ADHD

(Attention Deficit Hyperactivity Disorder/
Deficit de atenție/ Tulburare Hiperkinetică)
Cornea Răzvan-Claudiu
Fecior Alin-Sorin

Ai grijă de medicația copilului tău  6. Tratament  5. Definiție  2.Cuprins: 1. Simptomele de hiperactivitateimpulsivitate  4. Bibliografie  . Cum se stabilește diagnosticul de ADHD?  3.

sociale și economice). Netratată poate avea consecințe negative pe termen lung (psihologice.Definiție:  Tulburare comportamentală ce afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau a unei anumite acțiuni. .

Adesea nu urmează indicațiile până la sfârșit și de multe ori nu finalizează temele școlare sau alte sarcini (dar aceasta nu se datorează lipsei ințelegerii indicațiilor). carți. 5. 2. Adesea evită sau refuză să se implice în sarcini care necesită efort mental susținut (teme școlare sau sarcini în gospodărie). unelte). Adesea are dificultăți în a-și menține atenția la joacă sau în timpul unor activități.Adesea uită lucruri legate de activitățile zilnice. Adesea pare că nu ascultă atunci când i se vorbește. Adesea nu acordă suficientă atenție la detalii sau face greșeli care rezultă din lipsa de atenție la detalii. 6.Adesea este distras ușor de alte obiecte (jucării. creioane. 3. Adesea pierde lucruri care îi sunt necesare în sarcini sau activităti care necesită un efort mental sustinut. 1. 9.Cum se stabilește diagnosticul de ADHD?           Sunt prezente cel putin șase din cele nouă criterii pentru diagnosticul de deficit de atentie de mai jos. 4. . 7. aceste simptome au apărut de cel puțin șase luni și sunt suficient de intense pentru ca copilul să nu ajungă la dezvoltarea neuro-psihomotorie caracteristică vârstei. Adesea are dificultăți în organizarea sarcinilor sau activităților. 8.

 Are dificultăți în desfășurarea activităților de timp nezgomotoase.  Aleargă sau se cațără atunci când nu ar trebui. .Simptomele de hiperactivitateimpulsivitate Hiperactivitatea:  Vorbește excesiv.  Trebuie să se ridice de pe scaun. parcă ar fi animat de un motor.  Se agită sau se foiește.  Este tot timpul în mișcare.

 Întrerupe sau deranjează alte persoane. Deoarece toți copiii se comportă uneori astfel. diagnosticul de ADHD poate fi stabilit unui copil numai de către un specialist.  Are dificultăți în a-și aștepta rândul.Impulsivitatea:  Răspunde înainte ca întrebările să fie complete. .

. Efectele pe termen mediu sunt legate de înălțimea și greutatea persoanei cu ADHD. Există efecte pe termen scurt asupra alimentației și somnului.Tratament:  Medicația ADHD-ului a fost studiată în mod extensiv și după 40 de ani de utilizare nu au fost descoperite efecte pe termen lung. dar aceste dispar în perioada adolescenței târzii și maturității.

 Un studiu recent realizat la Institutul Național de Sănătate a constatat că la copiii cu ADHD combinația de Clonidia și Metilfenidină a avut mai multe efecte decât un simplu medicament. . Clonidina se pare că a adus beneficii copiiilor impulsivi și a ajutat copiii cu dificultăți de somn.

Potrivit Declarației Consiliului asupra Diagnosticului și Tratamentului ADHD-ului dată de Institutul Național de Sănătate în 1998. dacă persoana cu ADHD este monitorizată cu atenție în special în privința înălțimii și a greutății. . stimulențele pe termen scurt mențin sănătatea copiilor cu ADHD. iar tratamentul nu are efecte secundare. susținătorii medicației afirmă că. În general. atunci medicația nu are efecte secundare.

acizi grași. neurotoxicitate. supliment de vitamine și minerale. Cu toate acestea majoritatea tratamentelor alternative pentru ADHD nu au bază sistematică de cercetări care să confirme eficacitatea lor. aritmie cardiacă. alte complicaţii medicale. remedii pe bază de plante. biofeedback. hipnoză.  .Tratamente alternative: Termenul de tratament alternativ sau medicină alternativă se referă de obicei la orice tratament. Alte intervenţii pot cauza efecte serioase precum tulburări ale ficatului cauzate de ingestia unor minerale (fier) sau vitamine A şi D. altul decât medicația sau tratamentul standard. O varietate de terapii alternative au fost propuse și continuă să fie susținute pentru tratamentul ADHD-ului incluzănd diete speciale.

dozările.Ai grijă de medicația copilului tău Cunoaște medicația copilului tău: -învaţă numele generic al medicamentelor -păstrează o listă a medicamentelor la îndemână -păstrează “înregistrălile” cu privire la numele. prescripţiile medicului şi ale tuturor medicamentelor -învaţă scopul medicamentelor sau medicaţiei . datele.

Cunoaşte efectele secundare ale medicamentelor  să ai lista medicamentului cu efectele secundare  să notezi efectele secundare care apar şi raportează-le medicului .

ro  .Bibliografie: Curs al facultăţii Alexandru Ioan Cuza. Eva. Adina Rusu. privind ADHD-ul  Invingătoare în lupta cu ADHD.ro  Healthy.

Sfârşit! .