ce bărbaţii îl foloseau pe cel chinez în actele oficiale. Ki no Tsurayuki. Această invenţie a fost atribuită călugărului budist Kūkai şi a fost folosită cu certitudine. Astfel. prezintă viaţa şi iubirile prinţului Hikaru Genji precum şi viaţa de la curtea Heian. Aristocraţii perioadei Heian.

fiind îmbrăţişat în mare parte de către starea luptătorilor. dar budismul zen este privit ca una dintre cele mai importante şcoli de gândire din acea vreme. Kamakura este perioada de înflorire a literaturii religioase. capitala împăratului. Aceasta este perioada în care budismul devine o religie populară.Era Kamakura În perioada Kamakura (1185-1333) singurele elemente de artă se găsesc la Kyoto. Nio in Todai-ji. 1203. Unkei .

Era Edo Perioada pictorilor Ukiyo-e este era Edo (1603-1868) când au fost realizate unele dintre cele mai frumoase stampe. . amândoi fiind adepţi ai budismului zen. Katsushika Hokusai (1760-1849) şi Ando Hiroshige (1797-1858). Arta şi literatura Japoniei s-au dezvoltat în strânsă legătură cu evenimentele politice şi au influenţat într-o anumită măsură evoluţia stărilor sociale în Japonia evului mediu. au devenit cunoscuţi. Dar cea mai importantă figură a acestei ere este considerat a fi Matsuo Basho (1644-1694) cel care a dat haiku-lui forma perfectă a tuturor timpurilor. Literatura erei Edo este reprezentată de către Ueda Akinari (1734-1809). În această perioadă preoţii-pictorii Shubun. deseori pe un fundal de aur. un călugăr de la templul Shokoku-ji din Kyoto şi Sesshu care a studiat pictura chineză în China. Cea mai mare inovaţie a acestei perioade a fost pictarea de peisaje pe uşile pliante care închideau o cameră. Era Azuchi-Momoyama Cea mai importantă şcoală de pictură din perioada Azuchi-Momoyama (1573-1603) a fost cea a lui Kano Eitoku. Printre marii pictori ai acestei perioade îi putem aminti pe Kitagawa Utamaro (1753-1806).Era Muromachi Şcoala zen budistă introdusă pentru a doua oară în Japonia în perioada Muromachi (1333-1573) a influenţat într-o mare măsură valorile artistice. ukiyo-e din istoria Japoniei. Jippensha Ikku (17651831) şi Ryutei Tenehito (1783-1843).

ele au suferit modificări. meşteşugărit (păpuşi). Ca rezultat. Japonia este principala “exportatoare” a culturii sale populare. o varietate mare de romane grafice (manga) şi de filme animate (anime) cu diferite stiluri sunt prezente în top. rakugo). spectacole (bunraku. Doi scriitori japonezi au câştigat Premiul Nobel în Literatură. Poveştile nemuritoare ale Genji-ului. Punerea accentului pe ierarhie şi pe “un mod” anume de a face lucrurile este criticat de alte culturi pentru c ă. ceremonia ceaiului. tradiţii ( jocuri. Mulţi japonezi s-au evidenţiat internaţional în modă. arhitectura. reflectă un punct de vedere cinic. săbii) şi arta culinară. ale doamnei Murasaki scrise la începutul secolului al XI-lea alcătuiesc cel mai cunoscut prim roman din lume. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea. onsen. dans. ukiyoe.General vorbind. Multe cărţi îl descriu minuţios.Cultura niponă Japonia şi-a dezvoltat o cultură distinctă. influenţa vestică a început să predomine. este creat pentru a reduce numărul relaţiilor sociale nesigure şi neprevizibile. Unele obiceiuri prezentate nu este posibil să fie adevărate în toate regiunile Japoniei. al laturii umane. complexul obiceiurilor şi etichetei Japoniei şi într-adevăr ale altor vechi naţiuni. Astăzi. kabuki. Se mai observă şi amprente ale culturilor Asiei şi Europei. pesimist. Civilizaţia japoneză a înflorit şi a redefinit un nou interes şi o implicare emoţională deosebită pentru arte. de asemenea. . Artele tradiţionale japoneze includ ikebana. noh. Japonia are un cod al etichetei care guvernează aşteptările comportamentului social şi care este considerat foarte important. grădinărit. mai ales în ţările Est asiatice şi în unele părţi ale Statelor Unite. budo. poezie. literatură şi muzică. Cultura japoneză oferă loc şi unor jocuri video de înaltă calitate şi unor console ale jocurilor. spun ele. De-a lungul timpului. film. spre exemplu. multe aspecte ale culturii populare japoneze au atras multe persoane din Europa şi America de Nord. este de preferat o atitudine mai deschisă. Cea americană s-a afirmat mai ales după al doilea Război Mondial. mai optimă. care a câştigat tot mai mulţi fani în toată lumea. mai democratică la fel ca în America sau Australia. Ele sunt general acceptate drept obiceiuri moderne în Japonia. origami. sento. Influenţa este evidentă în cultura populară contemporană japoneză.

