03/01/10

Terdapat 4,000 jenis bahan kimia dalam asap rokok, 200 daripadanya adalah toksik dan 63 lagi boleh menyebabkan kanser (karsinogenik)

03/01/10

03/01/10

Merokok Dan Kesan Buruknya Ke Atas Kesihatan Merokok bertanggungjawab menyebabkan lebih daripada 3 juta kematian setiap tahun. Namun ia merupakan penyebab penyakit yang paling mudah dicegah di dunia hari ini. World Health Organisation (WHO) mengganggar sekiranya corak merokok di seluruh dunia berterusan, 10 juta kematian setiap tahun akan disebabkan oleh pengambilan tembakau selewat-lewatnya pada tahun 2020. Tembakau akan menjadi penyebab utama kematian dan kecacatan, dengan itu menyebabkan lebih kematian di seluruh dunia beerbanding dengna HIV, tuberculosis, kematian ibu, kemalangan kenderaan motor, bunuh diri dan homicid.

03/01/10

Sehingga hari ini, lebih daripada 25 jenis penyakit yang berkaitan dengan tembakau telahpun di ketahui, termasuk: Kanser Paru-paru, Bibir, Muluts dan Farinks, Esofagus, Pankreas, Larinks, Trakea dan Bronkus, Pundi Kencing, Buah Pinggang dan organ urin yang lain; Penyakit kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung iskemik, penyakit jantung pulmonary, penyakit vaskularserebro; dan penyakit saluran pernafasan seperti Tuberkulosis, Pneumonia, Influenza, Bronkitis, Lelah dan Sekatan Saluran Pernafasan yang kronik. Di Malaysia, prevalens merokok di kalangan lelaki ialah 49.2% dan wanita ialah 3.5% pada tahun 1986, 1% daripada remaja perempuan merokok; tetapi pada tahun 1996, bilangan tersebut telah meningkat ke 4.8%.

03/01/10

BAHAN KIMIA YANG BISA Sebanyak 4000 bahan kimia telah dikenalpasti dalam asap rokok. Sekurang-kurangnya 60 daripada bahan kimia ini didapati boleh menyebabkan kanser. Salah satu daripadanya ialah karbon monoksida yang didapati dalam kuantiti yang banyak. Ia merencat keupayaan darah untuk mengangkut oksigen ke tisu-tisu tubuh dan organ penting seperti jantung dan otak. Lain-lain bahan kimia yang hadir ialah mutagen, toksin, dan bahan-bahan yang boleh meningkatkan tekanan darah, menggalakkan tumor, menjejaskan sistem saraf pusat, merosakkan paru-paru dan menyebabkan malfungsi ginjal.

03/01/10

Merokok menyebabkan 90% daripada kematian akibat kanser paru-paru, 80% bronkiotis kronik dan kes-kes emfisema, serta 20-25% daripada kematian akibat penyakit jantung koronari dan strok. Merokok meningkatkan risiko kegagalan erektil dan mati pucuk di kalangan lelaki. Wanita juga mengalami risiko penyakit berkaitan dengan merokok yang tersendiri dan berhubungan dengan kehamilan, penggunaan kontraseptif oral, fungsi haid dan kanser serviks.

03/01/10

BAHAYA ASAP SEKUNDER Golongan yang tidak merokok turut menghadapi kesan penggunaan tembakau. Mereka adalah tertakluk kepada asap rokok sekunder, yang merupakan kombinasi asap daripada tembakau yang dibakar dan asap yang dihembus oleh perokok. Asap rokok sekunder mengandungi beribu-ribu bahan kimia yang boleh mengancam dan membunuh golongan bukan perokok. Kesan segara asap rokok

03/01/10

hidung, kerongkong dan paru-paru. Orang yang tidak merokok secara umumnya lebih sensitif terhadap kesan toksik asap tembakau dan mungkin mengalami sakit kepala, rasa loya dan pening. Bagi penghidap asma, asap tembakau boleh menyebabkan bahaya serta-merta dengan merangsangkan serangan. Majoriti daripada penghidap asma yang terdedah kepada asap rokok sekunder melaporkan simptom yang meliputi kurang selesa ke distres akut. Asap rokok sekunder juga menyebabkan kerosakan kesihatan jangka panjang. Ia meletakkan stres berlebihan terhadap jantung golongan bukan perokok, mengganggu keupayaan tubuh untuk menyerap dan menggunakan oksigen. Selepas pendedahan yang bertahun-tahun lamanya, golongan bukan perokok mengalami risiko kanser dan penyakit jantung yang lebih tinggi.
03/01/10

BERHENTI MEROKOK Langkah 1 Langkah pertama untuk berhenti ialah membuat keputusan di dalam fikiran anda. Kenapa anda ingin berhenti? Bagaimanakah ia akan memanfaatkan anda? Senaraikan sebab-sebab tersebut dan beritahu ahli keluarga serta rakan-rakan mengenai keputusan anda dan dapatkan sokongan mereka. Langkah 2 Kenalpasti sama ada anda ingin berhenti dengan bantuan terapi gantian nikotin atau tanpanya (iaitu menerusi ‘cold turkey’). Ramai yang telah berhenti tanpa terapi gantian dan kekal berjaya. Langkah 3 Tentukan tarikh berhenti terlebih dahulu, dan buatlah persediaan tersendiri. Beri perhatian kepada sebab dan bila anda merokok. Kenalpasti rutin yang anda ingin ubah. Apabila
03/01/10

menangani situasi tersebut? Anda mungkin ingin meneguk sedikit air sejuk, pergi berjalan, memulakan suatu hobi baru untuk mengisi masa atau menarik nafas secara mendalam. 1-2 hari sebelum tarikh berhenti, jauhkan bekas abu, rokok, pemetik api atau kawan-kawan yang sedang merokok. Dapatkanlah kerjasama daripada kawan, rakan sepejabat dan ahli keluarga. Langkah 4 Berhenti pada hari yang ditetapkan.  

03/01/10

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful