You are on page 1of 18

ACIZI

Prezentare PowerPoint ACIZI
de Mitrea Florin

Definitie Acizii sunt substante compuse cu molecule formate din hidrogen si un radical acid.1. . Atomii de hidrogen pot fi inlocuiti cu atomi de metal.

HI OXIACIZI: HNO3. H2SO3 . HCl  SLABI:H2S . HNO3 . H3PO3 -dupa taria lor:  TARI: H2SO4 .2.Clasificare -dupa compozitie : HIDRACIZI: HCl.H2SO4. HBr. H2CO3 .

Denumire HIDRACIZII: Acid+nume nemetal+”hidric” HCl-acid clorhidric OXIACIZII CU NEMETAL IN TREAPTA SUPERIOARA DE VALENTA: Acid+nume nemetal +”ic” H2SO4 -acid sulfuric OXIACIZII CU NEMETAL IN TREAPTA INFERIOARA DE VALENTA: Acid+nume nemetal+”os” H2SO3 -acid sulfuros .3.

4.Formula H 1 A n HnA .

Reactii Reactia oxizilor acizi cu apa: SO3+H2O=H2SO4 Reactia oxizilor cu sarurile: .5.

HNO3.6.H2SO4 H3PO4 .Starea de agregare Gazosi: HCl Lichizi: Solizi: H2CO3.

7.Solubilitatea acizilor Acizii sunt solubili in apa: H2SO4 se poate combina cu apa. (Atentie! Se toarna acidul in apa si nu invers) .

Proprietati chimice .

2)Reactia cu metalele: H2SO4 +Zn= ZnSO4+ H2 .

3)Reactia cu oxizii metalici:  ZnO + H2SO4 = ZnSO4 + H2 O .

4)Reactia cu bazele: HCl + NaOH = NaCl + H2O .

5)Reactia cu sarurile AgNO3+ HCl = AgCl +HNO3 BaCl2+ H2SO4= BaSO4 +2HCl CaCO3+ 2HCl = CaCl2 +H2O +CO2 .

obtinerea solventilor. maselor plastice. fabricarea gelatinei.Utilizarile acizilor .obtinerea ingrasamintelor. . Cl2.H2SO4 . medicamentelor. . obtinerea sarurilor. obtinerea detergentilor. clorurilor. . colorantilor. .reactivi in laborator.HCl .decaparea metalelor. . obtinerea hidrogenului.acumulatori auto. explozibililor etc.neutralizarea bazelor.

Se mai foloseste in industria pielariei. in vopsitorii. fiind unul dintre acizii cei mai importanti. De asemenea. In stare de dilutie mare se foloseste in medicina pentru favorizarea digestiei. la extragerea gelatinei din oase. Acidul Clorhidric (HCl)intrebuintari Acidul clorhidric se intrebuinteaza foarte mult in industrie si in laboratoare. acidul clorhidric se intrebuinteaza in spalatoriile chimice. .1. etc. laboratoare. in distilerii. in metalurgie (la curatirea metalelor in galvanotehnica). Este mult utilizat in industria chimica.

care precipita din solutii .Acidul Sulfhidric (H2S)intrebuintari Hidrogenul sulfurat este utilizat in laborator. ca reactiv pentru analize. intrucat formeaza sulfuri colorate caracteristic.2.

 necesare reproducerii figurilor si in zincografie. etc. la fabricarea exploizivilor. la fabricarea acidului sulfuric prin procedeul camerelor de plumb si al turnurilor.Acidul Azotic (HNO3)intrebuintari Acidul azotic este un produs important al industriei chimice de baza. la fabricarea nitro-derivatilor. El se utilizeaza in cantitati mari la fabricarea ingrasamintelor minerale  cu azot.4. materii prime importante in industria colorantilor. Acidul azotic se mai intrebuinteaza la separarea aurului de cupru si de argint. . la gravarea placilor de zinc si de cupru .

SFARSIT .