You are on page 1of 16

ROLUL KINETOTERAPIEI ÎN RECUPERAREA POSTFRACTURĂ DESCHISĂ DE GAMBĂ

COORDONATORI: LECTOR DR. BÎLHA CLAUDIA
ASISTENT UNIV.HAVRIȘ DANIELA
ABSOLVENTĂ:POINARIU MIRELA MIHAELA

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI  Documentarea în legătură cu acest subiect. pentru reintegrarea bolnavului în viața socio-profesională. prin această lucrare mi-am propus să aprofundez procedeele și mijloacele de recuperare prin care pacienții să-și recupereze cât mai rapid capacitatea funcțională a membrului inferior și să se reintegreze în societate și în viața profesională.  Obiectivul principal urmărit în aplicare programului kinetic este recuperarea funcțională a membrului inferior afectat.  Având în vedere numărul crescut de accidente care se soldează cu fracturi. cu scopul aplicării tratamentului kinetoterapeutic pe un membrul a-l familiei care a suferit un accident din care a rezultat fractura deschisă de gambă. .

2. 7. 4. Tonifierea musculaturii. 8. Refacerea mobilității articulare. Obiective 1. 5. 6. Ameliorarea coordonării și stabilității.SCOPUL ȘI OBIECTIVELE LUCRĂRII Scopul lucrării  Scopul kinetoterapiei în ceea ce privește pacientul este recuperarea după fractură deschisă de gambă și reinserția acestuia în viața socială și în activitățile zilnice.  Lucrarea de licență a fost realizată în scopul susținerii examenului de licență. Menținerea forței musculare supra și subiacente fracturii. Reeducarea respirației . 3. Refacerea forței musculare a gambei afectate. Creșterea rezistenței musculare. Reducerea durerii.

 Gamba dreaptă a fost imobilizată în aparat gipsat gambo-podal. cu vârsta de 62 de ani. M. Localitatea Slobozia. cu 2-3 ședințe pe săptămână .  S-a intervenit chirurgical aplicându-se osteosinteză cu tijă blocată sub control scopic. domiciliat în Județul Suceava.  Diagnostic:fractură deschisă. gradul 2 Gustilo.  Locul de desfășurare a programului de recuperare a fost la domiciliul pacientului timp de 6 luni. plagă contuză 1/3 distală gamba dreaptă. pensionar.  Am preluat pacientul după perioada de imobilizare gipsată .PREZENTAREA CAZULUI  Pacientul se numește C. gamba dreaptă.

 Programul de recuperare a început după perioada de imobilizare în aparat gipsat.10.2013) până în luna aprilie (20. masaj cyriax. începând din luna octombrie(21. .  Primele 6 săptămâni pacientul a menținut gamba dreaptă imobilizată în aparat gipsat gambo-podal.  Prima etapă a programului s-a desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni  În această etapă s-a efectuat masaj terapeutic. masaj de drenaj limfatic mobilizări pasive. activo-pasive și active.PROGRAMUL KINETOTERAPEUTIC  Terapia prin mișcare s-a desfășurat în patru etape pe durata a 6 luni.04.2014).

2.Mobilizarea pasivă a genunchiului fig.1. Flexia și extensia genunchiului .Fig.

genunchiului și șoldului și exerciții pentru tonifierea principalilor mușchi ai membrului inferior.  S-au executat exerciții pentru articulația gleznei. Fig. A doua etapă a cuprins 6 săptămâni iar obiectivele principale au fost creșterea mobilității articulare și tonifierea musculaturii.3 Flexia coapsei pe bazin .

Fig. A treia etapă s-a desfășurat pe perioada a 8 săptămâni și a cuprins exerciții complexe care au vizat refacerea completă a mobilității articulare.4Extensia genunchiului și a coapsei împotriva rezinței .  Ultima etapă a cuprins 4 săptămâni și a inclus exerciții care să îl ajute pe pacient să se integreze în activitățile sale zilnice. creșterea forței și rezistenței articulare și îmbunătățirea coordonării și stabilității.

GRAFICE REPREZENTATIVE PENTRU EVOLUȚIA PACIENULUI DE LA EVALUAREA INIȚIALĂ LA EVALUAREA FINALĂ Grafic nr.2: Valori obținute la măsurătorile gambei .1: Valori obținute la Scala durerii Grafic nr.

Grafic nr.3: Valori obținute la testarea mobilită ții articulare .

4: Valori obținute la evaluarea forței musculare .Grafic nr.

Grafic nr.5: Valori obținute la testarea funcționalității gleznei și piciorului .

CONCLUZII De la evaluare inițială a pacientului la evaluarea finală am constat următoarele: 1. flexia plantară și dorsală a piciorului au constatat recuperarea mobilității aproape de valorile normale. refacerea forței și rezistenței musculare și-au dovedit eficacitatea prin rezultatele obținute la testul pentru forță musculară. Valorile goniometrice reprezentând flexia genunchiului. 3. . Măsurătorile circumferinței gambei afectate au evidențiat egalizarea cu gamba sănătoasă. 2. Pacientul a sesiza reducerea considerabilă a durerii sau chiar absența ei în condiții de repaus. Programele concepute pentru tonifierea musculaturii. 4.

9.7. Funcționalitatea gleznei și a piciorului a evoluat favorabil în urma aplicării tratamentului recuperator atingând pragul de funcționalitate normală. . Funcția respiratorie s-a îmbunătățit 10. 8. pacientul reluându-și activitățile zilnice. S-a prevenit formarea unor deprinderi greșite și îmbunătățirea stării fizice și psihce. Programul recuperator a contribuit la păstrarea calității fiziologice a tuturor grupelor musculare și a articulațiilor. 11. Coordonarea și stabilitatea s-au ameliorat.

 Pacientul trebuie să participe la programul de kinetoterapie pentru a favoriza recuperarea precoce.  Programului de kinetoterapie se stabilește în funcție de pacient. .PROPUNERI  Diagnosticul trebuie sa fie precis pentru alcătuirea unui program de tratament benefic.  Activitatea se ghidează după răspunsul pacientului la tehnica aplicată.

. Alimentația trebuie să fie bogată în vitamine.   Se recomandă înotul.RECOMANDĂRI :  Trebuie evitat statul în frig și umezeală. proteine și săruri minerale .