KOMPUTER DAN KOMPONENKOMPONENNYA

Apa itu komputer? Komponen sistem Komponen input dan output

Apa itu Komputer?
Merupakan mesin untuk menyimpan maklumat dan memanipulasi maklumat.  Dulu, komputer lebih tertumpu fungsinya dalam mengira, membanding, dan menyimpan nombor  Pada hari ini, komputer mampu memanipulasi teks, imej grafik, menghasilkan bunyi dan pelbagai fungsi lagi.  Sebenarnya terdapat dua aliran; yang pertama mengatakan komputer adalah mesin bodoh tetapi amat pantas dan setanding dengan kalkulator berkuasa. Kedua, merupakan alat yang mengagumkan dan kepintarannya tiada batasan.

Komponen sistem

CPU (central processing unit) - Mengandungi litar bersepadu tunggal. Litar bersepadu (integrated circuit) ialah satu tatasusunan transistor dan komponen elektrik yang tersirat di atas sekeping silikon kecil. - Dari luar kelihatan seperti pepijat. - Kelajuan bergantung kepada ukuranyang ada (MHz, GHz)

Papan Induk (motherboard/main board) - Papan litar bercetak. Mengandungi cip CPU dan perlitaran sokongan. - Papan induk biasanya terletak di bahagian bawah unit sistem dan menghadap ke atas.

Cip sokongan - Membantu CPU mengendalikan fungsinya. - Contohnya, cip jam yang berperanan sebagai pemasa komputer, menentukan rentak fungsi pelbagai komponen. Cip Ingatan - Berbentuk dalam papan kecil palam masuk  dipanggil SIMM(single inline memory modules) atau DIMM.

Bekalan Kuasa (power supply) - bekalan kuasa mengalirkan kuasa dari soket dan membekalkannya kepada papan induk. - Mengadungi tempat untuk menyambung wayar kuasa yang menghubungkan komponenkomponen lain kepada saluran keluar kuasa. - Mengandungi saluran kipas untuk menggelakkannya dari terlalu panas.

Pemacu Cakera - Tempat menyimpan maklumat. Sama seperti  sebuah almari atau kabinet fail. - Ada tiga jenis iaitu cakera liut, cakera keras, Cdrom dan lain-lain. - Liut merujuk kepaa cakera, iaitu sekeping plastik yang tipismerekod maklumat secara magnetik. Cakera ini diletakkan dalam jaket plastik tidak liut yang tahan lasak untuk melindunginya.
 

- Cakera keras mampu menampung lebih banyak maklumat dan berputar lebih laju dari cakera liut. - Mengandungi berbilang cakera yang bertindan secara menegak. - Mempunyai sepasang kepala baca/tulis.
 

Pemacu CD-Rom dan lain-lain - Bermaksud compact disc – read-only memory. - Sebagai pengganti kepada cakera liut. - Mempunyai simpanan lebih besar dari cakera liut.(700mb) - Terdapat juga pemacu jenis ini yang boleh menulis (write) seperti CD-R dan CD-RW. - Kini semakin tidak digunakan dan diganti dengan DVD-Rom (Digital Video Disc – read only memory). -

Komponen Input Dan Output
Komponen input boleh diibaratkan sebagai alat alat yang membolehkan kita ‘bersembang’ dengan komputer (spt mengajukan persoalan dan memberi perintah). Contoh komponen input ialah papan kekunci (menaip teks dan memberi arahan). Tetikus, sejenis alat penunding pegangan tangan yang membolehkan kita menunjuk kpd perkataan dan objek pada skrin serta menggerak-gerakkan butiran skrin.

Komponen output diibaratkan alat yang membolehkan komputer membalas perbualan, memberi jawapan dan meminta maklumat tambahan. Contoh: Monitor, digunakan oleh komputer untuk memaparkan arahan dan mempersembahkan maklumat. Pencetak, menghasilkan salinan cetakan hitam putih dan berwarna. Pembesar suara, menghasilkan bunyi dan muzik.
 

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful