INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DATO· RAZALI ISMAIL 21030 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU

ZAHRATUL JANNAH BINTI BASHEER AHMED (910707-03-5964 ) NURUL JANNAH BINTI HUSSIN (910320-10-5876 ) SITI FARAHIYAH BINTI MUSTAFFA (901215-11-5242 ) NAJWA NADHIRAH BINTI IBARAHIM (910706-07-5366 ) AINA AYUNI BINTI GHAZALI (911008-11-5214)

ORGANISASI SOSIAL TAMADUN YUNANI

ATHENS

SPARTA

THEBES

WARGANEGARA

PENDUDUK LUAR NEGERI

HAMBA

GOLONGAN PEER

GOLONGAN PERIOECI

GOLONGAN HELOT

ORGANISASI SOSIAL TAMADUN YUNANI Terdapat 3 kelas sosial dalam tamadun Yunani :

Athens Sparta Thebes

Athens
Penduduknya terbahagi kepada 3 kumpulan iaitu : Warganegara : Ahli negara kota dan berhak untuk mengambil bahagian dalam kehidupan politik. Mereka dikehendaki memainkan peranan politik dengan menghadiri perhimpunan di Acropolis.

Penduduk luar negeri :
Tidak mempunyai peranan dalam kehidupan politik Athens walaupun mereka dianggap orang bebas. Ini menunjukkan tidak wujud diskriminasi sosial terhadap mereka. Tetap tinggal sebagai metics, yang merupakan bukan warganegara walaupun telah menetap di Athens untuk beberapa generasi.

Golongan hamba :
Perhambaan adalah institusi yang bersifat universal. Perhambaan menggambarkan ciri-ciri ekonomi Athens yang bergantung kepada pembayaran upah ( wage-earning ) Hamba tidak mempunyai kuasa politik. Menerima sedikit perlindungan di bawah undangundang dan boleh menebus kebebasan. Mereka tidak hidup merempat, malahan mereka memakai pakaian seperti warganegara biasa dan tidak dihina bila berada dimana-mana.

Mereka dibenarkan makan gaji dan boleh menyimpan wang untuk menebus kebebasan diri. Hamba diberi layanan seperti ahli keluarga dan dilayan dengan baik.

Sparta
Di Sparta sistem pemerintahan tentera diamalkan. Masyarakat Sparta terdiri daripada tiga golongan iaitu : Golongan Peer ( yang terdiri daripada golongan pemerintah dan pemilik tanah ) Golongan Perioeci ( orang bebas menjalankan kegiatan perdagangan dan perusahaan ) Golongan Helots ( petani dan hamba abdi yang mengerjakan tanah golongan Peer)

Rajah 1 : Kedudukan Athens

Rajah 2 : Kedudukan Thebes

Rajah 3 : Tulisan pada tamadun Yunani

Rajah 4 : Abjad-abjad pada tamadun Yunani

Rajah 5 : Golongan artemis lazimnya dianggap sebagai pahlawan Sparta

Rajah 6: Pemakaian golongan wanita Sparta.

Rajah 7: Acropolis

ORGANISASI SOSIAL
TAMADUN MESIR

Struktur sosial masyarakat Mesir
Firaun (raja) Keluarga diraja Golongan bangsawan dan pendeta Tentera, Pembantu Raja, Tukang-tukang mahir, petani Hamba

‡ Secara umum susun lapis dalam masyarakat Mesir dibahagi kepada tiga :
± Kelas atasan ± Kelas menengah ± Kelas rendah

‡ Dikepalai oleh Firaun yang merupakan seorang raja yang berkuasa mutlak dan dianggap suci. ‡ Firaun berkedudukan paling tinggi dan dinggap anak tuhan matahari iaitu Amon-Re ‡ Menjelang permulaan Zaman Kerajaan Lama(Old Kingdom), lahir konsep firaun sebagai penjelmaan Tuhan Horus. ‡ Sejak turun-temurun, raja merupakan lambang ma at. ‡ Baginda juga adalah ketua pendeta, pentadbir dan ketua hakim. ‡ Firaun juga adalah pemilik tanah dan ketua pahlawan.

‡ Golongan pendeta dan bangsawan merupakan golongan atasan. ‡ Antara tugas golongan pendeta termasuklah hal-hal yang berkaitan soal keagamaan seperti membaca jampi, memohon tanah yang subur dan menyembahyangkan roh si mati. ‡ Pendeta mempunyai pengaruh dalam bidang politik khususnya soal perlantikan raja. ‡ Golongan bangsawan pula berperanan wazir, pegawai istana dan pemungut cukai. Golongan bangsawan dianggap penting kerana mereka membantu Firaun dalam pentadbiran.

‡ Golongan pertengahan pula terdiri daripada golongan tentera, peniaga, artisan, tabib dan pembantu(buruh) raja. ‡ Golongan tentera biasanya dipilih daripada golongan separa profesional, artisan dan petani. ‡ Pembantu raja pula berperanan sebagai tukang-tukang tembikar, pekerja pengangkutan dan tugas utama pembantu raja ialah membina piramid diraja.

‡ Golongan petani menduduki tangga keempat. ‡ Mereka menanam gandum dan barli. 2/3 daripada hasil diserah kepada kerajaan sebagai cukai. ‡ Kadang kala mereka dikerah menjadi buruh paksa untuk membina piramid. ‡ Golongan paling bawah adalah hamba yang itdak mempunyai kebebasan. ‡ Kebanyakan hamba adalah tawanan-tawanan perang.

Rajah 1 : Firaun yang dijumpai yang telah pun diawet.

Rajah 2 : Piramid yang menjadi keagungan tamadun Mesir

Rajah 3 : Piramid Giza

Rajah 4 : Tinggalan Tamadun Mesir

ORGANISASI SOSIAL TAMADUN HWANG HO
Raja
LAPISAN ATASAN

Bangsawan, pembesar, pegawai kerajaan
LAPISAN BAWAHAN

Petani, artisan, pedagang

Hamba

ORGANISASI SOSIAL TAMADUN HWANG HO

Raja

LAPISAN ATASAN

Pegawai kerajaan

Bangsawan

Pembesar

LAPISAN ATASAN : RAJA Berkedudukan paling tinggi Mempunyai kuasa mutlak dalam bidang pentadbiran

Dianggap wakil tuhan selaku perantaraan bumi dan syurga Mereka juga dikaitkan dengan anak syurga Harus memerintah dengan adil, mempunyai moral yang tinggi dan dapat memerintah dengan baik Jika gagal, mandat mereka akan ditarik balik secara ghaib melalui kejadian bencana alam

LAPISAN ATASAN :

BANGSAWAN, PEMBESAR DAN PEGAWAI KERAJAAN Bangsawan termasuk panglima-panglima perang membantu raja dalam mentadbir sesuatu wilayah secara mutlak Membantu dalam bidang ketenteraan. Terdapat dua kumpulan tentera iaitu : = tentera yang menggunakan kereta kuda; = tentera berjalan kaki

ORGANISASI SOSIAL TAMADUN HWANG HO

2. Artisan

3.Pedagang

1. Petani

LAPISAN BAWAHAN

4. Hamba

LAPISAN BAWAHAN : PETANI, ARTISAN, PEDAGANG, HAMBA
Petani sebagai tonggak ekonomi dan pentadbiran dan berperanan memenuhi keperluan golongan atasan Artisan berasal daripada golongan petani. Golongan ini wujud disebabkan kemahiran mereka iaitu penguasaan mereka dalam teknologi gangsa. Gangsa telah digunakan bagi menghasilkan senjata, perisai dan hiasan pada kereta kuda Hanya pembesar sahaja yang mampu memiliki tentera dan senjata gangsa ini

Hamba merupakan golongan yang paling bawah sekali Golongan hamba berfungsi sebagai tentera paksaan, membantu kerja-kerja perburuhan, dan untuk tujuan korban dalam upacara penyembahan

Gambar 1 : susun lapis masyarakat tamadun Hwang Ho

Gambar 2 : Tulisan China tamadun Hwang Ho

Gambar 3 : Senjata gangsa

Gambar 4 : Perisai gangsa

KETAMADUNAN MANUSIA
1.2.3 Perkembangan Budaya a. Pencapaian perkembangan mengikut masa

BUDAYA

AGAMA

TAMADUN YUNANI

TULISAN

UNDANGUNDANG

BUDAYA TAMADUN YUNANI
‡ Drama : pada abad ke-5 SM. Berunsurkan agama
dan kepercayaan. ± Contohnya : The Persians , Prometheus Bound , Antigone , The Trojan Women dan Oedipus

‡ Teater : Pada peringkat awal seorang akan
membacakan cerita dan seorang lagi akan berlakon. Kemudian berubah dengan pelakon menguasai lakonan, cerita dan cuma terdapat muzik latar mengiringi lakonan mereka.

‡ Seni ukir : Pakar dalam memotong permata, mengukir gading dan seni tembikar ± pengukir-pengukir yang terkenal ialah Phedias, Scopas dan Praxiteles ‡ Seni Lukis : Istana-istana mereka dihiasi dengan lukisan-lukisan dinding (gambaran tentang orang perempuan dan binatangbinatang dengan berlatarbelakangkan pemandangan di desa.

AGAMA TAMADUN YUNANI
‡ Zeus bapa kepada semua tuhan ‡ Zeus menetap di Olympus.Sebuah gunung tinggi dan puncak melepasi awan. Isterinya adalah Hera ‡ Orang Yunani juga membuat pengorbanan untuk meminta pertolongan daripada tuhan mereka. ‡ Mereka tidak mempunyai kitab suci.Oleh itu agama mereka lebih berupa kepada ritual(upacara) daripada kepercayaan ‡ Zeus,Hera,Apollo,Athena

TULISAN TAMADUN YUNANI
‡ tulisan bergambar hieroglyphic (2000-1650 SM) ‡ tulisan bergaris yang disebut Linear A ( tahun 1700 SM) ‡ tulisan Linear B (tahun 1450 SM) yang ditulis di atas papan tanah liat ‡ Diubah suai dengan menambah huruf-huruf vokal.

UNDANG-UNDANG TAMADUN YUNANI..
1) Dewan Perhimpunan : penggubal undangundang. 2) Kepentingan undang-undang diutarakan oleh Plato dalam Republic. 3) Plato: negara harus diperintah oleh ahli falsafah kerana mereka cekap,terbaik,dan berupaya menggubal undang-undang. 4) Undang-undang dalam bentuk yang bertulis.

BUDAYA

TULISAN

TAMADUN MESIR

AGAMA

UNDANGUNDANG

BUDAYA TAMADUN MESIR
‡ Kecantikan
± kosmetik dan minyak wangi buatan sendiri ± Kaum lelaki dibenarkan menyimpan janggut dan misai yang kemas. ± Minyak wangi: diambil daripada bunga, buah-buahan dan bijian. ± Solekan mata :warna hijau (Kerajaan Pertengahan) dan hitam (Kerajaan Baru) ± Gincu bibir : warna oren kemerah-merahan ± Pewarna rambut : Henna ± Rambut palsu : diperbuat daripada rambut ± manusia yang asli.

‡ Sukan dan Permainan ± Permainan papan dan sukan ± Permainan papan : Dogs and Jackals, Senet or Seega, 30 And 50 Squares. ± Sukan : Hoki dan bola baling ± Hoki : dahan pokok kelapa sawit sbg batang hoki, bola pula diperbuat daripada bahan daripada kulit pokok papyrus.

‡ Perkahwinan
± Dokumen undang-undang telah menunjukkan bahawa harta itu diwariskan melalui keluarga lakilaki.

‡ Kesenian
± Kesusasteraan : cerita, puisi, lagu dan nasihat. ± Zaman Kerajaan Tua / Peuba (3500-2700 SM) adalah berbentuk keagamaan dan falsafah. ± Contoh : Lagenda Osiris dan Isis yang mempunyai banyak versi itu mengisahkan tentang tuhantuhan mereka

‡ Muzik
± Antara alat-alat muzik yang utama ialah seruling, sastrum, kecapi dan alat muzik yang bertali. Kuil juga mempunyai koir masing-masing. Istana raja pula mempunyai orkestra.

‡ Seni Lukis
± Lukisan yang dihasilkan pada zaman Mesir purba mempunyai warna yang terang. Ia biasanya menggambarkan kehidupan seharian masyarakat Mesir purba. Lukisan dapat dilihat di dinding piramid.

KEPERCAYAAN TAMADUN MESIR
‡ Politeisme banyak tuhan. ‡ Setiap tuhan orang Mesir Purba selalu dikaitkan dengan unsur alam seperti
± Amon Re (Tuhan Matahari) ± Ra Atum (Tuhan Langit) ± Anum (Tuhan Angin)

‡ Percaya kepada kehidupan selepas mati.
± Mayat akan ditanam bersama-sama barangan serta kelengkapan harian. Solekan mayat, alat kebesaran, dan jumlah barang yang dikebumikan di dalam makam menunjukkan kedudukan atau status mayat tersebut. 

Penemuan Makam Tutankhamun II a) 1922, Makam Tutankhamun II ditemui b) oleh pengkaji Mesir Purba, Howard Carter. c) Mayat Tutankhamun ini diselaputi emas yang beratnya lebih kurang 11 kilogram. d) Turut ditemui ialah koleksi artifak Mesir Purba yang mengagumkan.

Contoh-contoh Gambar

UNDANG-UNDANG TAMADUN MESIR..
‡ Tujuan : menjamin hak asasi rakyat dan memelihara keamanan dan kemakmuran negara. ‡ Hukuman yg biasa dikenakan : denda, merotan dan memotong anggota badan. ‡ Segala keputusan yang dibuat oleh Firaun dalam menjatuhkan hukuman hendaklah dipatuhi. ‡ Firaun mempunyai kuasa untuk menggubal dan mengisytiharkan undang-undang.

‡ Terdapat dua Mahkamah di bawah penguasaan Firaun : Mahkamah Wazir dan Mahkamah Agung ‡ Mahkamah Wazir: mentadbir kes-kes di peringkat wilayah. ‡ Tetapi segala keputusan berkaitan hukuman mati hendaklah mendapat nasihat terlebih dahulu daripada Firaun.

TULISAN TAMADUN MESIR
hieroglif hieratik demotik

BUDAYA

AGAMA

TAMADUN HWANG HO

UNDANGUNDANG

TULISAN

BUDAYA TAMADUN HWANG HO
‡ Konsep Lima Hubungan
± ± ± ± ±

pemerintah dengan seorang rakyat bapa dengan anak lelakinya abang dengan adik lelakinya suami dengan isterinya lelaki dengan kawannya

‡ Tahun Baru Cina , Pesta Chap Goh Meh, Kuih Bulan dll. ‡ Dapat menjamin keharmonian dalam sebuah keluarga dan juga diseluruh negeri.

‡ Nilai dalam Bidang Pendidikan ± Seseorang yang berpendidikan bukan sahaja bermoral tetapi juga beradab dan bersopan. ± Pentadbir negeri dilantik berasaskan pendidikan dan kebolehan. ‡ Nilai Sosial ± Perayaan dapat mengumpulkan semua ahli keluarga dan mewujdukan perpaduan. ± Dapat menghapuskan permusuhan. ± Pengaruh luar dapat ditangkis. ± Terpaksa praktikkan elemen2 tradisional dan kepercayaan kuno supaya identiti Cina tidak hilang.

Contoh-contoh pakaian Tamadun Cina

AGAMA TAMADUN HWANG HO
‡ Menganut pelbagai aliran agama dan kepercayaan yang dicampur dengan kepercayaan tradisi dan adat resam. - Tian - Di/Ti - Yin Yang - The Golden Mean atau Chung - Konsep The Grand Unity atau Ta Tung

‡ Kepercayaan menurut ahli falsafah ± Confucious ± Taoisme/Daoisme ± Legalisme ± Mo-Tzu ± Humanisme ‡ Kepercayaan sehingga hari ini adalah memuja roh nenek moyang ± Tulang oracle

TULISAN TAMADUN HWANG HO
‡ Bentuk tulisan tamadun ini dipanggil ideogram. ‡ Setiap gambar melambangkan satu perkataan. ‡ Terdapat lebih kurang 3000 simbol yang kekal selama 3500 tahun

Contoh-contoh gambar tulisan ideogram

Undang-undang Tamadun Hwang Ho
- berteraskan hukuman berat - teras undang2 FALSAFAH LEGALISME - diperkenalkan oleh ahli falsafah Han Fei Tzu - undang2 tegas dapat mengawal tingkahlaku manusia - kuasa raja mesti utuh - penguatkuasaan dipelihara dalam apa juga keadaan - bertentangan dengan undang2 Confucius - menekankan keperluan raja mempunyai pekerti baik dan menjaga keharmonian masyarakat

Rujukan :
‡ Mahdi Shuid dan Saliza Saad (2006), Teks Pra-U STPM Tamadun Dunia, Person Malaysia Sdn. Bhd, Selangor Darul Ehsan ‡ Nik Hassan Shuhaimi bin Nik Abdul Rahman (2004), Buku Teks Sejarah Tingkatan 4, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur ‡ http://p4a09glkuan-ppc.blogs.smjk.edu.my/2009/08/16/dinastichou/ ‡ http://rujuknota.blogspot.com/2009/08/sejarah-tamaduntamadun-dunia.html ‡ http://tamadundunia-stpm.blogspot.com ‡ www.mnsu.edu/emuseum/prehistory

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.