You are on page 1of 14

Kajian Kurikulum KHSR

/
RBT

1.2. alatan dan bahan berpandukan carta. 1.2 Mengamalkan peraturan dan keselamatan ketika berada di dalam bengkel berpandukan peraturan keselamatan.2 Menyediakan jadual tugas berpandukan struktur organisasi bengkel.2. 1.1. . diri.Bidang 1: Organisasi dan Keselamatan Bengkel BIL 1 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 bengkel Menyatakan struktur organisasi bengkel berpandukan carta.1 keselamatan bengkel Menyatakan peraturan dan keselamatan am.0 Organisasi dan Keselamatan Bengkel 1.1 Mengenal pasti struktur organisasi 1.2 Mengenal pasti peraturan dan 1. 1.

gandar.2 Menyatakan nama dan fungsi alatan tangan yang digunakan untuk memasang dan membuka kit model seperti pemutar skru mata rata. 2. playar muncung tirus dan separa hujung terbuka.1.1.3 Mengenal pasti nama dan fungsi komponen kit model seperti motor. 2. kerangka.4 Memasang komponen kit model berpandukan manual.1.1 Memasang dan membuka kit model berfungsi 2.suis dan pemegang bateri.0 Asas Teknologi 2. 2.6 Membuka dan menyimpan komponen kit model.5 Menguji kefungsian kit model.1. pemutar skru Philip. roda. gear. 2.1.1.1 Membaca dan memahami manual.Bidang 2: Asas Teknologi BIL 2 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. .

1.Bidang 3: Reka Bentuk BIL STANDARD KANDUNGAN 3 3.1. .1. 3.1 Mereka bentuk STANDARD PEMBELAJARAN projek 3.8 Mengumpulkan catatan dan lakaran mengenai projek eksperimental sebagai dokumentasi projek. 3.2 Mengumpul maklumat berkaitan penyataan masalah. eksperimental 3.5 Mengenal pasti jenis alatan dan bahan berdasarkan projek eksperimental.1. menguji dan menambah baik projek eksperimental.3 Menjana idea kreatif dalam bentuk lakaran bagi menyelesaikan masalah.1. 3. 3.1.0 Reka Bentuk 3.6 Membina.4 Memilih satu lakaran untuk projek eksperimental.1. 3.1 Menyatakan masalah berpandukan situasi yang diberi.1.7 Membuat persembahan projek eksperimental secara lisan. 3.

1 Mengenal pasti projek berpandukan manual. gerudi mudah alih.6 Menyediakan alatan dan bahan. tukul kuku kambing. sesiku L.1. gerimit.5 Menyatakan bahan pengikat dan pencantum seperti paku.1. pemotong sisi dan pelucut wayar. 4. gunting serba guna. pensel tukang kayu.2 Menyatakan bahan bukan logam yang akan digunakan seperti kayu. 4. tukul Wamington.0 Penghasilan Projek 4. apit G. papan lapis.1. plastik dan mounting board.1 Menghasilkan projek berasaskan bahan bukan logam dengan litar elektrik. 4. pembaris keluli. .1.4 Menyatakan nama dan fungsi alatan tangan yang digunakan untuk membina projek iaitu pita pengukur. skru. 4.3 Membuat anggaran kos bahan dan komponen. medium-density fibreboard (MDF).1.gergaji rencong manual (manual mitre saw). 4. 4.1. glu bol dan nat.Bidang 4: Penghasilan Projek BIL STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4 4.

1.1. logam dengan litar elektrik. 4. 4.13 Membuat penyambungan litar elektrik pada projek.8 Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.11 Membuat penyambungan litar elektrik.1.BIL 4 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. simbol dan fungsi komponen elektrik iaitu mentol.7 Mengukur.12 Membaca litar skematik dan litar bergambar berdasarkan manual.14 Menguji kefungsian projek.9 Membuat kemasan projek menggunakan bahan iaitu cat sembur atau pelekat. 4.1. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. .15 Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.1. 4. 4.1 Menghasilkan projek berasaskan bahan bukan 4.1. bateri dan suis. 4.0 Penghasilan Projek 4.1.1. 4. 4.10 Menyatakan nama.1.

6. jarum peniti dan jarum jahit tangan. peretas jahitan.1 Menyatakan artikel jahitan dan kegunaannya seperti beg pensel.3 Menyatakan jenis bahan jahitan iaitu fabrik dan benang.1.5 Memilih artikel jahitan berpandukan manual. roda surih.1. 6. pita ukur. pembaris lurus.4 Mengenal pasti jenis mata jahitan tangan iaitu jahitan kia.1. sarung kusyen. gunting fabric.2 Mengenal pasti alatan jahitan iaitu gunting kertas.0 Sains Rumah Tangga 6.1 Menghasilkan artikel jahitan 6. . jelujur kasar dan jelujur halus. kapur tukang jahit.1. kusyen mini dan penggantung surat. kertas karbon tukang jahit. 6.Bidang 5: Sains Rumah Tangga BIL 5 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 6.1. 6.

1. 6.7 Menyusun atur pola.1.11 Menghias artikel jahitan menggunakan bahan hiasan yang dipilih. 6. 6. 6. renda dan riben.1.1.1 Menghasilkan artikel jahitan 6.10 Memilih bahan hiasan mengikut artikel jahitan.8 Menjahit arkitel jahitan dengan jarum tangan.9 Menyatakan jenis bahan hiasan seperti butang.6 Menyediakan alatan dan bahan berdasarkan manual yang dipilih.BIL 5 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 6. 6.1.0 Sains Rumah Tangga 6. . menggunting fabrik dan memindahkan tanda pola.1.

Cadangan Inovasi .

sistem.Inovasi??? Inovasi ialah sesuatu yang baru diperkenalkan seperti kaedah baru. . adat dan lain-lain yang baru.

.Inovasi??? Inovasi adalah sebagai sesuatu pembaharuan untuk menjadikan sesuatu itu lebih baik dan berkesan.

Inovasi Dalam Kurikulum Inovasi dalam kurikulum merupakan kurikulum yang sedia ada akan diperbaharui supaya kurikulum itu akan menjadi lebih berkesan dengan cara memasukkan elemen-elemen baru yang tidak terdapat pada kurikulum yang terdahulu. .

Cadangan Inovasi Menerapkan topik Perniagaan dan Keusahawanan dalam kurikulum RBT. Penambahbaikan bengkel sekolah . Pemantapan guru RBT.

terima kasih! .Sekian.