HUBUNGAN ETNIK DI INDONESIA(BANGSA CINA

)
Cina Indonesia ialah sebuah kelompok etnik yang penting dalam sejarah Indonesia jauh sebelum Republik Indonesia terbentuk. Selepas pembentukan negara Indonesia, maka suku bangsa Cina yang berkewarganegaraan Indonesia haruslah digolongkan secara automatik ke dalam masyarakat Indonesia secara setingkat dan setaraf dengan sukusuku bangsa yang lain yang membentuk Negara Kesatuan Republik Indonesia. Orang-orang Tionghoa Indonesia merupakan keturunan daripada orangorang Cina yang berhijrah dari China secara berkala dan bergelombang sejak ribuan tahun dahulu. Catatan-catatan kesusasteraan Cina menyatakan bahawa kerajaan-kerajaan kuno di Nusantara telah mengadakan hubungan yang erat dengan dinasti-dinasti yang berkuasa di China. Faktor inilah yang kemudian menyuburkan perdagangan dan lalu lintas barang-barang mahupun manusia dari China ke Nusantara dan sebaliknya.

Jumlah penduduk orang Cina di Indonesia

Tidak adanya data rasmi tentang jumlah penduduk Tionghoa di Indonesia yang dikeluarkan oleh kerajaan sejak kemerdekaan Indonesia. Namun anggaran kasar yang dipercayai sehingga sekarang ini adalah bahawa jumlah suku Tionghoa berada di antara 4% - 5% daripada seluruh penduduk Indonesia Dalam sebuah banci yang diadakan pada tahun 2000, ketika responden banci ditanyakan tentang asal suku mereka, hanya 1% daripada jumlah penduduk Indonesia mengaku diri sebagai orang Tionghua.

Daerah tumpuan di Indonesia
 

Sebahagian besar orang-orang Tionghua di Indonesia menetap di Pulau Jawa. Daerah-daerah lain yang juga ditetap oleh mereka dalam jumlah yang besar selain daripada daerah perbandaran lain ialah: -Sumatera utara -Bangka Belitung -Sumatera selatan -Lampung -Lombok -Kalimantan barat -Banjarmasin

Hakka - Aceh, Sumatera Utara, Batam, Sumatera Selatan, Bangka-Belitung, Lampung, Jawa, Kalimantan Barat, Banjarmasin, Sulawesi Selatan, Ambon, dan Jayapura Hainan - Riau (Pekanbaru dan Batam), dan Menado Hokkien - Sumatera Utara, Pekanbaru, Padang, Jambi, Sumatera Selatan, Bengkulu, Jawa, Bali (terutamanya di Denpasa dan Singaraja), Banjarmasin, Kutai, Sumbawa, Manggari, Kupang, Makassar, Kendari, Sulawesi Tengah, Menado, dan Ambon Kantonis - Jakarta, Makassar, dan Menado. Hockchia - Jawa (terutamanya di Bandung, Cirebon, Banjarmasin, dan Surabaya). Teochew - Sumatera Utara, Riau, Sumatera Selatan, dan Kalimantan Barat (khususnya di Pontianak dan Ketapang

 

 

Satu pemandangan di Banjarmasin, Indonesia

Peranan politik bangsa cina(Pra-kemerdekaan)

Dalam sejarah Indonesia, kelompok etnik cina telah beberapa kali menjadi sasaran pembunuhan beramai-ramai, antaranya: pembunuhan di Batavia pada tahun 1740; pembunuhan pada masa Perang Jawa antara tahun-tahun 1825-1930; pembunuhan beramai-ramai di Jawa pada tahun-tahun 19461948; peristiwa ras pada 10 Mei 1963 dan 5 Ogos 1973; Malari pada 1974; dan Rusuhan Mei 1998.

   

Contoh penglibatan etnik cina pada era penjajahan

Sebenarnya pada zaman jajahan, kelompok etnik cina juga pernah berjuang, baik secara persendirian mahupun bersama kelompokkelompok etnik yang lain, untuk melawan Belanda di Jawa dan di Kalimantan. Bersama kelompok etnik Jawa, kelompok ini berperang melawan Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun-tahun 1740-1743. Di Kalimantan Barat, komuniti Tionghoa yang bergabung dengan "Republik" Lanfong juga berperang dengan pasukan Belanda pada abad ke-19. Semasa pemberontakan pada pertengahan dekad 1940-an, Datuk Bandar John Lie menyeludupkan barang-barang ke Singapura untuk membiayai perjuangan Republik. Selain itu, ada pula tokoh-tokoh yang lain seperti Djiaw Kie Siong yang pada 16 Ogos 1945 memperkenankan rumahnya digunakan untuk mempercepatkan persediaan kemerdekaan oleh Sukarno dan Mohammad Hatta.

Peranan politik bangsa cina(Pasca kemerdekaan)

Sejarah politik diskriminasi terhadap kelompok etnik cina terus berlangsung pada zaman Orde Lama dan Orde Baru, dengan Orde Lama mengeluarkan Peraturan Pemerintah No. 10 tahun 1959 yang melarang warganegara China daripada berniaga secara runcit di kawasan luar ibu kota provinsi dan kabupaten. Hal ini mengakibatkan sekatan yang luas terhadap pengedaran barang-barang dan pada akhirnya, sekatan tersebut terkena pada batang hidung sendiri dan menjadi salah satu sebab untuk kemerosotan ekonomi Indonesia menjelang tahun 1965.

Pada sepanjang tempoh Orde Baru, terdapat juga peruntukan untuk Surat Bukti Kewarganegaraan Republik Indonesia, lebih popular disebut SBKRI, yang terutamanya ditujukan kepada kelompok etnik cina warganegara Indonesia berserta keturunan-keturunannya. SBKRI adalah kad pengenalan yang menyatakan bahawa pemiliknya adalah warganegara Republik Indonesia. Walaupun peruntukan ini bersifat pentadbiran, SBKRI terutamanya hanya diberikan kepada keturunan cina. Pada dasarnya, pengamalan SBKRI sama ertinya dengan usaha untuk menempatkan para warganegara cina pada status "masih dipertanyakan" di sisi undang-undang kewarganegaraan Indonesia.

Banyak sekolah Tionghoa telah didirikan oleh pertubuhan Tiong Hoa Hwee Koan (THHK) sejak tahun 1900 dan mendorong perkembangan akhbar serta kesusasteraan Melayu Tionghoa. Maka dalam tempoh 70 tahun telah dihasilkan sekitar 3,000 naskhah buku, suatu prestasi yang luar biasa apabila dibandingkan dengan sastera yang dihasilkan oleh kumpulan intelektual baru, kumpulan 45, 66, dan pasca 66 yang tidak begitu produktif. Dengan demikian, komuniti ini telah berjasa dalam penciptaan suatu perkembangan yang awal bagi bahasa Indonesia.

Peranan sosial budaya cina

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful