Tamadun Cina dalam Pemantapan Tamadun Malaysia

Disediakan oleh: Jenny Kong Wong Siew Jing

Pengenalan tamadun cina
‡ Salah satu daripada tamadun terawal di dunia ‡ tamadun yang menciptakan sistem tulisannya yang tersendiri ‡ dipanggil Zhongguo dalam Bahasa China Mandarin ‡ Mempunyai ciri budaya, kepercayaan, keadaan sosial, politik dan sejarah tersendiri yang menarik.

Kepercayaan

Kebudayaan

Tamadun China

Ahli falsafah Cina Dewa-dewi

Buddhisme

Kepercayaan

Dewa-dewi dan kuasa ghaib
‡ mempercayai kewujudan pengaruh roh ‡ mementingkan aspek yang memberikan kesejahteraan, kemakmuran, kebahagiaan dan kekayaan ‡ Cenderung kepada konsep kebaikan dari segi moral dan akhlak manusia. 

Tidak bercanggah dengan adat dan budaya. (cth:mementingkan keamanan) Tuhan orang Cina banyak digambarkan dalam bentuk dewa-dewi mempunyai perwatakan manusia yang mencerminkan kepercayaan mereka iaitu mementingkan hubungan manusia dengan kebaikan dunia dan akhirat.

Buddhisme ‡Diasaskan oleh Siddhartha Gautama. ‡Seorang sami bernama Fa Hsien dikatakan bertanggungjawab membawa ajaran buddha ke China. ‡Agama buddha berkembang pesat setelah kitab ajaran buddha diterjemahkan ke dalam ‡bahasa cina.

Penganut yang mempunyai masalah dan tidak dapat diselesaikan digalakkan bertapa di kuil atau menjadi sami untuk menyelesaik an masalah yang dihadapi.

Berbentuk ajaran falsafah kerana tidak menekankan konsep ketuhanan dan persoalan ghaib.

Aspek-aspek ajaran buddha

Penganut diwajibkan menjalankan kehidupan sebagai sami untuk satu tempoh tertentu,tidak dibenarkan berkahwin serta harus menjalani kehidupan sebagai seorang fakir.

Kepercayaan berdasarkan beberapa ahli falsafah cina 

Ajaran Konfucius Ajaran Taoisme-Daoisme Ajaran Legalisme Mo-Tzi

Pengasas: Kung Fu Tze.Nama sebenar Konfucius ialah Kung Chiu.-- terkenal dengan penyebaran ilmu baru ketika berumur 32 tahun.

Konsep kemasyarakatannya menjadi falsafah rasmi negara China.

Ajaran Konfucius

tentang moral,sejarah,kesusasteraan dan falsafah. banyak menekankan aspek maruah diri dan perasaan kemanusiaan.

Perasaan kemanusiaan menyarankan 5 aspek kebaikan dunia (murah hati,bersifat mulia,amanah,berbudi bahasa dan rajin).

Segala tingkah laku hendaklah sederhana dan setiap orang harus bertindak mengikut peraturan.

Perlu taat setia kepada negara,saling menghormati antara orang muda dan tua.

Ajaran Konfucius menitikbera tkan ajaran moral

Kepentingan akhlak yang mulia melalui penjagaan hubungan yang baik antara manusia di langit dengan manusia di bumi.

mengingati nenek moyang seolah-olah roh mereka hadir di dunia.

Merangkumi aspek falsafah dan etika yang mengajar cara untuk bertingkah laku dengan baik.

Pengasas:Lao Tze. Ajaran falsafah ke-2 terpenting di China. digelar orang tua bijaksana dan dikatakan hidup hampir 200 tahun kerana mengamalkan pemakanan raksa dan bahan campuran lain. menyeru manusia tidak mementingkan aspek keduniaan.-- perlu mencari jalan kebahagiaan melalui pengasingan diri daripada peraturan duniawi. Berbeza dengan ajaran Konfucius --beliau menganggap bahawa manusia adalah buruk.

Seorang ahli peramalan dan astronomi.Beliau menguasai pelbagai kitab kuno. Ajaran ini dimuatkan dalam buku Tao Te Ching .

Ajaran TaoismeDaoisme

Kitab ini tidak mengaitkan adanya dewa ataupun roh tertentu. Tetapi ialah Jalan Kebenaran Sejati iaitu tentang pemahaman diri yang memerlukan kedalaman institusi.

Kitab Tao Te Ching mempunyai rangkaian perkataan bijak yang dapat diterapkan dalam kehidupan sehingga kini dan relevan dengan cara pemikiran dan perjalanan hidup kita.

Menekankan unsur primitif -mencapai kehidupan yang abadi. ,penganutnya perlu bertapa di dalam gua dan gunung. (menghapuskan dosa) Penekanan terhadap antimaterialisme ( memperolehi tempat yang lebih baik pada hari akhirat.)

menekankan aspek perdampingan dengan semulajadi.

ajaran Taoisme

Pendekatan batin digalakkan (mewujudkan perpaduan masyarakat) .Masyarakat harus hidup sederhana di samping menghafal kitab taoisme.

Dihasilkan oleh Xun Zi,anak didik Konfucius. beliau jauh bertentangan dengan falsafah Konfucius. Menurut Xun Zi, manusia secara asas bersifat jahat dan manusia perlu melihat diri mereka sendiri.

menitikberatkan konsep kuasa pemerintahan.

Ajaran Legalisme

percaya bahawa peraturan dan undangundang yang ketat merupakan cara berkesan menjamin kestabilan dan keamanan negara.

tidak menitikberatkan falsafah moral.Ia suatu mazhab pemikiran Cina yang mementingkan penggunaan sistem pentadbiran yang berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan.

pemerintahan harus berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan.

Menitikberatkan cinta sejagat tetapi mengabaikan hubungan keluarga dan kedudukan.Seseorang itu perlu menyayangi orang lain seperti diri sendiri. Tidak mempercayai konsep takdir.Ini kerana bergantung pada nasib dan takdir akan membawa kemunduran dan kesengsaraan.

Melarang hidup mewah,tidak membazir dan menyarankan hidup bersederhana.

Ajaran MoTzi:

Menentang upacara pengebumian secara besarbesaran.Upacara berkabung selama 3 tahun tidak harus dijalankan kerana menjejaskan produktiviti.

Melarang keganasan,pep erangan dan serangan.

Menentang sistem pewarisan takhta kerajaan.

Melarang perkembangan muzik kerana bimbang melalaikan dan memusnahkan peribadi seseorang.

Kesimpulan Masyarakat Cina mempunyai pelbagai kepercayaan dan agama yang dianuti pada masa tertentu.Setiap kepercayaan itu mempunyai perhubungan yang rapat antara satu sama lain.

Kelahiran

Kesenian kaligrafi

Seni muzik

Seni lukis tradisional

Kebudayaan tamadun cina
Perayaan

Perkahwinan

Tokong tradisional

Kematian

kelahiran
‡ Nama yang bertuah kepadanya selepas bayi dilahirkan---hidup dengan baik ‡ Selepas cukup sebulan, keraian dilakukan dengan menghidangkan makanan bertuah(telur merah, kuih ,halia yang diawet)

perkahwinan
‡ Mengamalkan enam rites . ‡ Rite pertama:ibu bapa berkuasa menentukan perkahwinan dan bantahan jika tidak bersetuju ‡ Orang muda tidak perlu bertemu dan bercinta sebelum berkahwin ‡ Pasangan jodoh dipilih berdasarkan kesesuaian tahun, bulan, hari dan masa kelahiran.

‡ Kemudian diikuti rite ke-4 dan ke-5 (pertunangan dibuat oleh ibu bapa sebelah lelaki) ‡ Selepas itu, tarikh yang bertuah ditentukan sbg hari perkahwinan ‡ Rite terakhir dan terpenting ialah upacra perkahwinan dan penyempurnaan. ‡ rites dalam perkahwinan tradisional masih dikekalkan ‡ Sekarang, mementingkan percintaan sblm berkahwin dan pertukaran cincin perkahwinan(cara barat) telah terserap.

Kematian
‡ Orang cina percaya bahawa kematian seseorang bermaksud kehidupan dunia yang telah berakhir dan bermulanya kehidupannya di dunia bawah(yin).

‡ Upacara kematian ?harapan bahawa orang itu dapat hidup dengan baik dan tidak menderita di dunia bawah. ‡ Proses: 1. mayat dibersihkan dengan air, 2. dipakaikan dengan baju tradisional atau baju tercantik serta disolek agar mayat kelihatan cantik dan tenteram 3. Mayat itu dimasukkan dalam keranda kayu dan ditempatkan menghala ke pintu yang membawa maksud kerelaan untuk meninggalkan dunia. 4. Upacara pengebumian akan dilakukan sebaik sahaja tarikh dipilih oleh paderi Cina.

‡ Tempat pengebumian turut dipilih mengikut feng shui ‡ Sepanjang upacara pengebumian, ahli keluarga perlu memakai baju berkabung yang berwarna hitam dan biru. ‡ dijalankan selama tujuh atau 49 hari berdasarkan kehendak keluarganya.

‡ Jiran-jiran dan kawan-kawan memberi penghormatan terakhir (takziah dan memberi wang kasihan) ‡ mayat akan dikebumikan. Terdapat juga upacara yang membakar mayat ‡ Tempat pemujaan untuk mengenang orang mati atau nenek moyang biasanya disediakan di rumah. Colok dibakar, makanan dihidang untuk menyembah mereka dan amalan ini masih dikekalkan oleh masyarakat Cina sehingga sekarang.

Perayaan dan hari-hari yang penting
‡ Tahun Baru Cina merupakan perayaan yang terbesar dan paling bertuah. Hari pertama dalam kalendar Cina dipanggil xin nian(tahun baru). ‡ Ching Ming Jie ‡ Duan Wu Jie ‡ Hari Kuih Bulan ‡ Dong Zhi ‡ Yuan Xiao(Hari ke 15 Tahun Baru Cina)

Asal-usul Tahun Baru Cina
‡ berkaitan dengan binatang ganjil, nian pada zaman purba. ‡ Orang Cina meraikan kejayaan tersebut bagi menandakan permulaan kebahagiaan hidup. ‡ Kanak-kanak diberi angpau

Kisah Binatang Nian
‡ Binatang itu dikatakan membunuh manusia, memakan binatang ternakan di kampungkampung orang cina. Manusia bangkit untuk menentangnya setelah mengetahui nian takut kepada bunyi bising, api dan barang-barang berwarna merah. ‡ Rumah-rumah dicat merah, manusia berpakaian merah dan menggunakan senjata, membunyikan gong-gong dan membakar mercun untuk menakutkan nian. ‡ Nian tercedera teruk dan hilang untuk selamanya-lamanya.

Persiapan Tahun Baru Cina
‡ membersihkan rumah ‡ membuat kuih cina ‡ menghiaskan rumah dengan perhiasan perayaan termasuklah nian hua(lukisan tahun baharu), chun lian(puisi) yang melambangkan bahagia dan bertuah.

Pemujaan Tuhan Dapur
‡ Dilakukan pada hari ke-24 bulan 12 mengikut kalendar Cina. ‡ Masakan lauk dan kuih nian(lekit dan manis) dihidangkan yang bertujuan untuk menyenangkan Tuhan Dapur bagi memaklumkan segala yang baik kepada Maharaja Tuhan mengenai perbuatan sesebuah keluarga.

Kesenian Kaligrafi
‡ ‡ ‡ ‡ seni khat yang menggunakan berus Cina digunakan selama 4000 tahun dalam penulisan terdiri daripada garis dan bentuk menekankan keharmonian, keseimbangan, impule dan momentum semasa menulis ‡ Hurufnya mempunyai teks yang berbeza dari segi bentuk, gaya dan pergerakan yang digelar penulisan kai, xing, cao, li dan da zhuan.

Seni lukis tradisional
‡ sejenis seni penggunaan berus dan dakwat cina. Alatannya termasuklah berus, dakwat, dan kertas atau sutera. ‡ cara terbaik untuk menenangkan diri dan mengasuh budiman, perangai seseorang supaya lebih jujur bertenang dan berakhlak.

‡ lukisan Cina zaman dulu adalah monokromatik, iaitu menggunakan satu warna sahaja. ‡ dihasilkan secara spontan, hanya berdasarkan ingatan dan gambaran. ‡ berbeza dengan lukisan Barat yang melakar objek di depan mata.

Tokong tradisional
‡ Kayu =medium kesenian seperti ukiran, lukisan dan perhiasan tradisional. ‡ Struktur bangunan diperbuat daripada batang kepingan kayu yang disambung dengan rekaan cantuman yang khas dan tanpa dipaku atau dibebat. ‡ Tiang yang terdiri daripada kayu balak besar, menyokong bumbung dan batu, batu kapur manakala jubin digunakan untuk membuat dinding, lantai dan membina makam, jambatan dan tugu ingatan.

4 ciri bangunan yang menunjukkan identiti seni bina China, iaitu:
‡ Dagoba-Tugu peringatan yang bumbungnya melengkung(kubah) dan berunsur Buddhisme. ‡ Pagoda-Kuil atau bangunan suci yang berbentuk menara dan terdiri daripada banyak tingkat. ‡ Pavilion-Bangunan kecil menyerupai pondok yang berfungsi sebagai tempat teduhan, bertaakur atau tempat melakukan aktiviti komunikasi sosial. ‡ Stupa-Kubah Buddha yang menegak dan bertujuan untuk memperingati seseorang yang berjasa atau sebagai tempat kesucian.

