Solat Jamak dan Qasar

Disediakan oleh : En. Muhamad Muhaimi Bin Yazid

PENDAHULUAN
 SOLAT

merupakan ibadah yang paling penting kepada setiap muslim dan ia wajib dilaksanakan walau di manapun kita berada mengikut cara yang tertentu. sifat Ar-Rahman & Ar-Rahim Allah taala, maka kita diberikan RUKHSAH (kelonggaran & kemudahan) apabila kita bermusafir.

  Dengan

Pengertian Rukhsah Solat

Rukhsah Solat ialah : Kemudahan

@ keringanan yang diberikan kepada orang yang bermusafir untuk menunaikan solat dengan cara QASAR dan JAMAK.

HUKUM : Seorang yang bermusafir ke destinasi yang jauh DIHARUSKAN menunaikan solat fardhu dengan secara Qasar dan Jamak atau kedua-duanya sekali.

Dalil keharusan solat qasar & jamak
 ‫معه‬

‫عن عمران بن حصين قال : غزوت مع رسول الله وشهدت‬ ،‫الفتح، فأقام بمكة ثماني عشرة ليلة ل يصلي إل ركعتين‬ ‫“فيقول : ”يا أهل البدر صلوا أربعا ً فإننا قوم سفر‬

 (‫داود‬

‫)رواه أبو‬  Maksudnya : daripada umar bin husain berkata : aku bersama Rasullullah, dan aku juga hadir bersama ketika permbukaan Kota Makkah. Baginda telah tinggal di Makkah selama 18 hari dan dengan hanya bersolat dua rakaat. Lalu baginda bersabda : “Wahai ahli Badar, solatlah kamu dengan empat rakaat (sempurna), kerana sesungguhnya kami semua adalah orang yang bermusafir. (hadith riwayat Abu Dawud)

Kemudahan solat jamak & qasar

Jamak dari segi BAHASA : Himpunan

atau kumpul.

Dari segi Istilah Syarak ialah : Solat

Jamak bermaksud, menghimpunkan dua solat fardhu dalam satu waktu dengan syarat-syarat tertentu.

 

Qasar dari segi BAHASA : Pendek

dan ringkas

Dari segi Istilah Syarak ialah : Solat

Qasar bermaksud memendekkan solat empat rakaan menjadi dua rakaat.

Syarat-syarat perjalanan yang diharuskan jamak & qasar
 Bermusafir

bukan bertujuan MAKSIAT dan KEMUNGKARAN.  DESTINASI yang dituju melebihi 2 marhalah (90KM).  Mengetahui destinasi yang dituju.

Pengertian solat jamak taqdim dan solat jamak takhir.

JAMAK TAQDIM : Menghimpunkan dua solat dalam waktu PERTAMA iaitu menunaikan ZOHOR dengan ASAR di waktu ZOHOR dan menunaikan MAGHRIB dengan ISYAK dalam waktu MAGHRIB.

JAMAK TAKHIR : Menghimpunkan dua solat dalam waktu KEDUA iaitu menunaikan ZOHOR dengan ASAR di waktu ASAR dan menunaikan MAGHRIB dengan ISYAK dalam waktu ISYAK.

Syarat-syarat solat jamak
JAMAK TAQDIM Dimulakan dengan solat waktunya terdahulu iaitu : ZOHOR & MAGHRIB. 2. Berniat JAMAK dalam solat yang PERTAMA

JAMAK TAKHIR Berniat akan melakukan JAMAK TAKHIR dalam waktu pertama : ZOHOR / MAGHRIB) * Berniat akan menunaikan Zohor @ Maghrib

pada waktu Asar @ Isyak.

2. Masih dalam perjalanan 3. ‫ موالة‬ertinaya berturutsehingga kedua-dua solat selesai turutan pada kedua-dua solat ditunaikan. tersebut. 4. Perjalanan masih berterusan sehingga masuk waktu ke solat kedua.

Syarat-syarat solat qasar
Hendaklah melepasi kawasan tempat tinggal @ bermukim

2. Tidak niat bermukim melebihi 4 hari termasuk perjalanan pergi dan balik 3. Tidak berimam dengan imam yang sempurna RAKAAT nya. 4. Masih dalam keadaan musafir ketika mengerjakan solat QASAR

Cara-cara menunaikan solat jamak qasar dan jamak taqdim
 

Berniat JAMAK ketika solat PERTAMA. Contohnya :

1. Lafaz Niat SOLAT JAMAK TAQDIM & QASAR antara fardhu ZOHOR dan ASAR. (m/s 148)  2. Lafaz niat SOLAT JAMAK TAQDIM & QASAR antara fardhu MAGHRIB dan ISYA. (m/s 148)
 

Didahulukan solat waktunya TERDAHULU daripada solat yang KEDUA.  Mesti berturutan iaitu setelah menunaikan solat PERTAMA, terus menunaikan solat yang ke dua.

Cara-cara menunaikan solat jamak qasar dan jamak TAKHIR
 

Berniat JAMAK ketika solat PERTAMA. Contohnya :

1. Lafaz Niat SOLAT JAMAK TAKHIR & QASAR antara fardhu ASAR dan ZOHOR. (m/s 149)  2. Lafaz niat SOLAT JAMAK TAQDIM & QASAR antara fardhu ISYA dan MAGHRIB. (m/s 149)
  

Berkekalan masa musafir sehingga selesai SOLAT yang KEDUA.

Hikmah pensyariatan solat qasar & jamak
 Memberi

keringanan kepada ummat islam untuk menunaikan solat fardhu ketika dalam perjalanan dengan mudah dan senang.  Tanda kasih sayang Allah kepada ummat Nabi Muhammad s.a.w.  Supaya dapat melaksanakan fardhu solat yang begitu penting dan tidak boleh ditinggalkan walau apa keadaan sekalipun.  Menggalakkan ummat islam bermusafir dan berjalan di muka bumi Allah ini untuk menjalankan kehidupan dengan lebih sempurna.

Latihan ulangkaji
Berikan pengertian RUKHSAH SOLAT dengan jelas.  Nyatakan 3 syarat-syarat perjalanan yang diharuskan menunaikan solat dengan cara Qasar dan Jamak.  Terangkan 3 syarat sah Solat Jamak Taqdim dan 2 syarat sah Jamak Takhir.  Tuliskan dalil yang menunjukan keharusan beramal dengan solat Qasar dan Jamak.  Berikan 3 hikmah dari pensyariatan solat Qosar dan Jamak.

Sekian, terima kasih

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful