You are on page 1of 17

C3.

a

viteza de deplasare etc. cum ar fi: alcatuirea.4. automacarale. capacitatea de ridicare. . Macaralele se clasifica dupa multe criterii. adesea integral. macarale portal. Marea majoritate a mijloacelor folosite in scopul amintit Macaralele masinimacarale. datorita faptului ca pot deservi nemijlocit. modul de deplasare. complexe de ridicat. macarale pe senile. macarale pe pneuri. destinate deplasarii sunt masinisunt denumite sarcinilor pe traiectorii variabile in spatiu. Dupa modul de alcatuire. transportul tehnologic (de punere in opera a produselor). eliminand o serie de manipulari si transbordari precum si utilizarea inventarului de mica mecanizare. Mijloace mobile de transport pe verticala si transport combinat Mijloacele din aceasta categorie prezinta un mare avantaj. avand actionarea (functionarea) ciclica. clasificarea macaralelor este urmatoarea: macarale turn.

Ca dezavantaje semnalam: ● capacitati de ridicare relativ mici. ● au raza de actiune relativ mare. industriale. speciale etc. ● vizibilitatea buna si foarte buna a mecanicului. Se utilizeaza la o mare diversitate de lucrari cum sunt: cladiri de locuit. ● usurinta de folosire (exploatare) a masinii. ● necesitatea montarii si demontarii la fiecare mutare de pe un amplasament de lucru pe altul. ● necesitatea construirii unei cai proprii de rulare. constructii social-culturale. la locul de lucru. ● limitarea ariei de activitate de calea pe care se deplaseaza. . hidrotehnice. ● au o gama larga de viteze si microviteze de lucru. la raza maxima de lucru.Macarale turn Macaralele turn se fabrica intr-o gama larga de tipodimensiuni. Macaralele turn confera o serie de avantaje: ● pot ridica produsele la inaltimi mari si foarte mari.

macarale turn cu brat basculant. .Dupa modul de alcatuire constructiva. aceste macarale se pot clasifica in: .

. .macarale turn cu brat orizontal.

al sistemului de echilibrare prin contragreutati si a altor caracteristici tehnice. macaralele turn au urmatoarele componente principale: ● sasiul (tren de rulare). Macaralele pot fi stationare (au pozitie fixa). el reazema pe sine de rulare. prin intermediul unor boghiuri pe roti. In principiu. privind modul de alcatuire al turnului. sau mobile. deplasanduse succesiv la locul de lucru. . alcatuit dintr-o retea de grinzi metalice sudate. al bratului.In cadrul acestor doua mari sisteme exista o gama larga de variante constructive.

● contrabratul .realizata sub forma unei placi metalice nervurate. In ambele cazuri. si unul sau mai multe cabluri petrecute peste un scripete amplasat la varful . Pe platforma se monteaza mecanismele de actionare si turnul macaralei. are rolul de a sustine contragreutatile amplasate la extremitatea sa. caz in care se numeste oscilant sau basculant. formata din tronsoane. sau se reazema pe turn. caz in care bratul ramane orizontal in timpul exploatarii macaralei. se realizeaza din tronsoane care se imbina intre ele prin bolturi calibrate. sau dintr-o singura bucata.echipeaza macaralele cu turnul fix si bratul orizontal. ● bratul (sageata) este o constructie metalica spatiala zabrelita. amplasat pe platforma rotitoare. asigurand astfel stabilitatea macaralei. Bratul poate fi articulat de turn. turnul este de forma patrata. zabrelita. in sectiunea transversala.● platforma rotitoare . ● turnul . bratul este susfinut cu tiranti (rigizi sau flexibili). De regula.este o constructie metalica spatiala. ● mecanismul de ridicare a sarcinii este format dintr-un troliu electric perfectionat.

in scopul asigurarii stabilitatii macaralei impotriva rastunarii. Bratul poate fi inclinat cu Pe ajutorul langa aceste parti componente principale. astfel incat mecanicul sa cuprinda vizual zona de actiune a macaralei. Pe macaralele turn se monteaza anemometre. de moment etc.● mecanismul de deplasare. care previn si totodata intrerup alimentarea cu energie electrica a macaralei la viteze ale vantului ce depasesc limite nomiale.apare numai la macaralele care au aceasta miscare de lucru. limitator de sarcina. macaralele turn sunt dotate cu dispozitive de securitate a muncii.. ca: limitatoare de cursa pe sine. Comanda miscarilor macaralelor turn se realizeaza electric dintr-o cabina care se poate monta la diferite inaltimi pe turn. orice macara turn este unui troliu sau a unui cilindru hidraulic. prevazuta cu o serie de contragreutati amplasate pe platforma rotitoare sau pe contrabrat. de rotire..2 motoare electrice ce actioneaza independent. atasate boghiurilor motoare si care asigura deplasarea pe sine. . alcatuit din 1. ● mecanismul de basculare a bratului . De asemenea.

.

a . ● platforma rotitoare realizata din profile sudate. permitand clasificarea lor dupa multe criterii. vom face o singura clasificare. Macaralele pe roti cu pneuri reprezinta cea mai larga categorie de masini de ridicat. atat pentru autopropulsie cat si pentru actionarea mecanismelor in vederea efectuarii transportului tehnologic. dupa sistemul constructiv: ● automacarale. Noi ● macarale pe pneuri. folosesc un singur motor cu combustie interna. reazema pe sasiu prin intermediul unui rulment special. este fixat printr-o articulatie la platforma rotitoare.). format dintr-o structura metalica. care se reazema pe doua sau mai multe osii.Macaralele pe pneuri au urmatoarele componente principale: ● sasiul. ● bratul poate fi construit in diferite solutii (grinda spatiala cu zabrele. grinda chesonata din mai multe tronsoane telescopice etc. care maresc baza de rezemare a macaralei si asigura .Macarale pe roti cu pneuri si macarale pe senile Macaralele pe roti cu pneuri se deplaseaza prin autopropulsie. ● calaje.

● modificarea.Macaralele pe pneuri sunt dotate cu dispozitive de siguranta pentru limitarea sarcinii la carlig inclinarii bratului. ● rotirea platformei. a inclinarii bratului. este posibila numai in cazul bratului telescopic. sub sarcina. In timpul lucrului (sub sarcina) macaralele trebuie sa stationeze si sa fie Manevrele permise sunt: calate. Macaralele pe pneuri au capacitati de ridicare de pana la 2000kN si inaltimi de ridicare de pana la 80m. ● ridicarea . ● modificarea razei si inaltimii de montare (lungimii bratului). rotirii etc.coborarea (sub sarcina ori fara sarcina) a carligului. . numai fara sarcina.

iar alta pentru efectuarea comenzilor macaralei propriu . sunt inferioare macaralelor pe pneuri.b . transportului pe verticala si combinat.Automacaralele . ultimele fiind integral destinate. ● punerea in functiune nu necesita lucrari de montare decat in cazul utilizarii bratelor de lungimi mari si foarte mari.sunt masini de ridicat pe roti cu pneuri. in general. in limitele unor denivelari si declivitati. dar nu le poate inlocui in orice situatie. Performantele tehnice ale automacaralelor. insa exista diferente esentiale constructive fata de macaralele pe pneuri.zise. . Principalele avantaje ● se potsunt: deplasa pe orice teren natural. prin conceptie. dintre care: ● sasiul are constructia standard de autocamion. ● sunt prevazute cu doua cabine: una pentru conducerea (deplasarea) automacaralei. Macaralele pe roti cu pneuri prezinta avantaje sensibile fata de macaralele turn. ● necesita durate reduse de timp pentru schimbarea pozitiei de lucru si deplasarea de la un obiect la altul sau chiar de la un santier la altul.

.

Pe sasiu se monteaza rolele purtatoare ale senilelor si rolele de sustinere a senilei.Dintre dezavantajele acestor tipuri de macarale amintim: ● raza efectiva de lucru se reduce pe masura ce inaltimea constructiei este mai mare. mai exact la sasiu si la sistemul de propulsie. bratul macaralei este impiedicat de constructie sa deserveasca lucrul la distante mari fata de periferia (marginile) constructiei. reduce productivitatea muncii.Macarale pe senile . . Greutatea macaralei si a sarcinii aflate in carlig. c . Sasiul este o constructie metalica care are la extremitati roti de antrenare si de intindere a senilelor.au instalatia de ridicat asemanatoare ● calarea la fiecare pozitie de lucru. acest dezavantaj poate fi atenuat de folosirea unui brat prelungitor montat articulat la extremitatea superioara a bratului principal. macaralelor pe pneuri. se transmit la sol prin senile. a caror suprafata mare duce la presiuni relativ reduse asupra solului (2…5 daN/cmp). Deosebirea consta in infrastructura macaralei.

.

Aceste macarale prezinta o serie de avantaje fata de cele pe pneuri: ● presiune redusa pe sol. ● viteza de deplasare foarte redusa la distante relativ mari deplasarea (transportul) macaralei se face cu remorci joase. in conditiile unor brate zabrelite: si ele pot utiliza bratul prelungitor. ● se pot deplasa cu sarcina in carlig. Ca dezavantaje retinem: ● sunt macarale cu greutati proprii mari. la care sasiul este extensibil. Capacitatile de ridicare a macaralelor pe senile variaza intre 10…900 kN. exista tipuri constructive. ● pot intra rapid in functiune . putand varia (mari). Pentru cresterea stabilitatii si marirea capacitatii de ridicare. deci sunt usor accesibile pe terenuri neamenajate sau putin rezistente.Marea majoritate a macaralelor pe senile nu au dispozitive de calare. ca macaralele pe pneuri. inaltimile de ridicare maxime fiind de pana la 60 m. distanta intre senile.nu necesita operatii de calare. .

● macarale pe pneuri. . mai rar.Macaralele portal sunt utilaje specifice la montarea de elemente prefabricate. si in poligoane de prefabricare a elementelor de beton. Sunt doua familii distincte de macarale portal: ● macarale portal care se deplaseaza pe cai de rulare (sine). beton armat si beton precomprimat.