You are on page 1of 23

Discursul

pedagogic

 Orice

unitate sau sinteză
semnificativă, fie verbală sau
nonverbală, poate fi
considerată discurs
 [P. Barthes, , p. 96].

.Act de comunicare discursivă  Actul verbal care presupune interacţiune şi se constituie ca relaţie reversibilă între emiţător şi receptor. ca dialog permanent.

. o componentă afectivă şi o componentă socială. care dă o viziune amplă asupra lucrurilor. c) orice discurs este un semn complex. b) orice discurs are o componentă cognitivă.Caracteristici: (după Jean-Blaise Grize)  a) orice discurs este o activitate dialogată   (angajează un subiect emiţător şi un subiect receptor).

 .Tatiana Slama-Cazacu: Discursul presupune o tehnică aplicată stării psihice a persoanei şi sistemului de semne al limbii pentru a facilita comunicarea într-un anumit moment.  Discursul obligă persoana să utilizeze un limbaj necesar înţelegerii reciproce care oglindeşte. totodată. aspectul constant al fenomenelor [p. 125].

.. Timpul. in Femeia .com/watch? v=VxFj4mv0rRQ   • http://www. • http://www. in Carte.Scurt şi clar !!! • Irina Condrea.com/watch? v=HuBUfdoJdTc&feature=related .youtube.md • in Cultură .com/watch? v=jrlUo11Zhk4&NR=1 • http://www.youtube.youtube.

.

sfântul locaş al locuinţelor Celui Preaînalt. • 5Dumnezeu este în mijlocul ei: ea nu se clatină. un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi. • 4Este un râu. .com/watch?v=VxFj4mv0rRQ    • 1Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru. Dumnezeu o ajută în revărsatul zorilor. • 2De aceea nu ne temem. ale cărui izvoare înveselesc cetatea lui Dumnezeu. ajungând înapoi la Vechiul Testament. chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor. Preşedintele. • 3Chiar dacă ar urla şi ar spumega valurile mării şi s-ar ridica până acolo de să se cutremure munţii. citeşte un pasaj din Psalmul 46 la mii de familii îndurerate în faţa memorialului 9 / 11.youtube.Preşedintele Obama a vorbit la Ground Zero să-şi onoreze vieţile pierdute la 11 septembrie 2001. • http://www.

Eu stăpânesc pe pământ. 6 . El a sfărâmat arcul şi a rupt suliţa. Dumnezeul lui Iacov este un turn de scăpare pentru noi. – 10„Opriţi-vă şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri. şi pământul se topeşte de groază. Dumnezeul lui Iacov este un turn de scăpare pentru noi. pustiirile pe care le-a făcut El pe pământ. 7Domnul oştirilor este cu noi. 8Veniţi şi priviţi lucrările Domnului. dar glasul Lui răsună. împărăţiile se clatină. a ars cu foc carele de război. 9El a pus capăt războaielor până la marginea pământului.” 11Domnul oştirilor este cu noi.• • • • • • Neamurile se frământă.

ca sunteti mama a cinci fii care au murit glorios pe cîmpul de luptă. Dar nu mă pot abţine de a oferi consolarea care poate fi găsită în mulţumirile Republicii că au murit pentru a o salva. Stimata doamna. Mi s-a prezentat în dosarele Departamentului de război o declaratie a Generalului plutonier. şi mândria solemnă care trebuie să fie a ta de a fi pus atât de costisitoare ca o jertfă pe altarul libertăţii. si lasa numai memoria iubită a iubit şi a pierdut. George W. Lincoln . care ar trebui să încerce să vă înşele de la durerea unei pierderi atât de copleşitoare.. Al tău. A.Discursul ex-preşedintelui S.U. Bush Citeşte faimoasa scrisoare a lui Abraham Lincoln adresată dnei Lidia Bixby (mama a cinci soldaţi curajoşi care au murit în războiul civil în 1864). Mă simt cât se poate de slab şi fără rod de a avea cuvântul meu. foarte sincer şi respectuos.A. Mă rog ca Tatăl nostru Ceresc să aline durerea de doliu.

a inceput facultatea. iar dupa un semestru a abandonat-o. insa s-a redresat pe parcurs. A urmat perioada in care a fost angajat la Atari. un adevarat antreprenor. pentru care mai tarziu a creat un circuit pentru jocul video Breakout. a fost abandonat de familie.Steven Paul Jobs – antreprenor. La randul lui. inventator Data nasterii: 24 Februarie 1955 Se poate spune ca Steve Jobs a fost un geniu. a refuzat sa accepte paternitatea primului sau copil. dar totusi a continuat sa studieze cursurile de caligrafie. Apple Lisa. crescand in Silicon Valley. iar in 1978 Steve a lansat un calculator. Apoi a plecat in India impreuna cu un prieten din facultate. si nu unul oarecare. si infiat apoi de familia Jobs. Daniel Kottke care urma sa devina primul angajat Apple. La sfarsitul anilor ’90 a descoperit ca are o sora bilogica. . acesta din urma fiind numit dupa copilul sau. S-a nascut in San Francisco pe 24 februarie 1955. cu care de atunci a avut o relatie foarte stransa de prietenie si de admiratie reciproca. a fost cel care a schimbat tehnologia si istoria ei. Steve Jobs nu a fost un impatimit al scolii. Mona Simpson. un inventator.

si lanseaza produse ca iMac. Disney cumpara Pixar. dar si pentru a participa la cina la care a fost invitat de catre presedintele Barack Obama. Steve Jobs a demisionat din functie de la Compania Apple. Cea mai mare lovitura data de Steve a fost in 2007. Steve Jobs infiinteaza Apple. . pe care Disney le-ar cofinanta si distribui. in urma careia Jobs a devenit cel mai mare actionar unic al Disney. iPodul. In 1996 Steve revine la conducerea Apple. Mac OS X etc. Macintosh era primul calculator de dimensiuni mici. În 1986. Doi ani mai tarziu. numita mai tarziu Pixar. Jobs a prezentat calculatorul Macintosh audientei entuziaste. unde Jobs a tinut un discurs. Este inlaturat de la conducerea companiei 9 ani mai tarziu. Apple a anuntat ca va lua inapoi iPod-urile gratis la magazinele sale. si a avut un mare succes. companie care era un high-end grafic dezvoltator hardware. Jobs a cumpărat Graphics Group. la absolvirea studentilor de la Universitatea Stanford. In 1984. cu interfata grafica pentru utilizator. In 2006. Steve a revenit in luna martie pentru a anunta lansarea unor noi produse Apple. primul telefon cu touchscreen capacitiv. Mesajul era: “Steve – Nu fi un mini-player. cand Apple a lansat iPhone.In 1976. Jobs a infiintat o alta companie de calculatoare. softul iTunes. Nu dupa mult timp dupa parasirea conducerii. Au urmat iPad-ul. In august 2011. In 2005. si a organizat o incinerare la adunarea anuala a Apple. care nu a avut succes asa cum Jobs ar fi vrut. Jobs a introdus programele Apple de reciclare a e-deseurilor in Statele Unite. ca si lider din IT. Campania Computer TakeBack a raspuns prin pilotarea unui avion care a afisat un banner. recicleaza toate e-deseurile”. magazinul virtual iTunes Store etc. la varsta de 21 de ani. Pixar Image Computer a incheiat cu Disney un contract pentru producerea unor filme animate computerizate. care cumpara un Mac nou. Desi se afla in concediu medical inca din luna ianuarie 2011. Cateva saptamani mai tarziu. Astfel. NeXT Computer. in favoarea mediului. in 2006 el a extins programele de reciclare Apple la orice client din SUA. in anul 1985.

“Love is like a puzzle. Click aici pentru a vedea discursul lui Steve Jobs tinut in 2005 studentilor de la Universitatea Stanford. greu de asamblat. hard to piece together. dar e frumoasa atunci cand toate piesele sunt puse la locul potrivit. but beautiful when all the right pieces are put together” Steve Jobs In traducere: Dragostea e ca un puzzle. datorita unor probleme grave de sanatate. atat video cat si transcrierea tradusa in limba romana. .Steve Jobs a murit pe data de 5 octombrie 2011.

Regula de aur: Dacă vreţi să vorbesc cinci minute.” CICERO . am nevoie de o săptămână de pregătire. atunci mă voi ridica şi o voi face chiar acum. am nevoie de două săptămâni de pregătire. Dacă nu are importanţă cât vorbesc. Dacă vreţi să vorbesc o oră.

Savanţii susţin: Vocea este jumatate din prestanţă !!! .

. se obţine din combinarea unor informaţii deja existente şi conţine o întrebare/problemă. Raţionamentul.persuasiv (convingător) 3.divertisment. Descrierea. Naraţiunea/povestirea.informativ 2. Forme de discursuri: 1. de obicei. 3. 2. Cel mai frecvent tip de discurs utilizat este raţionamentul care.Tipuri de discursuri: 1.

• „Oamenii mor. Etape: . iar cuprinsul îşi va purta singur de grijă”. pentru că nu pot lega începutul şi sfîrşitul” (proverb popular) ” Dacă doriţi să ţineţi discursuri eficiente fiţi atent la introducere şi la sfîrşit.

stimaţi compatrioţi. – faceţi referinţă la antevorbitori sau experienţe comune. . la o şedinţă oficială trebuie să vă adresaţi prin formula stimată asistenţă. locaţia sau semnificaţia istorică a evenimentului. Utilizarea corectă a formulelor de adresare vă cere mult tact şi cultură. onorată instanţă. onorat public. in limba maternă. stimaţi colegi sau alteori formula populară bade Ioane în funcţie de circumstanţele concrete.1. – Creaţi prima impresie pozitivă! O cale de a controla atitudinile oamenilor ar fi să vă amintiţi că prima impresie pe care o faceţi. ÎNTRODUCEREA • Captaţi audienţa de la bun început! – Salutaţi publicul prin formule neutre. – relationati-vă la nivel personal cu ocazia. La o adunare festivă. poate adesea să fie şi cea din urmă. Dincolo de aceasta va fi foarte greu să-i determinaţi pe interlocutori să-şi schimbe părerea despre dvs.

GENERAREA IDEILOR PRINCIPALE • Partea de bază a discursului dvs. În dependenţă de tipul discursului străduiţi-vă să nu folosiţi mai mult de 3 argumente majore. pentru că oricât de bun argumentator sunteţi. publicul va obosi. .

• Faptele sunt lucruri. acţiuni. susţinuteîn sprijinul afirmaţiei. întîmplări reale care trebuie să constituie adevăruri acceptate în situaţia respectivă şi demonstrate.Argumentarea: • se face prin fapte sau probe. dovedite. .

ÎNCHEIEREA DISCURSULUI • este partea unde mobilizaţi atenţia publicului pentru concluzii reprezentative. .

• • • • • SUGESTII pentru ÎNCHEIEREA sumarul –DISCURSULUI modalitate standard de a finaliza un discurs. întrebări – lansaţi astfel de interogaţii. povestiri. alternative – oferiţi o gamă variată de soluţii. citate – demonstraţi diversitatea cunoştinţelor oferind credibilitate rezultatelor şi aplicabilitate ideilor. iniţiative – sugeraţi publicului căi prin care ar putea beneficia de recompense pentru iniţiative. bancuri. . însă nu întotdeauna impresionabil. ca publicul să caute să-şi păstreze interesul mult timp după discurs.

? 9. În timpul comunicării a utilizat suficiente expresii specifice discursului persuasiv sau empatic? 10.Evaluarea discursului oral prezentat de ……………… la     1.Menţionaţi individualitatea discursului. Comunicarea a fost colorată prin expresii frazeologice. În intensitatea rostirii aţi remarcat cuvinte pronunţate neclar? 5. 2. Publicul a fost menţinut permanent printr-o ascultare activă? tema………………………… Volumul timpului destinat discursului a provocat plictiseală? 3. regonalisme etc. . Autorul a folosit informaţie de prisos pentru împovărarea memorării? 4. Aţi observat prezenţa erorilor prin greşeli de gândire şi vorbire? 7. S-a observat modificări ale vocii în scopul argumentării tezelor? 6. Vocabularul discursului a fost folosit adecvat în funcţie de nivelul de instruire? 8.