PERKEMBANGAN

MANUSIA

PENGENALAN
Manusia merupakan kejadian alam yg unik dan kompleks. Ahli-ahli psikologi perkembangan memfokus kepada bagaimana dan mengapa sesuatu perubahan berlaku seterusnya merangka suatu panduan tentang caracara mengatasi masalah tersebut. Pengetahuan yg mendalam mengenai perkembangan manusia merupakan sesuatu yg perlu diketahui terutama sekali untuk menjangka , merancang, serta mencungkil potensi yg ada.

ASAS PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN Pertumbuhan manusia merupakan satu proses. Ianya bermula dengan persenyawaan antara sperma bapa dengan ovum ibu. Daripadanya, ia berkembang menjadi satu tubuh badan manusia.

FAKTOR PERKEMBANGAN BAYI
1. Emosi. Kepercayaan berkenaan emosi ibu banyak mempengaruhi bayi telah bermula sejak dahulu kala lagi. Ahli-ahli psikologi kini telah melakukan kajian dan mendapati ketakutan yg amat sangat, tekanan dan kemurungan mampu merubah tindak balas fisiologi manusia. 2. Zat makanan. Zat makanan yg diperolehi oleh bayi sewaktu dalam kandungan akan mempengaruhi pertumbuhan bayi tersebut.

3. Persekitaran (faktor teratogen). Teratogen merupakan agen-agen dari luar yg melepasi masuk halangan placenta dan menganggu perkembangan bayi. 4. Dadah. 5. Rokok. 6. Arak. 7. Cahaya Ultra Unggu.

KELAHIRAN BAYI
Kebiasaannya selepas lebih kurang 9 bulan dalam kandungan, bayi akan lahir ke dunia. Proses kelahiran ini melibatkan pelbagai cara dan peralatan. Di antara kaedah kelahiran yg biasa digunakan ialah melalui pembedahan, forcep, vakum dan juga cara semulajadi. Kaedah-kaedah yg digunakan bergantung kepada keadaan dan juga kedudukan bayi dalam kandungan. Beberapa perkara yg berkaitan dengan kelahiran bayi adalah dibincangkan seperti berikut :

 Konflik Sewaktu Kelahiran  Bayi Baru Lahir Kebanyakkan orang menganggap bayi yg baru lahir tidak mengetahui apa-apa. Akan tetapi kajian-kajian yg dijalankan menunjukkan bahawa bayi ini telah mempunyai sistem maklumat mereka sendiri.

 Di antara ciri-ciri bayi yg baru lahir ialah mereka mempunyai kepala yg agak besar berbanding badan, berbulu lebat yg dikenali sebagai lanugo serta dibaluti oleh vernix caseosa iaitu sejenis minyak untuk melindungi bayi dari jangkitan. Sistem-sisttem yg berfungsi dalam tubuh badan bayi boleh dilihat seperti berikut : 1. Sistem tubuh bayi. 2. Sistem pernafasan bayi. 3. Sistem gastrousus 4. Keupayaan pancaindera bayi

 Pengkaji-pengkaji ini telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengukur tahap kepekaan berdasarkan gerakbalas yg diberikan oleh bayi.  Ahli-ahli psikologi juga mendapati bahawa bayi yg baru lahir amat berminat dengan bentuk segi empat tepat yg mudah berbanding yg komplek. Dari segi gambar, bayi lebih cenderung untuk merenung wajah manusia berbanding gambar-gambar lain.

FAKTOR PENGALAMAN DAN KEMATANGAN Sikap dan tingkah laku manusia banyak dipengaruhi oleh persekitaran dimana individu tersebut dibesarkan. Di antara faktor-faktor yg memainkan peranan penting dalam pembentukan kedua-dua aspek penting ini kematangan dan pengalaman.

Kematangan

Kematangan merupakan satu proses bila mana sesuatu organisme telah sampai ke peringkat optima untuk memperolehi atau mencapai satu kebolehan baru. Dalam proses kematangan latihan tidak memainkan peranan penting. Hanya setelah berlakunya kematangan, galakkan serta latihan diperlukan bagi mempercepatkan sesuatu tingkah laku yg baru. Menurut Hurlock, dalam (Asmah Bee), terdapat 2 fungsi penting dalam proses kematangan iaitu fungsi filogenetik dan fungsi ontogenetik.

1) Fungsi filogenetik. Keadaan kemetangan yg akan berlaku kepada setiap individu. Setiap individu akan melalui peringkatperingkat kebolehan fizikal yg sama sahaja tidak kira bangsa apapun yg dimiliki oleh individu tersebut. Masingmasing akan menyiarap, merangkak, berjalan dan berlari. 2) Fungsi ontogenetik. Fungsi ini hanya terdapat pada individu tertentu sahaja. Kebolehan seperti melukis, menari dan berenang merupakan kebolehan yg perlu disertai dengan latihan.

PENGALAMAN Pengalaman yg dilalui oleh seseoang individu banyak mempengaruhi tindak tanduk mereka dikemudian hari. Proses pembelajaran yg diperolehi dari pengalaman lalu merupakan aspek penting dalam perkembangan dan pertumbuhan seseorang individu. Melalui proses pembelajaran, individu akan memperolehi sesuatu kebolehan dan kebolehan ini akan kekal hasil dari latihan dan modifikasi pengalaman yg dilalui.

Tempoh Waktu Kritikal
Konsep yg diketengahkan oleh Konrad Lorenz (1952) ini merupakan konsep asas yg penting untuk memahami kepentingan pengalaman. Pada tempoh ini, organisme telah bersedia untuk mempelajari sesuatu yg baru. Di tahap ini pembelajaran yg berlaku akan menghasilkan kesan yg optima.

Deprivasi Sosial
Apabila seseorang dinafikan haknya untuk mendapatkan sesuatu ianya dikenali sebagai deprivasi sosial. Secara asasnya seseorang bayi memerlukan belaian dan kasih sayang dari ibubapa dan masyarakat sekitar. Bagi bayi yg dinafikan haknya untuk dibelai dan dimanja mereka dikatakan mengalami deprivasi sosial. Keadaan ini akan memberikan impak yg besar kepada pertumbuhan bayi sama ada dari segi mental ataupun fizikal. Individu yg membesar dalam keadaan ini akan bertingkah laku dengan tingkah laku yg berbeza dari manusia normal.

PERKEMBANGAN REMAJA

Usia remaja menurut ahli-ahli psikologi bermula seawal 12 tahun dan berakhir pada usia 21 tahun. Ianya merupakan tempoh perantaraan diantara dua zaman iaitu zaman kanak-kanak dan zaman dewasa. Tempoh remaja melibatkan perubahan dari berbagai aspek iaitu fizikal, sosial, emosi dan juga pemikiran. Ianya bergantung kepada norma masyarakat setempat dan juga jenis masyarakat tersebut iaitu membangun ataupun kurang.

Perubahan-perubahan yg berlaku semasa remaja Di antara cabaran yg dilalui sewaktu usia remaja ialah perubahan-perubahan yg berlaku kepada remaja tersebut. Perubahan ini berlaku dari segi fizikal, emosi, dan juga sosial. Perubahan yg berlaku terhadap fizikal remaja adalah sesuatu yg amat ketara. Perubahan Fizikal. Perkembangan Seksual. Perubahan Kognitif. Perkembangan Sosial dan Personaliti.

1. 2. 3. 4.

Masalah-masalah Psikologi sewaktu Remaja

Remaja sering dilihat berdepan dengan pelbagai dugaan dan cabaran dalam proses mereka menempuh alam dewasa. Pada ketika ini setiap aspek dalam kehidupan mereka berada pada tahap yg maksimum. Nafsu yg memuncak, fizikal yg begitu bertenaga serta emosi yg bercelaru membuatkan setiap langkah yg diambil perlu difikirkan dengan mendalam. Kesilapan yg dilakukan sewaktu usia remaja akan menghantui masa depan seseorang individu. Justeru itu remaja memerlukan sokongan, dorongan serta bantuan dari semua pihak untuk menjalani kehidupan yg positif, optimis lagi dinamik.

1) 2) 3) 4) 5) 6)

Konflik-konflik yg dihadapi oleh remaja ini merupakan sebahagian dari pengalaman yg akan membentuk identiti sebenar remaja tersebut. Konflik-konflik yg dialami oleh remaja boleh dilihat seperti huraian di bawah : Konflik remaja- ibubapa. Konflik kasih sayang. Konflik kebebasan. Konflik tanggungjawab. Konflik rakan-sebaya. Konflik emosi dan tingkah laku.

PERKEMBANGAN SELANJUTNYA
Terdapat pandangan yg berbeza mengenai usia yg semakin meningkat. Bagi masyarakat Barat, peningkatan usia merupakan sesuatu yg dikaitkan dengan pelbagai imej negatif dan mereka berusaha untuk mengelakkan dari berhadapan dengan kenyataan tersebut. Dalam masyarakat yg mengamalkan sikap penyayang, usia tua disenamgi oleh majoriti masyarakat dan orang-orang tua dikenali dengan panggilan warga tua, warga emas serta tuawan.

Ahli psikologi perkembangan yg mengkaji tahap usia lanjut ini akan mempelajari bidang ilmu gerontologi. Mereka mendefinisikan tahap lanjut usia mengikut kategori tertentu. Tahap awal tua : Tahap pertengahan tua : Tahap tua sebenar : 53-63 tahun 65-70 tahun 70 tahun ke atas

1) 2) 3) 4)

Lugo dan Hershey (1997) pula mendefinisikan tahap tua usia lanjut kepada beberapa aspek tertentu. Kriteria yg digunakan merangkumi aspek : Aspek penuaan sosial. Aspek penuaan biologikal. Aspek penuaan kognitif. Aspek penuaan afaktif. Keempat-empat aspek tersebut di atas saling berkaitan antara satu sama lain. Pada usia lanjut, pelbagai komplekasi akan timbul sama ada dari segi emosi, fizikal, mental dan juga biologikal. Sokongan sosial yg kuat dari keluarga dan masyarakat sekitar diperlukan untuk membantu warga tua ini berhadapan dengan kehidupan yg serba mencabar ini.