Kimono-ul şi Yukata Kimono-ul şi yukata sunt hainele japoneze tradiţionale. lenjerie intimă şi o gentuţă pentru femei. pe cealaltă parte. de aceea multe persoane au nevoie de ajutor. Mai ales cureaua (obi) este dificil de pus. Daca vei sta la un ryokan. şosete. Kimono-ul este făcut din mătase şi este de obicei foarte scump. Un kimono cere o coafură adecvată. Yukata este relativ ieftină şi este făcută din bumbac. Yukata. vei primi o yukata. În zilele noastre. nunţi sau ceremonii ale ceaiului. el se poartă la ocazii tradiţionale. este mai mult un articol de îmbrăcăminte informal. Foarte rar putem observa kimono-ul în ţinuta zilnică. cum ar fi funeralii. Pentru a îmbrăca un kimono este nevoie de anumiţi paşi. pantofi tradiţionali. Poate fi purtată chiar şi fără lenjerie intimă şi este foarte comfortabilă în zilele calde de vară sau după o baie fierbinte. statut (persoană necăsătorită/căsătorită) şi persoana. Kimono-urile diferă în ceea ce priveşte stilul şi culoarea în funcţie de ocazia pentru care este purtat. . vârsta.

Kimono Kimono tradiţional de nuntă .

Yukata Yukata văzută din spate .

Ceremoniile ceaiului sunt ţinute în camere japoneze tradiţionale din comunităţi culturale sau în case private. Ceaiul este făcut din frunze de ceai verde. Ceremonialul în sine constă în multe ritualuri care trebuiesc învăţate pe de rost. Mulţi japonezi interesaţi de cultura lor iau lecţii de ceremonie a ceaiului de la profesori. ceremonia ceaiului este ca un hobby.Ceremonia Ceaiului (Sado) Ceremonia Ceaiului (Sado) este un ritual al preparării şi consumării ceaiului. ceaiul este preparat mai întâi de gazdă şi apoi băut de oaspeţi. . Aproape fiecare mişcare a mâinii este descrisă. Practic. În zilele noastre. Obiceiul este puternic influenţat de Zen Buddhism.

.

În Kyoto.Geisha este o femeie profesionistă care face atmosferă prin prezentarea artelor tradiţionale japoneze la banchete. în aşa fel încât să pară foarte pală. a cărei existenţă este menită să tindă spre perfecţiune. dar şi arta conversaţiei şi alte abilităţi sociale. stadiile gheishelor sunt numite “maiko”. Fetele care vor să devină gheishe trec prin multe stadii stricte în timpul cărora învaţă arte tradiţionale cum ar fi: cântatul la instrumente muzicale. educată. Gheishele sunt îmbrăcate în kimono-uri şi faţa lor este machiată puternic. dansul. . Ca turist se poate observa un maiko în unele districte ale oraşului Kyoto (de exemplu: Gion şi Pontocho sau în Kanazawa’s Higashi Districtul Geisha). Este o femeie cultă.

Grădinile japoneze Designul grădinilor este o artă japoneză importantă de multe secole. Peisajele japoneze tradiţionale pot fi împărţite în 3 tipuri: Grădinile Tsukiyama (grădinile tip deal). Grădinile Karesansui ilustrează peisaje naturale într-o manieră mai abstractă. copaci. Aceste grădini sunt puternic influenţate de Zen Buddhism şi sunt folosite pentru meditaţie. Grădinile Karesansui (grădinile uscate) şi Grădinile Chaniwa (grădinile de ceai). Numele de Tsukiyama se referă la crearea dealurilor artificiale. . Grădinile Tsukiyama: Iazuri. flori. dealuri. pietre. insule. nisip şi câteva cărări pentru cei mai reprezentativi munţi. râuri şi mări. folosind pietre. poduri şi cărări – sunt folosite pentru a crea o reproducere în miniatură a unui peisaj natural care este de multe ori faimos în China sau Japonia.

Grădini japoneze .

. Există multe varietăţi de cireşi în Japonia. majoritatea înflorind doar pentru câteva zile primăvara. Este celebrată de multe secole şi are o poziţie bine definită în cultura japoneză. Japonezii sărbătoresc perioada respectivă a anului cu hanami (admirarea florilor de cireş) dând petreceri sub pomii înfloriţi. Există şi câteva tipuri de muzică tradiţională japoneză (Hogaku).Sărbătoarea florilor de cireş Sakura (floarea de cireş) este floarea naţională neoficială a Japoniei.

Ca o curiozitate pentru noi. Cu excepţia unor noi complexe de băi. au apărut noi tipuri de băi publice. băile publice sunt alimentate cu apa de primăvară caldă. În primăverile calde. Alte subiecte. europenii. plaje. nuditatea nu este ru şinoasă la japonezi. mai complexe. . saune. care sunt considerate că aduc ghinion. există reguli stricte relativ la tipul de subiect reprezentat. de exemplu un apus de soare sau peisaje de toamnă. Pe cealaltă parte. râuri de munte. când multe case din Japonia nu aveau băi personale. în timp ce apa normală este folosită pentru altceva. cu frunze căzute. băile publice sunt separate în două părţi: pentru femei şi pentru bărbaţi şi nu se poartă costume de baie. o imagine cu muntele Fuji sau cu un alt peisaj cunoscut din Japonia (insule.Băile japoneze În trecut. Pe peretele de lângă cadă. de cele mai multe ori. centre de fitness etc. În băile publice japoneze. cascade). când majoritatea caselor au băi. nu vor fi pictate niciodată într-o baie. se află. dotate cu piscine. În zilele noastre. numărul sento-urilor tradiţionale a scăzut. băile publice (sento) le ofereau oamenilor posibilitatea de a se sp ăla şi de a-şi întâlni vecinii.

Pictură în baia publică (sento) de la Muzeul Edo Tokyo Open Air .

De asemenea. în apropiere de Osaka. . altarele de cult. Kyoto este cunoscut pentru splendidele festivale anuale şi pentru superbele grădini. palatul imperial Kyoto. punctele turistice cele mai atractive sunt: templele.teatrul de marionete. Astfel. Osaka este un oraş dezvoltat şi din punct de vedere al turismului în special pe latura culturală. morminte foarte vechi. bisericile Christian cu numeroasele gr ădini şi parcuri. Tot în această zonă se află şi castelul Nijo. în special Bunraku . conţine grădină botanică. Cel mai mare este parcul Tennoji. precum şi instituţiile educaţionale reprezentate de universităţile: Yokohama National (1949) şi Yokohama City (1949). universitatea Kyoto (1897) şi numeroase muzee. oraş cu izvoare termale. cele mai importante puncte turistice sunt templele: Tammangu-secolul X. oraşul este “casă“ a teatrelor dramatice din Japonia.Oraşe turistice în Japonia În Yokohama. Oraşul este intersectat de mai multe canale traversate de poduri şi câteva parcuri. Shitennoji-secolul VI şi Temmangu.

referatele.wikipedia.org www.org/wiki/Cultura_japonez%C4%83 http://www.BIBLIOGRAFIE www.elady.ro/articole/Cultura/Japonia.ro http://www.google.wikipedia.html http://ro.com/referate/geografie/online6/Japoniasi-orasele-Japoniei-Tkio--Yokohama--Nagoya--Osaka--Kobe-Kioto--Kwasaki--Sapporo--Hiroshima-.php .