You are on page 1of 28

College 5

Het radionieuwsbericht

Wat zijn de kenmerken van een
nieuwsbericht voor de radio?
Belangrijkste:
Het moet op het eerste gehoor duidelijk zijn!
Want:
 Je kunt niet teruglezen
 Er is geen beeld dat de tekst ondersteunt

Vroeger klonk het zo… Een nieuwsbulletin uit 1947 .

En nu dus zo… Laatste Radionieuws .

bijvoorbeeld van ministers en hotemetoten? 6. Schrijf het bericht Schrijven in je eigen woorden gebruik korte zinnen denk in beelden 5. Beoordelen van de tekst loopt het een beetje? lees de tekst hardop voor . schrijfdoel is radiobericht. Verzamel gegevens. Verwerken van de gegevens: Bedenk wat je mee wilt delen Bedenk wat je als EERSTE mee wilt delen Leg je gegevens weg 4. Definitief verzorgen van de tekst Controle staat alles er in? zijn feiten en cijfers correct kloppen namen en functies. zoek de antwoorden op 3. doelgroep bepalen 2. als je nog vragen hebt.Hoe doe je dat? Via een stappenplan! Voorbereiding 1.

De eerste en belangrijkste stap bij het schrijven: Nadenken! .

Dan naar het schrijven zelf: De eerste klap is een daalder waard. dus… .

De eerste klap is een daalder waard . .1 Schrijf pakkende en originele openingszinnen Na de wekelijkse ministerraad heeft premier Jansen in de Tweede Kamer bekendgemaakt dat hij mogelijk voor het einde van het jaar zijn ontslag bij de koningin zal indienen. Premier de Boer stapt misschien nog dit jaar op.

In Oostenrijk is een bus met Nederlandse toeristen verongelukt. is vanmorgen een bus met Nederlandse toeristen in een ravijn gereden.De eerste klap is een daalder waard .2 In het plaatsje Hundertwasser. . twintig kilometer ten zuidwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

. Volgens de Los Angeles Times heeft de 52-jarige luitenant-generaal Claudia Kennedy een onderzoek geëist.De eerste klap is een daalder waard .3 Wie is wie????? De hoogste vrouwelijke officier in het Amerikaanse leger heeft tegen een collega-officier een klacht ingediend wegens seksuele intimidatie.

4 Schrijf pakkende en originele openingszinnen. behalve bij overlijdensberichten… In een ziekenhuis in Los Angeles is de acteur… In zijn appartement in New York is de filmster… dus niet Robert Long is dood. .De eerste klap is een daalder waard .

Ex-premier Lubbers heeft hard uitgehaald naar zijn opvolger Kok.De eerste klap is een daalder waard .5 Probeer citaten te vermijden: “Wim Kok is de slechtste premier sinds de Tweede Wereldoorlog.” Dat vindt zijn voorganger Ruud Lubbers. Lubbers noemt Kok … .

6 Probeer citaten te vermijden: “Voor een zo goed uitgewerkt plan trek ik graag extra geld uit.De eerste klap is een daalder waard . . Om dit te voorkomen zou je een stemmetje moeten gebruiken: daarmee dreigt het bulletin een hoorspel te worden.” Dat zei minister Plasterk gisteren bij … - - Het lijkt alsof de nieuwslezer zijn eigen mening gaat verkondigen.

zo vindt het Centraal Planbureau. .De eerste klap is een daalder waard . Die leeftijd zou steeds moeten worden aangepast aan de stijging van de gemiddelde levensverwachting.7 Maak er een ‘mensenbericht’ van: Het Centraal Planbureau vindt dat de pensioengerechtigde leeftijd in Nederland serieus moet worden overwogen. beter: Werknemers gaan te vroeg met pensioen. Ze zouden langer moeten werken naarmate de gemiddelde Nederlander ouder wordt.

heeft tijdens een verhoor tegenover de politie bekend. Hoofdverdachte Joran van der Sloot heeft bij de politie een volledige bekentenis afgelegd.De eerste klap is een daalder waard . die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Amerikaanse Natalee Holloway.8 Soms mag het vaag: De zaak Holloway is opgelost. in plaats van: De Nederlandse student Joran van der Sloot. Wat is hier verder mis mee? De tussenzin! “die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Amerikaanse Natalee Holloway” . schuldig te zijn aan de dood van Holloway.

9 Soms mag het vaag: De film van Wilders… .De eerste klap is een daalder waard .

Werkwoordstijden? Tegenwoordige tijd = actueel. Daarna verleden tijd: Rond half drie kreeg de politie van Amsterdam een telefonische waarschuwing. Onmiddellijk daarna werd de omgeving van de Bijenkorf afgezet. . spannend In Amsterdam woedt een veldslag tussen de politie en demonstrerende studenten Maar berichtgeving is meestal achteraf: In Amsterdam is bij de Bijenkorf een bom ontploft.

spannend Bondscoach Rijkaard is door de KNVB ontslagen. Voel je het verschil? . Beter: De KNVB heeft bondscoach Rijkaard ontslagen.Werkwoordstijden? Lijdende vorm ≠ actueel.

hebben de dubbelspelers Kruisboog en Zwieper gisteren de nationale tennistitel gewonnen.Niet doen!!!!   Beginnen met een tijdsaanduiding Beginnen met een bijzin Nadat ze in 1996 derde waren geworden op de Olympische Spelen en het jaar daarop tweede op het EK. .

Niet doen!!!!   Vermijd tussenzinnen Koningin Beatrix zal vanmiddag –bijna veertig jaar nadat het eerste Deltawerk. . de stormstuw in de Hollandsche IJssel werd voltooid.de stormvloedkering Nieuwe Waterweg in gebruik stellen Maak van de openingszin geen ‘niet’-zin Philips zal komend jaar geen fabrieken sluiten.

.Niet doen!!!!  Beginnen met een kernwoord Boter wordt volgend jaar duurder.

overigens doen TV-journaals dit regelmatig. Verschil moet er zijn.Niet doen!!!!  Jolige beginzinnen Een mooi en doortimmerd plan. Dat was de man toen de politie hem vond. Zo noemen de regeringspartijen het voorstel voor… Te vergelijken met: Dood. nietwaar? .

Als laatste: de controle       Begrijpen ze me nog? Is het nog geloofwaardig Verveel ik de luisteraars niet Zou iedereen dit begrip kennen/herkennen Weet wat je schrijft! (begrijp je het zelf nog wel…) En vergeet niet de spellingcontrole! .

              Spreekt aal Associatief Simpele woordkeuze Enkelvoudige zinnen Veel herhalingen Denkpauzes Duidelijke emoties 1 of 2 accenten per zin Grote stemomvang Doelmatig spreektempo Variaties in sterkte Slordig taalgebruik Stopwoorden Onbewuste articulatie Dialectinvloeden Schrijfta al          Gestructureerd Conventioneel taalgebruik Samengestelde zinnen Doelgerichte herhalingen Veel informatie in kort bestek Beperkt emotioneel Geen accentaanwijzingen Geen stopwoorden Weinig of geen dialect .

           Omroeptaa lGestructureerd Enkelvoudige zinnen Helder taalgebruik Denkpauzes Gedoseerde informatie 1 of 2 accenten per zin Vrij grote stemomvang Doelmatig spreektempo Emotioneel gekleurd Bewuste herhalingen Dialect afhankelijk van publiek .

Dus niet:       Echter Alsmede Desalniettemin Arrestaties verrichten Al dan niet Vecht.en steekpartijen .

Lees  Ik ben mee: gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest  Ik ben gisteren met de trein naar Zwolle geweest .En dan moet er gepresenteerd worden.

 Lukt het niet zo goed: probeer eens te acteren! .  Wees niet bang voor je eigen stem: iedereen klinkt anders dan verwacht.Tips:  Geef aan waar de accenten komen te liggen.  Lees alles ‘n keer hardop voor.

Related Interests