You are on page 1of 19

Hannibal Road Gardens,

London.

-Peter Barber Architects

Hannibal Road Gardens is a social housing project set


around a community garden in Stepney. The proposal
replaces a problematic strip of garages and creates a
fourth side to a square within an existing housing estate
with 3 slab blocks forming the other sides.

The newly landscaped and densely planted community


garden created in the centre of the square will be
overlooked by a delightful new terrace of 8 contemporary
family houses. The new row of houses is conceived as a
continuation of the timber garden fences of theexisting
housing blocks, being constructed from timber and
configured as a series of stepped and notched south east
facing garden terraces. The accommodation is
predominantly made up of large family houses (3, 4, 6

Site Plan.

Site
sections.

High density, large houses created on a difficult,


single-aspect site.
Innovative notched terrace typology, creating a
variety of amenity spaces andoutlooks.
All courtyard houses have their own front door and a
minimum of two largecourtyards / roof terraces.

Floor
plans.

MODULES

Typical ground floor plan

Typical second floor

Typical first floor plan

Rainwater harvesting.
Rainwater downpipes will be built into the envelope of the
building and will not be visible from the communal gardens.
Connecting pipes will allow rainwater to be diverted into water
butts located in ground floor courtyards, relieving pressure on
the drainage system and allowing the use of collected rainwater
for watering plants , cleaning cars ,etc.

onstruction ,Materials and Landscaping.


Materials are chosen for durability, easy maintenance and
environmental sustainability as well as speed of construction.
The scheme is anticipated to be constructed using a
prefabricated timber frame system.
Facades will be clad in a timber
rainscreen system and will
appear as a continuation
of the existing timber garden
fences on the site.
Timber surfaces will be
punctuated by windows and
projecting balconies.
Full height glazed screens will
overlook the courtyards and
terraces ensuring the
Internal spaces are flooded with
natural light.

Each house has at least


two small terraces,
whether on the roof or at
ground level with the hope
that over time the will get
planted and personalised
by the people that live
there. It has following
benefits:
-Contributes to local
ecosystems.
-Slows rainwater runoff
into the drainage system.
-Improves thermal
integrity, reducing heating
requirements.
The timber shingles also create
an analogous pattern and
texture to the brick walls of
thesurrounding residences,
which face onto the same
community garden as the new
houses.

TIMBER SHINGLES
Timber has always been one of the natures more versatile,
adaptable and attractive material.
Natural attributes of cedar:
-even grain
-exceptional strength in proportion to weight
-low ratio of contraction and expansion
-high impermeability to liquids
-outstanding natural durability
-high thermal insulation properties

CONCLUSION
-The scheme is modestly scaled and highly contextual.
-The scheme achieves a high/medium density, providing
affordable large
family dwellings.
-It aims to do this while having very minimal impact on
adjacent owners and existing residents.
-The scheme provides a very high level of amenity space
for the benefit and pleasure of residents in the form of
both private outdoor space and communal gardens.