Vaginita atrofica

Colpita atrofica Atrofie vaginala Atrofie uro-genitala Uscaciune vaginala

Pielea si mucoasele din regiunea vaginului sunt mentinute suple si umede de catre lichidul si mucusul secretat de glandele colului uterin. Estrogenii afecteaza aceste glande, precum si mucoasa vaginala, careia ii confera suplete si elasticitate.Stimuleaza celulele care tapeteaza vaginul si produc glicogen, o proteina care asigura prezenta bacteriilor “ bune” din vagin si care protejeaza vaginul contra infectiilor (bacili Doderlein).

Dupa intrarea la menopauza, ovarele produc mai putini estrogeni. Lipsa estrogenilor conduce la subtierea tesuturilor vaginale si la reducerea numarului de glande producatoare de mucus.Se reduce grasimea din regiunea genitala. Aceste fenomene conduc la la modificarea aspectului vaginului in menopauza: vaginul se scurteaza, este mai putin elastic si mai putin lubrifiat, iar pielea din regiunea genitala este mai palida.

Vaginita arofica reprezinta

inflamatia vaginului sau a tractului genital inferior, datorita scaderii elasticitatii tesuturilor, asociate cu lubrifierea scazuta. Alte cauze : radioterapie, chimioterapie, boli imune, extirparea ovarelor, nastere alaptare, medicamente ( Tamoxifen, Nafarelin, Medroxiprogesteron).contracepti ve orale, corticoterapie, afectiuni tiroidiene. Aproximativ 1 din 2 femei in menopauza prezinta colpita atrofica. Frecventa simtomelor creste proportional cu varsta.

Simtomatologie
      

Durere vaginala Prurit Dispareunie Poliurie Arsuri urinare si / sau vulvare Incontinenta urinara Dureri suprapubiene

Diagnosticul se stabileste de medicul ginecolog : -se examineaza vulva si vaginul -se recolteaza o proba de secretii vaginale .

Tratament
 

       

Poate include oricare din urmatoarele: -terapie cu substitutie estrogenica, care restabileste nivelul seric al estrogenului ; cu esrogeni orali ( Pomorin, Ostrace, Ogen), sau cu plasture transdermic- se aplica pe piele de 1-2 ori /sapt.in partea superioara a corpului , estrogenul fiind absorbit in piele. Daca femeile nu sunt histerectomizate se recomanda terapia de substitutie progesteronica. Crema topica – un mod de a restabili nivelul estrogenic la nivelul mucoaselor Lubrifiante in timpul contactului sexual pentru a ameliora dispareunia Zinc- 15 mg/zi Ulei de primula Vitamina E Dieta bogata in fitoestrogeni ( izoflavone), surse – produse pe baza de soia Cantitati crescute de Bacil acidophilus ( iaurt)- ajuta la mentinerea p-Hului si a florei vaginale normale prevenind infectiile.

- predispune la infectii cauzate de bacterii sau fungi
- se pot dezvolta ulcere vaginale deschise sau fisuri in peretele vaginal

Complicatii

Investigatii
  

  

Examen de urina Teste de diabet Teste pentru infectia vaginala P-H-ul vaginal Test Papanicolau Ecografie vaginala pentru masurarea grosimii endometrului

 

Mucoasa vaginala este groasa, scuamoasa stratificata cu epiteliu necheratinizat. Palda fiindca stocheaza glicogen

Epiteliul vaginal necheratinizat, stratificat scuamos; musculatura neteda si numeroase venule in perete

 

Lamina propria – este bine vascularizata si contine numeroase limfocite si neutrofile. Nu are glande Fluidul extracelular din Lamina propria se adauga ca secretie la glandele cervicale care ajuta la lubrifierea vaginului

 

Tunica musculara neteda este intermitenta, fibrele musculare scheletice formeaza un sfincter muscular circular la orificiul extern al vaginului. Lipseste tesutul conjunctiv

 

Celulele glandulare din epiteliul vaginal sunt pline cu glicogen Produc si ac. lactic protejand de infectiile bacteriene si limiteaza viata spermatozoizilor in vagin fiindca secretiile seminale si prostatice au un p-H alcalin.

Epiteliul vaginal postmenopauza
  

 

Celule mici 10 um cu celule barobazale fragile Celule discrete sau in foi largi Au nuclei mari ocupand 1/3 di aria celulara si o citoplasma usor bazofila Nucleii pot fi piknotici Celule parabazale tipiceglicogenate Predomina celulele superficiale

Rodica Neagu Musat
  

MASTER BIOLOGIE MEDICALA AN II IAN 2010