You are on page 1of 9

UNDANG UNDANG SIBER

MALAYSIA / UNDANG
UNDANG ELEKTRONIK
KERAJAAN.
KUMPULAN 1
DISEDIAKAN OLEH :FARAHANIM LOKMAN
NUR SYAFIQAH ZAINAL
NORHASHIMAH YAZID

Sesetengah topik penting mengenai undang-undang siber adalah hak cipta. disebabkan ia adalah satu domain yang merangkumi banyak kawasan undang-undang dan regulasi. Ia merupakan bidang undang-undang yang kurang ketara berbanding hartanah dan kontrak. .  Undang-undang siber menerangkan mengenai isuisu undang-undang berkenaan dengan penggunaan teknologi maklumat antara rangkaian. privasi. kebebasan bersuara dan bidang kuasa.DEFINISI UNDANG-UNDANG SIBER .

CONTOH APLIKASI KERAJAAN ELEKTRONIK  Tempahan Ujian Teori Berkomputer dan Pengeluaran Lesen Memandu (projek eKhidmat)  Semakan Daftar Pemilih Suruhan Jaya Pilihan Raya (projek SPR)  Menghantar Borang Nyata Cukai Pendapatan secara elektronik melalui laman web (e-Filing)  Membekal barangan dan perkhidmatan kepada Kerajaan melalui elektronik (ePerolehan)  Permohonan biasiswa dan pinjaman pelajaran secara online (E-Sila)  Sistem Maklumat Pencen Bersepadu secara online (POWER) .

.

Akta Jenayah Komputer 1997  .Impian ini telah menjadi realiti kerana kini Malaysia telah bergerak ke arah kemajuan kerana negara telah melabur dalam teknologi maklumat dan infrastuktur.Akta Suruhanjaya dan Komunikasi dan Multimedia 1998  .Proses kerja di agensi-agensi kerajaan akan menjadi lebih cekap dan halacara kualiti perkhidmatan yang disampaikan. .  Aplikasi perdana kerajaan elektronik merupakan suatu projek di bawah Koridor Raya Multimedia.Tujuan aplikasi ini adalah untuk meningkatkan produktiviti dan keberkesana dalm penggunaan IT.Akta Tandatangan Digital 1997  .PENGENALAN UNDANG–UNDANG ELEKTRONIK KERAJAAN .  .Akta Hak Cipta  Tujuan penggubalan undang-undang siber  Perubahan Kerajaan Elektronik di Malaysia pada pendapat saya ialah penukaran dari kerajaan klasik kepada kerajaan elektronik yang telah menjadi impian rakyat Malaysia sejak dari dulu lagi.Akta Teleperubatan 1997.ia merupakan bidang undang-undang yang kurang ketara berbanding hartanah dan kontrak  .  .menerangkan mengenai isu-isu dan undang-undang berkenaan dengan penggunaan teknologi maklumat dan rangkaian  .

Undang-Undang kerajaan elektron  . .Selain itu.Transcript of Undang-Undang siber Malaysia.Akta Komunikasi dan Multimedia 1998  Objektif akta ini bertujuan mewujudkan suatu kerangka pelesenan dan regulatori bagi industri komunikasi dan multimedia dan mewujudkan kuasa dan fungsi untuk sebuah suruhanjaya komunikasi multimedia.konsep jenayah pada masa sekarang berubah hasil dari perubahan dan perkembangan teknologi  Jenis-jenis undang siber yang telah digubal di Malaysia  .ia membantu penububan sebuah suruhanjaya yang diberi kuasa untuk menyelia aktiviti komunikasi dan multimedia di Malaysia.

Tulisan 2. Bentuk yang ditetapkan 10. 11. Salinan 8. kebenaran. dsb. kelulusan. permit. Resit . Kehendak untuk mengeluarkan lesen. Daftar elektronik 13. Tandatangan 3. Meterai 4. Asal 6.AKTA AKTIVITI KERAJAAN ELEKTRONIK 2007 [MEMENUHI KEHENDAK UNDANG-UNDANG MELALUI CARA ELEKTRONIK] 1. Pembayaran 16. Penyampaian ke diri 15. Penyimpanan dokumen 12. Penyampaian dan penyerahan 14. Salinan diakui sah 7. Pengemukaan dokumen 9. Saksi 5.

undang-undang siber dan undang-undang kerajaan elektronik amat penting untuk melindungi pengguna biasa dari ancaman penjenayah siber yang amat bijak. . Jadi .Kesimpulan  Jenayah siber boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja kerana di internet. anda boleh menyamar tanpa identiti khusus.

moh.wikipedia.my/images/MuatTurun/EGAABM.penang.gov.org/wiki/Undang-undang_siber .com/h1hvw06wz2ga/undang-undang-sibermalhttp://ms.gov.wikipedia.org/wiki/Undang-undang_siber  http://www.RUJUKAN  /http://ms.org/wiki/Undang-undang_siber  https://prezi.my/v3/uploads/Pengenala n_kepada_Kerajaan_Elektronik.wikipedia.pdf  http://jknpenang.pdf  http://ms.