Kesenian Kung Fu
‡ seni mempertahankan diri, kung fu dikatakan berasal dari India dan diperkenalkan semasa penyebaran agama Buddha di kuil Shaolin. Kuil Shaolin dikatakan sebagai tempat berkembangnya seni kung fu.

‡ Seni pertahanan diri dari India diubah suai dan dicerap sebagai satu kemahiran Cina. ‡ Kung fu bukan sahaja mencergaskan fizikal seseorang, malahan menunjukkan cara penggunaan pelbagai senjata seperti pedang, kayu dan tali. ‡ aktiviti bagi menyihatkan badan di samping untuk membela diri. ‡ Qi Kung yang menekankan pergerakan dalaman qi, di mana lembut, lambat dan tenang semakin popular kerana dapat mencergaskan mental dan fizikal.

Seni muzik
‡ Para orang China telah mencipta pelbagai intrumen muzik seperti zheng, xiao dan erhu, yang telah berkembang penggunaan mereka di sebanjang Asia Timur dan tenggara khususnya di kawasan pengaruh China. Alat muzik sheng adalah asas bagi pelbagai alatan muzik "free-reed" Barat.

Opera dan teater
‡ Opera Beijing atau opera Peking adalah sebarang bentuk teater cina tradisional yang menggabungkan muzik, persembahan nyanyian, mimos, tarian dan akrobatik. ‡ Ia bermula pada lewat abad ke-18 dan dikembangkan penuh dan diakui pada pertengahan abad ke-19. ‡ Bentuk ini sangat masyhur dan dianggap sebagai salah satu harta kebudayaan China.[ ‡ Bentuk seni ini juga dinikmati di Taiwan, dan telah disebarkan ke negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Jepun.

Feng Shui 
Menggunakannya semasa ingin membeli atau memilih lokasi rumah kediaman, kubur dan lln. Satu seni yang penting hubungan antara alam dengan manusia Dulu, hanya diamalkan di kalangan golongan berada dan bangsawan, sekarang di kalangan sebahagian besar masyarakat. Cthnya:tdk membeli rumah di persimpangan jalan(mendatangkan akibat yang tak baik)
(Esa Khalib, Mohd. Azhar Abd. Hamid.2004. Beberapa aspek Tamadun Melayu,India, China dan Jepun.Johor: UTM)

Simbol dan nombor
‡ Mempercayai bahawa nombor empat (si) merupakan nombor yang blh membawa malang (bunyinya menyamai kematian) ‡ Mengelak diri dari memiliki nombor tersebut, terutama nombor kereta, nombor telefon(dipercayai nasib malang akan menimpa)

4=

=mati

Pengaruh Ciri-ciri Tamadun Cina dalam pemantapan Tamadun Malaysia
‡ Aktiviti Yoga(Buddha-Bertapa-Menenangkan diri) ‡ Perayaan Tahun Baru Cina dan lain-lain(cuti umum-rumah terbuka-Budaya Satu Malaysia) ‡ Pemberian Angpao merah dan hijau ‡ Penggunaan Konsep Feng Shui(tempat/no.) ‡ Penerapan Ajaran Confucius dalam sukatan pelajaran SJK(C)(buku 3 cogan) ‡ Perarakan/Tarian Singa (Pesta Negeri@Kebangsaan)

Pengaruh Ciri-ciri Tamadun Cina dalam pemantapan Tamadun Malaysia
‡ Proses/Cara pengebumian(Pembakaran Colok, Pembakaran Wang Kertas/Larang Pantang) ‡ Kewujudan Golongan Baba Nyonya(Campuran Islam dan Cina) ‡ Bangunan/tokong-tokong yang senibinanya berunsur kecinaan ‡ Tarian/Seni muzik cina dalam acara/pertunjukan rasmi ‡ Pusat latihan kungfu(wushu/Taekwado)persembahan-bumiputera-ambil bahagian

Bibliografi:
1. Ahmad Zaki ABD Latiff,Azam Hamzah,Azhar Mad Aros, Tamadun Asia(Titas),2009,Selangor 2. Azhar Hj.Mad.Aros(2004), Tamadun Islam dan Tamadun Asia(Titas), Selangor: Oxford Fajar Sdn.Bhd 3. Mustafa Hj. Daud(1999), Tamadun Islam Edisi Maktab Perguruan, Kuala Lumpur:Utusan Publication & Distributors Sdn.Bhd

‡ Esa Khalib, Mohd. Azhar Abd. Hamid.2004. Beberapa aspek Tamadun Melayu,India, China dan Jepun.Johor: UTM ‡ Ab.Alim Abdul Rahim, Syed Idrus Syed Mohamad(1995), Tamadun Islam, Kuala Lumpur:Penerbit Fajar Bakti Sdn.Bhd