Omul face parte din specia
Homo sapiens.
Paleontologii au dovedit
faptul că hominizii au
descins dintr-un strămoş
comun cu pongidele
(strămoşii
cimpanzeului,gorilei,
urangutanului).
Acest strămoş comun
aparţine grupului
Dryopithecus

Dryopithecus

Specia care a reuşit este cea a homonidelor.Aceste trei linii sunt reprezentate de : australopiteci. gigantopiteci şi hominide. dintre care una singură a reuşit în lupta pentru existenţă. .Paleontologia consemnează trei încercări de umanizare.

Trăiau în cete şi se hrăneau cu carne. mers biped. între 4. S-au stins fără urmaşi. Aveau staţiune erectă. Nu au fost strămoşii direcţi ai speciei umane.5 milioane ani în urmă. .5 – 1.Au trăit în Africa de Sud şi India.Australopitecii au fost primele hominide primitive.

Gigantopitecii trăiau în China şi Indonezia.Aveau staţiune bipedă. fiind contemporani cu Australopitecii. . S-au stins fără urmaşi. iar corpul lor depăşea 2 m.

Homo sapiens.Probabil trăia în rândul populaţiilor de oameni fosili din Orientul Apropiat.Specia umană. Homo habilis – Homo sapiens fossilis – Homo sapiens sapiens . este descendentă a lui Homo habilis.A fost parţial contemporan cu ultimii australopiteci.

A trăit în Tanzania.Homo habilis avea capacitatea craniană relativ redusă( 680cmc).Cunoştea şi producea focul. .industriei de prund’’( pietre de pe malul apelor folosite ca unelte). în spatele cărora omul străvechi se adăpostea noaptea. Construia adevărate metereze de piatră.Este considerat creatorul .. apoi al unor unelte din piatră şlefuită.

Capacitatea craniană 800 cmc.Homo habilis avea 131 cm. . 32 kg.8 milioane de ani în urmă în Tanzania şi Kenya. Se presupune că a trăit acum 1.

cunoscut şi sub denumirea de omul. Africa şi Europa. sudul şi estul Asiei.000 ani în Indonezia.A trăit acum 300.O varietate eşuată pe linia evoluţiei omului a fost Homo erectus.maimuţă sau pitecantrop. .Era cunoscut prin capacitatea sa excepţională de a a produce unelte după un model bine conceput.

.

.

muncitorul’’ – specie umanoidă.A trăit acum 1..erectus. avea chipul mai mic şi mai drept.8 milioane ani în urmă. . Spre deosebire de H..Homo ergaster . cutia craniană mai subţire. dar capacitatea craniană mai mare. subspecie a lui Homo erectus.

creatorul . cea mai cunoscută varietatea este omul de Cro-Magnon.industriei paleolitice’’ şi al celebrei arte parietale ( desene de pe pereţii peşterilor) ..Din specia Homo sapiens fossilis au derivat câteva varietăţi.Dintre acestea.

Se pare că Omul de Cro-Magnon a trăit acum 40-30 de mii de ani pe teritoriul european. .

.

o altă varietate derivată din specia Homo sapiens era strămoşul omului de Neanderthal.000.000ani. .Se crede că Homo Heidelbergensis.A trăit în urmă cu 400. din Europa.500.

Neandertalienii au trăit în Asia meridională şi centrală. .O altă radiaţie de la Homo sapiens este reprezentată de varietatea omului de Neanderthal.000 ani.Varietatea a apărut acum 100.

Scheletele fără cap ale Oamenilor de Neanderthal. ghebos. găsite pe teritoriul Germaniei sau Spaniei.Omul de Neanderthal avea corpul masiv. Se pare că practicau şi ritualul înmormântării. craniul teşit.Constituie o ramură nereuşită în evoluţia omului. indică faptul că devorarea creierului duşmanului era un ritual şi nu o necesitate alimentară. . cu arcadele sprâncenelor proeminente.

000 ani în Europa şi Asia centrală. Erau carnivori.Bărbaţii aveau 166 cm şi 77kg.Omul de Neanderthal a trăit acum 230. .000-28. iar femeile aproximativ 65 kg.

Comparaţie scheletul omului.schelet neanderthalian .

Auxiliar didactic realizat de profesor drd. 12 Tulcea . Valentina Stupineanu Şcoala nr.