You are on page 1of 21

CELE 7 MINUNI ALE

LUMII ANTICE
REALIZATOR: MITREA FLORIN

1.Piramida lui Keops
• Piramida lui Keops a fost construita undeva intre
anii 2700-2500 I.C. “Marea Piramida,, a fost cea
mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de
secole, pana in secolul al IX-lea cand a fost
construit Turnul Eiffel. Una dintre primele
mentionari asupra existentei si descrierii
piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec
Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot
a vizitat Egiptul in anul 450 I.C. De-a lungul
secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginatia
oamenilor. S-au facut speculatii cum ca ar fi fost
construita ca observator astronomic sau ca este o
simpla constructie geometrica a unei civilizatii
demult disparute. Cei mai multi arheologi accepta
insa teoria ca piramidele din Egipt nu au fost decat
unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.

.

PIRAMIDE Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. fiecare bloc cantarind in medie 2. cea a lui Keops este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale Pe latura dinspre nord se afla intrarea.300. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide. galerii si gauri de aerisire. Se crede ca au cazut . In piramida au fost descoperite o serie de coridoare. incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc.5 tone. in “inima” piramidei. iar pietrele au fost imbinate atat de bine. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri.000 de blocuri de piatra. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc.Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.

.

a spus: "Gradinile constau in terase ridicate una deasupra celeilalte sprijinite pe stalpi cubici. .C..2." Aceste terase erau sustinute de coloane din piatra. care a descris gradinile in secolul I. Terasele erau goale si umplute cu pamant pentru a permite copacilor de dimensiuni mari sa fie plantati. I.Gradinile Suspendate Geograful grec Strabo. Apa pentru irigarea plantelor era ridicata in mod mecanic cu galeti prinse pe un cablu intins intre 2 roti imense.

.

.

Imparatul roman Caligula a vrut sa ia statuia si sa o expuna in Roma. Mai tarziu. In interiorul lui sculptorul grec Phidias a realizat o statuie imensa a lui Zeus. Oamenii veneau din toate tarile sa participe la aceste jocuri si se rugau in templul lui Zeus. din ce in ce mai multi oameni veneau sa ia parte la intreceri.Statuia lui Zeus Jocurile Olimpice au inceput in orasul Olimpia din Grecia si erau tinute in cinstea lui Zeus. el fiind nevoit sa renunte la acesta idee. de catre un incendiu devastator. statuia a fost transportata de catre grecii foarte bogati intr-un palat din orasul Constantinopol in care a si fost distrusa in anul 462 D. Cu timpul. Astfel ca. cand Jocurile Olimpice au devit faimoase.C. Astazi nu a mai ramas nimic din marele . templul a devenit neincapator. De aceea s-a construit un altul. Dispozitivul pe care il construise pentru transportarea ei s-a rupt. mai mare.3.

.

Templul lui Artemis • Templul zeitei Artemis se considera a fi cea mai frumoasa structura construita vreodata. Artemis . era in religia greaca zeita vanatorii si a naturii salbatice.C. era zeita fertilitatiiTemplul lui Artemis a fost distrus in aceeasi noapte in care s-a nascut Alexandru cel Mare. Cand el a cucerit Asia Mica. ceea ce s-a si intamplat. In anul 262 D. s-a oferit sa-l reconstruiasca. Noua constructie a fost definitivata dupa moartea lui in 323 I. Aici insa s-a lovit de veneratia pe care locuitorii o aveau pentru zeita Artemis. In religia locuitorilor din Efes.C.4.. Locuitorii au planuit sa-l reconstruiasca dar intre timp au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata. Sfantul Paul a vizitat orasul Efes predicand crestinismul. templul a fost distrus de goti. .

.

5. insa calculele arata ca aceste cantitati au fost chiar mai mari. Avea o inaltime de 33 de metri si statea pe un soclu inalt de 15 metri. . Se crede ca ea a inspirat sculptorul francez Auguste Bartholdi care a construit Statuia Libertatii din USA. Se spune ca au fost folosite 15 tone de bronz si 9 tone de fier.Colosul din Rodos • Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Teoria ca acest colos statea cu cate un picior pe fiecare mal al portului este doar o legenda pentru ca in nici o scriere nu se specifica acest lucru.

.

.

C. spaniola si in romana. Ptolemeu Philadelphus. pana cand a fost distrus in urma a doua cutremure .6.. italiana.Farul din Alexandria • Dupa moartea lui Alexandru ce Mare. Constructia a fost atat de faimoasa incat denumirea de "far" a fost preluata in limbile franceza. Constructia a fost dedicata lui Ptolemeu Soter si sotiei lui. Berenice si se presupune ca a fost finantata de un diplomat bogat numit Sostratus din Cnidus. constructie ce a fost insa finalizata de fiul lui. oras numit Alexandria. Farul din Alexandria a ajutat la navigatie timp de mai bine de 1000 de ani. El a inceput constructia farului in anul 290 I. comandantul lui. Ptolemeu Soter. a preluat conducerea in Egipt in orasul fondat de Alexandru.

.

.

castel care exista si astazi in Bodrum si la a carei constructie au folosit blocurile de piatra si marmura din mausoleu.7. . Timp de 16 secole acesta constructie a supravietuit timpului. Mausoleul din Halicarnasus • Denumirea de “mausoleu” vine de la numele regelui persan Mausollus care guverna provincia Caria. cavalerii Sfantului Ioana din Malta au construit un castel in timpul cruciadelor. in memoria acestuia. Mausoleul de la Halicarnassus a fost construit de catre Artemisia. de un cutremur. sotia si sora regelui Mausollus. Se crede ca a fost distrus intre 1000 si 1400 D. In 1494. cel mai probabil.C.

.

Sfarsit ! Realizator:Mitrea Florin Clasa a9a E Liceul Teoretic Stefan cel Mare .