KEBIMBANGAN

DALAM SUKAN

Definisi
Kebimbangan sebagai interprestasi negetif yang dibuat terhadap bentuk tekanan atau bebanan yang terdapat di persekitaran sama ada telah, sedang dan yang akan dihadapi oleh individu Wann (1997)

Kesan-kesan fisiologi
Peningkatan kadar nadi (ritma degupan jantung laju) Pernafasan yang tidak teratur / cepat Mengeletar Tumpuan menjadi sempit Otot mengecut Tapak tangan berpeluh

JENIS KEBIMBANGAN
1.Kebimbangan tret ( semulajadi ) -merujuk kepada ciri-ciri personaliti individu -individu ini sering mentafsir situasi dipersekitarannya sebagai menekan diri. persepsi inilah yang meningkatkan kebimbangan

Contoh : Seseorang yang mempunyai darah gemuruh semulajadi mempunyai ciri-ciri mudah tertekan. Segala respons yang diambil terhadap situasi akan meningkatkan lagi kadar kebimbangan

2. Kebimbangan Seketika Merujuk kepada tahap kebimbangan semasa yang terhasil dari persepsi individu terhadap bentuk tekanan yang dihadapi di persekitaran pada waktu itu. Prestasi sukan akan menurun.

Proses Tafsiran Kebimbangan
1. Ransangan Perkara dipersekitaran yang memberi kesan kepada individu. cth : cuaca, pesaing atau sorakan penonton 2. Tafsiran Sama ada berbentuk positif atau negatif. 3. Perlakuan/Tindakan Tindakan yang diambil berdasarkan tafsiran tadi, Jika positif, ia jadi positif jika negatif maka lahirlah kebimbangan.

Punca kebimbangan
Menurut Endler (1978). Kebimbangan seketika terhasil dari gabungan lima faktor : 1. Tekanan terhadap ego Jika atlet lebih senior tewas kepada atlet lebih junior. 2. Tekanan terhadap fizikal seseorang atlet akan berasa bimbang jika ada usaha pihak lawan ingin menewaskannya secara fizikal.

3.

4.

5.

Ketidaktentuan Keputusan yang tidak pasti.Ianya akan membuat kita tertanya-tanya dan bimbang Perubahan Menjadi kurang selesa dengan persekitaran baru kerana ia bukan dari rutin biasa . Contoh : Pertukaran Pengurus/Jurulatih Penilaian atau perbandingan sosial Kita akan berasa tertekan jika kita mendapat tahu bahawa prestasi kita akan dinilai atau dibandingkan dengan orang lain.

Kemahiran Mengawal Kebimbangan
1.

Terapi Pernafasan Ternik: Menarik satu nafas yang panjang dan menghembusnya perlahan-lahan. Dilakukan secara berulangkali sehingga merasa tenang. Pemusatan ( centering) Teknik: Menarik nafas yang panjang seperti terapi pernafasan serta menumpukan perhatian (pemusatan) kepada titik belakang pusat dan ditengah badan kita ( centre). Dilakukan dalam keadan berdiri dan selesa.

2.

3. Relaksasi Teknik : Mengecut dan merelakskan otot secara progresif. Boleh dilakukan secara duduk atau berbaring. Merasa ringan dan berat otot. 4. Visualisasi Teknik : Membayangkan sesuatu (nyaman dan dingin) yang boleh menenangkan individu apabila mereka berasa dalam keadaan tertekan atau bimbang

SEKIAN , TERIMA KASIH

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful