You are on page 1of 36

Case Study by:

Prabhnoor Singh,Raunak Rekh


Saurabh Khurana,Tanvi Yada

Project Area: 1,740 sqm


Contractor: Wakefield Council
Project Year: 2010
Project Area: Wakefield ,

INTRODUCTION

Sandal magna
community primary
school is located in
Wakefield , England. The
school opened in
October 2011.
It is one of the most
carbon efficient school
in UK.
The school provides
education to 210
children aged between
5-11 years.
Alongside nursery
provision for 26 children
And the school also has
a community room for
parents.

STREET

VIEWS

TOILET

CLOAK
ROOM

COVERED
PLAY
AREA
STORE

RECEPTION

STAFF
UTILITY

ENTRY

MEETING HEAD
ROOM
OFFICE

STAFF
ROOM

PARKING

CLEANERS
ROOM

DINNING

FOYER

HALL

PARENTS
TOILET
ROOM STORE

LINK
PE
CORRIDOR STORE

PLAY
AREA 1

PLAY
AREA 2

TEACHING
SPACE

ICT

LIBRARY

CORRIDOR

SMALL
ROOMS
OPEN
LEARNING
SPACE

KITCHEN

CLASS
ROOM
YR1

TOILETS

CLASS
ROOM
YR2

CLASS
ROOM
YR3

CLASS
ROOM
YR4

CLASS
ROOM
YR5

AREA STATEMENT
TOTAL AREA
NUMBER OF
CLASSROOMS

1740 spm
6

GROUP ROOMS

NUMBER OF TOILETS 13
BASKET BALL COURT 1

ENTRANCE
PARKING

B l oc k A

BASKET
BALL
COURT

DINNING

Block B
Block C
OPEN LEARNING SPACE

PLAN

B l oc k A

Block B
Block C

PLAN

STAFF BLOCK
B l oc k A

PLAN

NURSERY
BLOCK
Block B

HALL

PLAN

TEACHING BLOCK
LIBRARY

Block C

CLASSROOMS

Library

PLAN

Library

SECTION

Library

The library is contained


behind the timber
Louvers.

Key Issues kept in mind for the

the building

design of

Provision of a variety of play

spaces
Site security
Flexibility of spaces
Importance of community space
Importance of energy efficiency
and sustainability

Design
Features

The Design
of the
building is
contemporar
y
The design
for the
school
is based on
its

The red bricks used on


the terraces of the
surrounding houses is
used extensively
throughout the school.

The school is laid


out as three parallel
single story wings.

Classroom
blocks
And the
school hall
have
asymmetrica
l
roof profiles
that
accommodat
e
Ventilation
stacks.

Allotments behind the classrooms


Allow children to grow plants and
Vegetables.

Cladding materials such as


raw timber,
weatherboarding and
corrugated rainscreens are
used to denote different
uses within the school.
These materials add
interest to the sharp and
angular geometries of the
building.
The Landscaping utilises
reclaimed bricks from the
demolished school that the
building replaces

SUSTAINAIBILITY

FEATURES

USTAINAIBILITY

FEATURES

1. Completely natural ventilation


2. A ground source heat pump to
provide heating, hot water and cooling
3. 100 sq m of photovoltaic solar panels
to power the ground source heat
pump
4. A masonry structure providing
thermal mass throughout the
classrooms
5. Reuse of reclaimed bricks from the
old school in retaining walls and
garden features
6. A set of allotments for pupils within
the school grounds

CEILING

Solar Panel

PLAN

SITE

SECTIONS

ELEVATIONS

ANALYSIS

SUSTAINABLE
SCHOOL

MOST CARBON
EFFICIENT SCHOOL

AMPLE
AMOUNT OF
SUNLIGHT

INSIDE
CLASSROOMS

Each
classroom has
direct access to
the outdoor

Building
elements such
as ventilation,
soundproofing,
sprinklers and
a rainwater
harvesting system
are all
proudly visible.

The layout
avoids
hidden
corners and

The sustainability features of the


school include: completely natural
ventilation,
a ground source heat pump to
provide heating, hot water and
cooling, 100 sqm of
photovoltaic solar panels to
power the ground source heat
pump, a masonry structure
providing thermal mass throughout the

reuse of reclaimed
bricks from the old

classrooms,

school in retaining walls and garden

UTILIZATION OF

NORTHLIGHT.
NO WORSHIP
SPACE

NO INFIRMARY
THE SCHOOL
HAS
COMMUNITY ROOM
FOR ADULT EDUCATION
AND OTHER ACTIVITIES.
DESIGNED TO PERMIT

EXPANSION IN
THE FUTURE.

THANK

YOU