TEORI-TEORI BERKENAAN PERKEMBANGAN MANUSIA
Manusia berkembang mengikut masa secara berperingkat-peringkat. Beberapa teori dikemukan berdasarkan kepada peringkat perkembangan. Teori-teori perkembangan adalah seperti yg dibincangkan selanjutnya.

Teori Perkembangan Kognitif Piaget

Konsep utama yg dikemukan oleh Jean Piaget ialah bagaimana kita memperolehi, memproses dan menggunakan maklumat. Piaget telah memberi tumpuan kepada proses mental yg berlaku dari peringkat awal pembelajaran di mana terdapat dua andaian utama iaitu :

Penyesuaian secara biologikal. Perkembangan menjadi tersusun apabila individu bertindak balas dengan persekitaran.

Beberapa konsep penting yg perlu diketahui dalam teori kognitif Piaget ialah : 1. Skema. Potensi am yg ada dalam diri manusia untuk melakukan sesuatu atau bertindak dengan cara tertentu. 2. Assimilasi. Penyatuan objek yg baru diperolehi dengan skema yg ada. 3. Akomodasi. Proses di mana struktur kognitif mengalami perubahan. Ia berlaku apabila skema tidak dapat mengasimilasi persekitaran yg baru yg masih belum ada dalam perolehan kognitif kanak-kanak. 4. Adaptasi. Keadaan di mana wujud keseimbangan di antara akomodasi dan asimilasi untuk disesuaikan dengan persekitaran.

Terdapat 4 peringkat perkembangan kognitif yg diutarakan oleh Piaget iaitu :

1) Tahap deria motor (sejak lahir hingga dua tahun). 2) Tahap pra-operasi (dua hingga tujuh tahun). 3) Tahap operasi konkrit ( tujuh hingga sebelas tahun). 4) Tahap operasi formal ( remaja sehingga dewasa).

Teori Psikososial Erik Erikson

Teori psikososial yg dikemukakan oleh Erik Erikson mengenai perkembangan manusia lebih menjurus kepada perkembangan identiti. Beliau menegaskan bahawa perkembangan personaliti manusia berlaku secara berterusan di sepanjang hayat. Menurut Erikson, pada setiap peringkat perkembangan individu terdapat 2 komponen iaitu komponen bersifat positif dan komponen negatif. Erikson telah mengenengahkan 8 peringkat perkembangan berhubung dengan pembentukan dan perkembangan manusia bermula dari lahir hingga ke akhir hayat.

Tahap-tahap tersebut adalah seperti berikut : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Percaya lawan ketidakpercayaan. Otonomi lawan curiga. Inisiatif lawan perasaan bersalah. Berlumba-lumba lawan rasa rendah diri. Identiti lawan kecelaruan peranan. Kemesraan lawan pengasingan. Pembelaan nasib generasi lawan kekakuan. Integriti ego lawan sesalan.

Menurut Erikson, setiap tahap mempunyai krisis yg tersendiri. Sekiranya seseorang individu berjaya menangani krisis tersebut akan berjaya membentuk identiti dan personaliti yg berjaya. Jika gagal menangani krisis tersebut, maka seseorang individu akan berhadapan dengan kecelaruan dan konflik identiti.

Teori Perkembangan Moral Kohlberg Teori ini dikemukan oleh Lawerence Kohlberg

setelah beliau melakukan kajian membujur (longitudinal study) terhadap sekumpulan remaja. Menurut beliau moral reasoning berlaku secara berperingkat. Ianya dibentuk daripada penilaian jawapan-jawapan yg diberikan dan bukannya berdasarkan samada tindakan tersebut betul atau salah. Peringkat-peringkat tersebut adalah seperti berikut : 1. Tahap pra-konvensional. 2. Tahap konvensional. (kebiasaan mengikut adat) 3. Tahap pascakonvensional.

Pandangan Kohlberg mengenai moral mendapat kritikan dari pelbagai pihak. Antara kritikan tersebut ialah seperti berikut :  Kajian-kajian menunjukkan bahawa tahap moral orang dewasa biasanya berada di peringkat konvensional dan tidak berkembang ketahap pascakonvensional seperti yg diketengahkan oleh Kohlberg.

 Teori moral Kohlberg tidak mengambil kira akan perbezaan budaya.  Teori ini juga dilihat sebagai sexist kerana dapatan Kohlberg sering melihat lelaki lebih baik daripada wanita dalam konteks moral. Walau apapun kritikan yg diberikan, teori Kohlberg tetap dijadikan panduan dalam menilai perkembangan moral bagi manusia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful