( BAB 8

)
KEBANGKITAN SEMANGAT KEBANGSAAN UNTUK
MENGANGKAT MARTABAT BANGSA.

(8.4 Intelektual mematangkan perjuangan)
Nama ahli kumpulan
:
NATASHA AQILAH
SITI NURHAMRAH
NELLY ELLYANA
NUR SYAZWANI
NOOR FATEHAH

2. Golongan intelektual berpendidikan melayu merupakan golongan intelektual lepasan Maktab Perguruan Sultan Idris(MPSI). Golongan ini bertanggungjawab meniupkan semangat kebangsaan kebangsaan pada tahun 1930-an.1. Mereka bekerjasama dengan golongan intelektual agama(Kaum Muda)bagi menyumbang tenaga dan fikiran untuk memajukan orang melayu dalam bidang ekonomi dan pendidikan. GOLONGAN INTELEKTUAL BERPENDIDIKAN MELAYU. Usaha mereka telah menimbulkan kesedaran untuk membebaskan Tanah Melayu daripada penjajahan British. . Gerakan Islah telah menimbulkan kesedaran dalam kalangan intelektual Melayu.

Pahang.beliau telah dipilih menjadi guru pelatih di Pusat Latihan Perguruan di Kuantan . .Perak.Temerloh. Pada tahun 1928. Beliau telah dihantar ke Brunei sebagai Penguasa Pelajaran pada tahun 1939 – tahun 1946. Beliau telah menyambung pelajaran di (MPSI) di Tanjung Malim . Novel pertama Hrun ialah Melur Kuala Lumpur yang diterbitkan dalam bulan April 1930 di Tanjung Malim.Pahang.kemudian menyambung pelajaran di (MPSI)Tanjung Malim. Singapura. Pengasas Kesatuan Melayu Muda(KMM)dan tokoh politik Melayu pertama yang menentang kerajaan penjajah British . 2 Harun Aminurrashid Nama sebenarnya ialah Harun Bin Mohd Amin. Dilahirkan pada 8 0gos 1907 di Teluk Kurau .Perak pada tahun 1928 hingga 1931. Harun mula bersekolah di Sekolah Melayu Teluk Kurau .Antara tokoh nasionalis tersebut ialah: 1 Ibrahim Haji Yaacob Dilahirkan pada 27 November 1910 di Tanjung Kertau.

Melaka. Ketokohannya terserlah ketika bertugas di MPSI pada tahun 1992. Beliau merupakan lepasan MPSI. Beliau dikenali sebagai guru yang sentiasa menanam semangat cintakan bangsa. Melalui pelajaran Sejarah beliau berperanan penting meniup semangat kebangsaan dalam kalangan penuntutnya di SITC.termasuk tokoh politik seperti Ibrahim Yaacob dan Harun .budaya dan negara Melayu.3 Abdul Hadi Hasan Dilahirkan di Kampung Batang Tiga.

dan pendidikan.Golongan ini memperjuangkan hak orang Melayu dalam bidang ekonomi. .Mereka menggunakan peluang yang ada dalam sistem pentadbiran dan perundangan untuk menuntut hak orang Melayu.Mereka menubuhkan persatuan dan menggunakan bidang penulisan untuk memperjuangkan kepentingan orang Melayu.pentadbiran. 4. 3.Golongan intelektual berpendidikan Inggeris merupakan lepasan Kolej Melayu Kuala Kangsar dan Raffles Institution. 2.Golongan Intelektual Berpendidikan Inggeris 1.

3) Menggesa British meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu. Singapura. . 2) Merupakan orang Melayu pertama dilantik sebagai Ahli Majlis Perundangan Negeri-Negeri Selat. 3) Pernah menjadi ketua pengarang ahbar Utusan Melayu dan Lembaga Melayu. 2 Mohammad Eunos Abdullah 1) Mendapat pendidikan Inggeris di Raffles Institution. 2) Pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Perundangan Persekutuan.1 Raja Chulan 1) Mendapat pendidikan di Kolej Melayu Kuala Kangsar. 4) Menubuhkan Kesatuan Melayu Singapura pada tahun 1926. 4) Menggesa British menambahkan peluang orang Melayu dalam perkhidmatan awam.

dan Warta Ahad. 3) Menghasilkan novel dan cerpen untuk membela nasib negara dan mengkritik dasar British.3 Dato’ Onn Jaafar 1) Mendapat pendidikan Inggeris di England dan Kolej Melayu Kuala Kangsar. 2) Pak Sako merupakan orang yang pertama bercita-cita menerbitkan akhbar Utusan Melayu dan seterusnya menjadi pengasas kepada penerbitan akhbar tersebut. Kuala Lipis pada tahun 1924 hingga tahun 1928. 3) Pernah dilantik sebagai Ahli Tidak Rasmi dalam Majlis Mesyuarat Negeri Johor. 4 Ishak Haji Muhammad (Pak Sako) 1) Melanjutkan pelajaran ke Sekolah Inggerris Clifford. 2) Pernah menjadi pengarang akhbar Warta Malaya. Lembaga Malaya. .

INTELEKTUAL MEMATANGKAN PERJUANGAN .

Hasan. Memper Memper .Lepasan Lepasan MPSI MPSI Kerjasam Kerjasam a a dengan dengan intelektua intelektua ll Menyemar Menyemar Intelektua Intelektua ll Berpendi Berpendi dikan dikan Melayu Melayu -Harun -Harun Aminurras Aminurras hid hid -Ibrahim -Ibrahim Yaakob Yaakob -Abdul -Abdul Hadi Hadi Hasan.

.

=Usaha ini menimbulkan kesedaran untuk membebaskan Tanah Melayu daripada penjajahan British. Nyatakan kesannya. Dato’ Onn Jaafar dan Ishak Haji Muhammad. Apakah maksud intelektual? Soalan: =Golongan cerdik pandai / cendekiawan.  Apakah tujuan golongan intelektual berpendidikan inggeris menubuhkan persatuan dan menggunakan bidang penulisan? =Untuk memperjuangkan kepentingan orang melayu. Muhammad Eunos Abdullah.  Golongan intelektual berpendidikan melayu berusaha memajukan orang melayu dalam bidang ekonomi dan pendidikan.  Namakan tokoh nasionalis berpendidikan melayu? =Harun Aminurrashid. .  Namakan tokoh nasionalis berpendidikan inggeris? =Raja Chulan. Abdul Hadi Hasan dan Ibrahim Haji Yaacob.