NORVEGIA

Norvegia este situat în vestul Peninsulei Scandinave, Scandinave, între Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barents i Marea Norvegiei), Norvegiei), Federa ia Rus , Finlanda i Suedia.

Teritoriul Norvegiei este împ r it în 19 unit i administrativadministrativ-teritoriale, numite fylker.  

ara are o suprafa de 385,252 km2 Norvegia are un relief predominant format din mun i Exist 4 anotimpuri,dar varia iile de temperatur difer mult de la zon la zon

OSLO 

Oslo este capitala rii si cel mai mare ora din Norvegia. Are o popula ie de aproximativ 569 000 de locuitori si o suprafa de 454 km 2

Vigeland Park

Parcurile Tøyen i St. Hanshaugen Tø

Fort rea a Akershus

Norsk Folkemuseum

Gol stavkirke

Prim ria din Oslo

Centrul Premiului Nobel pentru Pace

Alfred Nobel 
 

N scut în Suedia, este inventatorul dinamitei. A fost fabricant de armament. Premiile Nobel pentru chimie,fizic , medicin i literatur se decerneaz în Suedia. Premiul Nobel pentru Pace este decernat în Norvegia,la 10 decembrie,data la care a murit Alfred Nobel.

Opera Na ional

Arena Holmenkollen

Muzeul Kon - Tiki

Galeria Na ional

i Muzeul Munch

Palatul Regal

Catedrala din Oslo

Stortinget

Muzeul Navelor Vikinge

Cor biile Gokstad i Oseberg

Muzeul Fram

Bergen

Fort rea a Bergenhus

Acvariul Bergen

Sala Grieg

Trondheim

Fort rea a Kristiansten

Catedrala Nidaros

Stavanger

Muzeul Petrolului

Catedrala Stavanger

Fredrikstad

Tromsø

Atrac ii Naturale
Fiorduri Cascade Ghe ari Mun i Aurore Boreale 

Fiordurile

Sognefjord

Naerø Naerøyfjord

Lysefjord

Hardangerfjord

Geirangerfjord

Nordfjord

Jotunheimen

Galdø Galdøpiggen

Glittertind

Hardangervidda

Finmarksvidda

Parcul Na ional Rondane

Ghe ari

Jostedalsbreen

Satlstrau Satlstraumen

Cascade

Maralsfossen i Vøringsfossen Vø

Aurora Boreal

Soarele de la Miezul Nop ii

Sámi 

Str mo ii norvegienilor, mai sunt denumi i i laponi Sápmi este ´ araµ lor ,formata din par i din Norvegia, Finlanda, Suedia i Rusia

Elemente de curiozitate 

Pârtiile de schi insumeaz aproximativ 30 000 de km ² de 3 ori distan a dintre Norvegia i Australia Norvegia este prima ar care a organizat competi ii de schi, în 1767 solda ii au participat la primul concurs. 

Exist 37 de parcuri na ionale, adic aproximativ 15 % din suprafa a rii este protejat Pas rea specific Norvegiei este macaretul sau pufinul. 

Costumul tradi ional se nume te bunad si este folosit frecvent ca ve tmânt de gal la nun i, s rb tori oficiale i adun ri.Este costumul na ional cel mai des purtat din Europa. 

Localitatea Longyearbyen din Svalbard are cea mai lung perioad de nop i albe,din 20 aprilie pân în 20 august. Aurora boreal poate fi observat cel mai sigur din noiembrie pân în februarie. 

Primul concurs de schi de la Holmenkollen a fost organizat în 1892. Cea mai lung s ritur cu schiurile a fost de 21,5 metri.Recordul actual este de peste 132 de metri. 

Norvegienii citesc mai multe ziare decât oricine alticineva din lume. În medie, în fiecare gospod rie se cump r 1,7 ziare pe zi. Fotbalul are o su inere puternic , exist 1800 de cluburi în întreaga ar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful