You are on page 1of 33

.

.

ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος. με την συνθήκη του Μαΐου του 1832. . Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του 21". που διεξήγαγε ο υπόδουλος ελληνισμός ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία και που κατέληξε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους από την Πύλη.Η Ελληνική επανάσταση του 1821 – 1824 είναι το πρώτο μέρος του Ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1832). και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου.

«Ακόμα τούτ’ η άνοιξη. την Θεσσαλία και την Ήπειρο. που διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και κηρύσσει τον λόγο της εθνικής ελευθερίας στις Ηγεμονίες. Πρώτοι σηκώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως την τρίχρωμη Σημαία με τον αναγεννώμενο Φοίνικα οι ηρωικοί μαχητές με την μαύρη στολή και την νεκροκεφαλή. Μέσα σε ένα μήνα η φλόγα της Επαναστάσεως απλώνεται σε κάθε γωνιά της βάρβαρης Αυτοκρατορίας των Πατισάχ. πριν από 189 ακριβώς έτη. ραγιάδες…» Α ρχές του έτους του 1821. την Μακεδονία. στερημένος ξεσηκώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη. την Ρούμελη και τον Μωριά. ο Ιερός Λόχος. όπου υπάρχουν Έλληνες. και ο Ελληνισμός ματωμένος. την Κρήτη. Από την Κύπρο. ραγιάδες. Η πρώτη επίσημη σύναξη γίνεται στην Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη: . τα νησιά.

να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Ορκίζομαι. να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου. εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού.«Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες. Ορκίζομαι. Εκεί μετά τη δοξολογία. εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος. Εκεί κήρυξαν το πόλεμο στη Τούρκικη αυτοκρατορία. Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες : «Ορκίζομαι. ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα. Η σημαία ήταν λευκή. υπέρ πίστεως και Πατρίδος. με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ». μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή .

. από τις ηρωικότερες μορφές της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Αδελφός του Πετρόμπεη. Πήρε μέρος στην κατάληψη και την απελευθέρωση της Καλαμάτας και στη μάχη του Βαλτετσίου. συμβάλλοντας έτσι στη νίκη των Ελλήνων.Κυριακούλης Μαυρομιχάλης Οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. όπου ορίστηκε γενικός αρχηγός του ελληνικού στρατοπέδου και με ηρωισμό αντιστάθηκε στις εχθρικές επιθέσεις (12-13 Μαΐου).

Ηλίας (Λιάκος) Μαυρομιχάλης Πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη. . τις στρατηγικές ικανότητες και την ηθική του προσωπικότητα. διακρίθηκε για τη γενναιότητα.

Αθανάσιος Διάκος Ο Αθανάσιος Διάκος (το πραγματικό του όνομα ηταν Αθανάσιος Νικόλαος Μασσαβέτας) ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. . Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία αναφέρεται λογοτεχνικά ότι "σουβλίστηκε" από τους Τούρκους και κάηκε στις 23 Απριλίου 1821.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών στις 5 Ιουνίου του 1825.Ήταν επιφανής αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και γιος του .

Κωνσταντινούπολη.π. τα ελληνικά όπλα ήταν πολύ λίγα και για να αποφύγουν φθορές χωρίς αποτέλεσμα υπεχώρησαν και ο Παπαφλέσσας φώναξε προς τον αντίπαλο: "Χασάναγα φεύγω αλλά σύντομα θα γυρίσω Δεσπότης ή Στρατηγός". Έφυγε και πήγε στη Ζάκυνθο.λ. Μολδοβλαχία. Το 1816 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή της Βελανιδιάς και έλαβε το όνομα ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. και όταν αργότερα έγινε μοναχός. . του απεδόθη το παρώνυμο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ. Μικρά Ασία κ.ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Το πατρώνυμο της οικογενείας του ήταν "ΦΛΕΣΣΑΣ". Σε ένοπλο σύγκρουση με απόσπασμα τουρκικού στρατού υπό τον Χασάν Αγά για θέματα που αφορούσαν τα χωράφια της Μονής.

Ανηψιός του Θ. . Λόγω της καταγωγής του υπέγραφε με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης.ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) είναι μια εξέχουσα και ηρωϊκή φυσιωγνομία του επαναστατικού αγώνα του 21.Κολοκοτρώνη ήταν ευρύτερα γνωστός σαν δεξί του χέρι.

Φέρεται να ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους όπου βαπτίστηκε χατζής στον Ιορδάνη εξ'ού και το Χατζημιχάλης.Ο Μιχάλης Νταλιάνης γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου στα 1775. .

Αποστόλης. . ανέλαβε καπετάνιος του ο ίδιος σε ηλικία 20 ετών. Αρχικά το όνομά του ήταν "Κανάριος" και τελικά έγινε Κανάρης. Ο Κανάρης έκανε επιδρομές στα μικρασιατικά παράλια ενώ κατόπιν εντάχθηκε στα πυρπολικά.KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά γύρω στο 1793. στου οποίου το μικρό εμπορικό πλοίο εργαζόταν. Από μικρός δούλευε σε πλοία συγγενών του. Ήταν απ' τους πρώτους που κατατάχθηκαν στον στόλο των Ψαριανών όπου Ναύαρχος ήταν ο Ν. Όταν πέθανε ο θείος του.

Αργότερα δημιούργησε στόλο από έξι πλοία και συγκρότησε σώμα πεζικού που αποτελούνταν από 16 λόχους των πενήντα ανδρών και πήρε μέρος στην επιχείρηση της Καρύστου καθώς και στις μάχες του Πηλίου. Πριν κηρυχθεί η επανάσταση. Πέθανε το 1848. ήρθε με τον πατέρα της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Τήνο. Το 1840 εγκαταστάθηκε στην Πάρο. της Φθιώτιδας και της Λειβαδιάς. Κόρη του Νικολάου Μαυρογένους.ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ Ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821. μεγαλέμπορου που ήταν εγκατεστημένος στην Τεργέστη. με τα οποία καταδίωξε η ίδια τους πειρατές που σάρωναν εκείνη την εποχή τη θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου. Της απονεμήθηκε από τον Καποδίστρια ο βαθμός της αντιστράτηγου. Το σπίτι που πέθανε στην Πάρο σώζεται μέχρι σήμερα. .  Μόλις άρχισε ο αγώνας πήγε στη Μύκονο όπου εξόπλισε με δικά της χρήματα δύο πλοία. Επέστρεψε κατόπιν στη Μύκονο και ασχολήθηκε με τη τροφοδοσία του ναυτικού αγώνα και τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της. όταν έληξε η επανάσταση εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο.

.

Πανουργιάς Κωνσταντίνος Μεταξάς Γιάννης Δυοβουνι ώτης Νικόλαος Πετιμεζ άς (πρεσβύτερος) Καννέλος Δεληγιά ννης Γεώργιος Σαχτούρ ης .

ός Αλέξανδρος Υψ ηλάντης Γεώργιος Καρα ϊσκάκης Κάρολος Φαβιέ Γιάννης Μακρυγ ρος ιάννης Γεώργιος Ανδρούτσος Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα .

Ρήγας Βελεστινλής Ρήγας Φεραίος ο Εθνεγέρτης.. " Άρκετοὲν σπόρο ἔσπειρα.Ὁ Ρήγας Φεραίος. Στραγγαλίζεται με πλήρη μυστικότητα στις φυλακεὲς Βελιγραδίου." .1798 : Ο θάνατος τοῦ Ρήγα Φεραίου. μαζι ὲ μεὲ ἄλλους συναγωνιστάς. ο Πρωτομάρτυρας της Ελευθερίας 11-ΙΟΥΝΙΟΥ. Ἡ Πατρι ὲς θαὲ θερίσει τουὲς καρπούς.

.

Φιλική Εταιρεία Σφραγίδα τοῦ εκ τῶν ιδρυτών τῆς Φιλικής Ἑταιρείας Παναγιώτη Σέκερη Εφοδιαστικό τοῦ ιερέα τῆς Φιλικής Ἑταιρείας Δημητρίου Νικολάου Κομνηνού. ἀπὸ τη Λήμνο .

• Νικόλαος Σκουφάς • Εμμανουήλ Ξανθός • Αθανάσιος Τσακάλωφ .

Τὴν ύψωσε ο Γεώργιος Σισίνης στην Ήλιδα. το 1821. Σχεδιασμένη υπό τις οδηγίες τοῦ Παλαιών Πατρών Γερμανού .• • Η παλαιότερη Επαναστατική σημαία. φέρει τὰ σύμβολα τοῦ Εφοδιαστικού των Ιερέων τής Φιλικής Ἑταιρείας. . Σώζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

O Aλέξανδρος Yψηλάντης διέρχεται τον Προύθο. Εξόντωση Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι . .• Ο Ρήγας ψάλλων.

Παλαιών Πατρών Γερμανός. Πετρόμπεης Μαυτομιχάλης. . Ολοκαύτωμα Μονής Σέκου. Παναγιώτης Κεφάλας.

Μπότσαρης Αθανάσιος (Τούσιας). Ο Μητρόπουλος στήνει τη σημαία στα Σάλωνα. .Ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι .

.Ο Δημήτριος Υψηλάντης υπερασπίζεται το Άργος.

.

.

.

ΤΕΛΟΣ .