Konsep kesenian

• Kesenian diertikan sebagai bentuk-bentuk yang menyenangkan ,indah dan ada kesan kepuasan kesenian dalam proses penghayatan seni itu. Seni turut meliputi aspek-aspek gerak-geri,warna dalam catan dan karya seni lukis ,bunyi dan muzik ,liuk lampai gerak dalam tarian dan kombinasi tarian • Seni diertikan sebagai cantuman kesepaduan antara dua unsur pokok: a) Keindahan b) Kemanfaatan • • a) b) c) • Dalam islam ,kesenian harus dapat : Menyampaikan kebenaran Ilahi Menerapkan akhlak-akhlak mulia Terjalin secara indah Perasaan yang menyenangkan ini merupakan perasaan yang mengalami keindahan

-Pendapat lain menyatakan bahawa seni ialah

penciptaan bentuk-bentuk yangmengandungi nilai-nilai ekstetik bersepadu dengan nilai ekstetik Islam. -seni yang tidak membawa mudarat dan kerosakan adalah diharuskan -seniyang mungkin memberi mudarat atau kesusahan adalah dimakruhkan -seni yang merosakkan diri dan keimanan adalah diharamkan. -EnsiklopidiaIndonesia mencatatkan bahawa kesenian meliputi penciptaan seni dari segala hal atau benda kerana keindahan bentuknya senang untuk orang melihat dan mendengar. -misalnya ,barang kesenian seperti perabot dan pakaian yang digunakan seharian,ada juga yang berupa benda yang digunakan atau pakai dalam upacara tertentu sahaja seperti upacara keagamaan.

Medium hiburan

Lambang identiti bangsa

Fungsi kesenian Melayu Kesenian diperlukan dalam

edia untuk pendidikan

Seni tari Seni muzik
Je n is k e se n ia n M e la y u

Seni kraf tangan

Seni suara

Seni tari -merupakan satu perlakuan bersiafat teknikal dan adakalanya agak kompleks. -tarian memperlihatkan gerak-geri,lenggang lenggok,dan pergerakan jari yang lemah gemalai -ada tarianyang berunsur intelek dan mesej yang perlu ditafsirkan -unsur ini digabungkan secara unik dan menarik perhatian orang ramai untuk menikmatinya. -tarian selalunya disampaikan dan diiringi alat bunyibunyian atau muzik dan nyanyian yang terdiri daripada kata-kata yang puitis. -dalam kalangan masyarakat tertentu ,seni tari berhubung rapat dengan ritual,iaitu tatacara dalam upacara keagamaan

I. Makyung -makyung popular di negeri sebelah pantai timur,terutamanya Kelantan -dimainkan setelah selesai musim menuai -dalam kalangan masyarakat nelayan,makyung dimainkan dalam upacara memuja pantai -merupakan gabungan antara unsur drama,komedi,tarian,dan muzik. -dimainkan di kawasan tanah lapang,sementara penonton duduk dihadapan atau berkelilingmakyung mempersembahkan bermacam-macam cerita yang berunsur nasihat,pengajaran dan komedi -watak utama dilakonkan oleh gadis cantik yang beraksi sebagai tuan puteri raja atau permaisuri -pelakon lelaki pula berperanan sebagai raja atau pemerintah,panglima,pengawal, atau orang suruhan. -makyung biasanya memakai pakaian tuan puteri atau permaisuri beserta makhkota di kepala,manakala pakyung memakai pakaian seperti raja dengan tanjak diatas kepala.

2. Tarian kuda kepang

-tarian ini dipersembahkan dalam upacara sambutan dan majlis-majlis keramaian. -dikatakan ada hubungan dengan kuasa ghaib. Tarian ini masih diamalkan di negeri Johor dan Selangor. -kuda kepang ialah kuda-kudaan yang diperbuat daripada anyaman buluh. -kuda ini tidak berkaki,Cuma ada bahagian kepala,badan dan ekor sahaja. -kuda ini dihiaskan dengan bulu pada ekor dan diikatkan tali pada lehernya. -tali ini digantung di leher penari semasa menarikan tarian ini. -pada bahagian sebelah menyebelah kepala kuda itu dilukiskan matanya. -selain kuda-kudaan ,disediakan juga pemecut atau tali tas yang digunakan ketua penari -setiap kali pemecut dibunyikan ,penari-penari akan menukar langkah -alat muzik yang digunakan dalam tarian kuda kepang ialah jidur,angklung,gendang,gong,dan kenong.

3.Tarian Mak Inang -terkenal dalam masyarakat Melayu sejak zaman Kerajaan Melaka dan masih ditarikan hingga hari ini. -sesuai dengan adat resam Melayu yang menyanjug tinggi kehalusan budi dan tatatertib dalam tingkah laku dan tutur kata. -dalam tarian ini,penari menggerakkan tangan dan kaki secara bersama dengan lemah lembut. -biasanya dipersembahkan di istana raja dan majlis perkahwinan. -perkataan ‘inang’ merujuk kepada perempuan yang menjadi pengasuh kepada anak raja dan bangsawan. -tarian Mak Inang,diambil dari aktiviti merisik untuk mencari jodoh. -bunyi-bunyian yang digunakan dalam persembahan tarian Mak Inang ialah biola,rebana,dan gong.

-berasal dari Arab-Parsi. -asalnya tarian ini hanya menggunakan penari-penari lelaki sahaja. -tarian ini ditarikan berbeza mengikut negeri atau tempat seprti di Perak,Selangor dan Johor. -Antara ragam tarian ini,dinamakan sebagai baris dasar,pusing tiga balik,bunga silang dan wainad. -alat muzik yang digunakan dalam tarian ini ialah gambus,rebana dan marwas.seruling juga boleh digunakan bagi mengiringi alat muzik yang lain. -mereka biasanya akan memakai seluar panjang kerana tarian ini memerlukan gerakan yang cepat.

5.Tarian ronggeng -tarian ini berasal dari Portugis dan diperkenalkan apabila Melaka jatuh ke tangan Portugis. -terdapat persamaan antara rentak tarian ronggeng dengan rentak tarian yang yang berasal dari Portugis. -ditarikan secara berpasangan,lelaki dan perempuan. -pada peringkat akhir tarian ,iramanya semakin rancak dan pada masa ini penari akan menari dengan rancak dan cepat menggambarkan suasana gembira. -pada masa dahulu,ronggeng dimainkan oleh sebuah orkestra kecil yang terdiri daripada pemain biola rebana dan gong untuk memberikan sukatan rentak. -pada hari ini,alat muzik moden digunakan seperti gitar dan piano,akordion serta trompet. -rentak lagu ronggeng yang terkenal ialah Jingkling Nona,dan Joget Pinang Muda.

6. Boria -popular d negeri Pulau Pinang. -perkataan boria berasal daripada perkataan ‘bori’ iaitu satu kaum yang berasal dari Gujerat ,India. -dalam satu persembahan boria terdapat dua bahagian,iaitu lakonan yang berbentuk lawak jenaka dan nyanyian. -lakonan dan nyanyian pula akan digabungkan dalam sesuatu tema yang akan dipersembahkan. -lakonan yang dibuat secara spontan ,tidak memerlukan skrip. -dialog yang disampaikan mengandungi unsur kelucuan. -peserta dalam boria terdiri daripada tukang karang dan kelasi. -tukang karang akan memulakan nyanyian diikuti dengan kelasi.

Seni kraf tangan -memerlukan daya kreativiti dan kemahiran menggunakan tangan oleh pembuatnya. -ada yang menggunakan istilah seni hias atau seni rupa. -dikaitkan dengan industri desa iatu hasil kraf tangan yang diusahakan penduduk tempatan secara kecilkecilan.

1. Seni tembikar -tembikar sayung atupun dikenali dengan panggilan labu tanah. -fungsi usus iaitu sebagai bekas untuk menyimpan air minum dan selalu juga digunakan dalam upacara-upacara tertentu yang melibatkan air, -perusahaan ini terdapat di negeri Perak iaitu di Kuala Kangsar,Sayong,Parit dan Pulau Tiga. -tanah liat digunakan untuk membuat labu atau buyung ini. -tanah liat busut yang diambil itu dijemur hingga kering. -kemudian ditumbuk halus menggunakan lesung kaki. -tanah itu diayak untuk mengasingkan sampah dengan pasir kasar. -tanah debu ini dicampur dengan air dan diuli seperti adunan tepung. -setelah diuli barulah tanah liat ini dibentukuntuk menjadi seperti labu atau buyung. -labu kemudian dibakar,dan setelah dikeluarkan ia dimasukkan ke dalam sekam padi yang bertujuan untuk menghitam labu-labu itu.

2. Tenunan kain songket -negeri Terengganu ,Kelantan dan Pahang amalkan tradisi tenun kain songket. -di negeri kelantan tenunan kain songket ini diamalkan sejak Zaman Pemerintahan Cik Siti Wan Kembang. -kemahiran menenun diajar pada anak-anak gadis. -perkataan songket ber\asal dari perkataan ‘songkit’ yang bermaksud satu teknik menyungkit dengan menggunakan lidi buluh atau bilah nibung melalui benang lesung di permukaan alat tenun yang dinamakan kek. -proses ini dilakukan apabila benang karat butang yang disediakan untuk membuat reka corak atau sulaman benang emas. -mengambil masa yang lama. -proses bermula daripada mencelupkan warna pada benang sutera atau kapas hinggalah kepada proses menenun. -motif atau corak diilham kan dari alam semula jadi seperti tumbuh-tumbuhan.

3.Anyaman kelarai - memerlukan kemahiran dan daya kreativiti yang unik. -pada zaman dahulu ,kemahiran menganyam merupakan satu kebolehan yang perlu dimiliki oleh anak-anak gadis. -kemahiran ini bukan dimonopoli kaum wanita sahaja kerana orang lelaki juga mahir menghasilkan kelerai. -anyaman kelerai digunakan bagi menghasilkan alat-alat seperti bakul,tikar,dinding,atau skrin,beg,tudung saji dan sebaginya, -antara jenis kelerai ialah kelerai jari lidi,kelerai mata ketitir,kelerai bunga berembang, kelerai mata lalat,kelerai papan pecah,dan kelerai tompok jantung.

SENI SUARA: -Menurut definisi Herberth Read adalah suatu usaha untuk mencipta bentuk-bentuk yang menyenangkan dan seni itu dijalankan pula daripada estetika. -Dalam seni suara kesenian Melayu dapat dibahagikan kepada dua bahagian iaitu : qSeni Vokal qSeni Muzik

SENI VOKAL

qSeni Vokal lahir daripada pita suara yang boleh memberi kepuasan kepada pendengar. Setiap seni vokal itu berbeza mengikut masyarakat. qDalam masyarakat Melayu terdapat seni vokal tanpa muzik dan seni vokal yang bergabung dengan muzik.

Seni Vokal tanpa muzik yang sering dinyanyikan dalam masyarakat Melayu ialah : qEndoi atau dendang Siti Fatimah dan ulit anak Endoi atau dendang Siti Fatimah terkenal di negerii Perak, Selangor dan Negeri Sembilan manakala ulit anak dinegeri Terengganu. Biasanya dilagukan dalam upacara berbentuk keislaman seperti menyambut kelahiran anak atau upacara bercukur kepala. qNazam atau naban Berasal daripada Terengganu, Pahang dan Melaka. Dikarang dalam Bahasa Melayu yang mengisahkan riwayat Nabi Muhamad, para Nabi Allah dan para sahabat Rasul. Persembahan yang tidak disertai alat muzik ini memerlukan kemerduan suara.

qMarhaban, nasyid dan qasidah Merupakan nyanyian keagamaan. Marhaban ialah pujian kepada Nabi Muhamad dan dinyanyikan dalam Bahasa Arab. Nasyid ialah nyanyian dan berbentuk dakwah Islam iaitu terdapat dalam senikata Arab dan Melayu. Qasidah biasanya dinyanyikan dalam bahasa Arab yang mengandungi puisi memuji Nabi Muhamad dan para sahabat.

Lagu yang digabungkan dengan muzik antara lain: qDikir Dikir dikenali dengan pelbagai nama seperti dikir maulud, dikir Pahang, dikir Rebana dan dikir berarak. Dikir-dikir ini dilagukan dengan iringan pukulan rebana atau kompang. qHadrah Sejenis nyanyian yang berasal daripada dikir. Dinyanyikan dengan iringan sejenis alat bercorak rebana yang hampir sama dengan kompang.

qBeduan Sejenis naynyian rakyat negeri Perlis dan diringi dengan bunyi-bunyian gendang. Beduan mempunyai persamaan dengan bentuk zikir dan burdah yang diringi dengan pukulan rebana. qDikir barat q Sejenis nyayian yang terkenal dinegeri Kelantan. Nyanyiannya diringan dengan pukulan rebana. qGhazal q Sejenis puisi Arab yang berbentuk percintaan. Ghazal dinyanyiakan dengan iringan alat seperti syeringgi, sitar, harmonium dan tabla.

SENI MUZIK

Menurut Kamus Dewan Muzik didefinisikan sebagai gubahan bunyi yang menghasilkan bentuk dan irama yang indah dan menyenangkan, bunyibunyian. Muzik adalah satu daya tarikan kepada manusia. Ahli-ahli falsafah berpendapat bahawa setiap manusia mempunyai minat terhadap muzik. Keadaan ini jelas dilihat kepada reaksi manusia terhadap bunyi-bunyian yang sudah menjadi kegemaran sejak manusia dilahirkan. Muzik sebenarnya tidak dapat dilihat dan dinikmati dengan pancaindera,penglihatan, tetapi dirasai dengan hati atau perasaan

MUZIK TRADISI WARISAN ISTANA: Dalam masyarakat terdapat dua kelompok masyarakat iaitu : a.Tradisi tinggi (great tradition) b. Tradisi rendah (little tardition) Kumpulan masyarakat tradisi tinggi terdiri daripada golongan bangsawan yang merupakan golongan kelas pemerintah yang menjadikan istana sebagai pusat kebudayaan. Raja-raja menubuhkan kumpulan-kumpulan muzik diistana dan latihan dianjurkan untuk meningkatkan mutu persembahannya. Muzik nobat menjadi satu pasukan muzik istana sejak abab ke 15 lagi. Muzik ini dimainkan dalam upacara pertabalan, kematian raja dan upacara mengadap oleh para pembesar di hadapan balairung. Selain nobat muzik yang berkembang melalui tradisi istana di Malaysia ialah gamelan. Gamelan yang terkenal diTanah Melayu berasal dari kerajaa Riau-Lingga dan Johor. Alat-alat muzik yang digunakan dalam gamelan termasuklah saron, bonang,kerompong, gendang dan gong.

TRADISI MUZIK RAKYAT: qDisamping tradisi tinggi yang berpusat diistana, terdapat pula tradisi rendah dikalangan rakyat biasa yang terdiri daripada kaum petani dan nelayan. qPerkembangan seni muzik diperingkat masyarakat tradisi rendah lahir daripada minat anggota masyarakat itu sendiri. qSebahagian daripada mereka mewarisi keahlian bermain alat-alat muzik itu daripada keluarganya. qAlat-alat muzik ini diperbuat daripada bahan-bahan yang diperolehi disekeliling mereka seperti buluh, kayu, kulit binatang dan lain-lain. qMuzik rebana merupakan sejenis alat muzik yang berkembang dalam masyarakat Melayu tradisional. Rebana dimainkan dalam persembahan yang berunsur keislaman seperti dikir,ratib, nazam, hadrah, rodat, maulut dan lain-lain.

TRADISI MUZIK MELAYU YANG LAIN: qTradisi muzik melayu yang lain seperti muzik makyong dan gendang keling diwarisi dari zaman praislam. qGendang keling dan Mek Mulung di Kedah dan Perlis menggunakan alat muzik seperti Gong, rebab, gendang dan serunai. qDi samping berbagai– bagai jenis muzik yang dinyatakan ,muzik wayang kulit, kuda kepang dan ghazal juga merupakan muzik melayu tradisional dari zaman silam. qMuzik wayang kulit mengandungi alat muzik seperti gamelan dan mempunyai hubungan dengan tradisi dan kepercayaan masyarakat pribumi. qGhazal pula berasal dari pengaruh Arab Parsi , yang dibawa melalui India sebelum berkembang di alam melayu. qMuzik melayu asli ialah muzik yang menyertai tarian ronggeng atau joget yang mempunyai hubungan dengan dongdang sayang yang berkembang di Melaka dan canggung di Perlis. Dalam Tarian kuda kepang pula terdapat alat – alat muzik paluan yang dibunyikan mengikut rentak kuda berlari. Tarian kuda kepang ini berkembang di Johor di kalangan masyarakat melayu keturunan Jawa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful