You are on page 1of 12

TRAUMATISME

OBSTETRICALE
Sub numele de leziuni traumatice
obstetricale , sunt desemnate totalitatea
traumatismelor mecanice si chimice
(hipoxice), legate de actul nasterii.
 Factorii responsabili sunt: macrosomia,
disproportia cefalopelvina, prezentatii
anormale, nasteri distocice, prelungite sau
precipitate, prematuritatea, asistenta
obstetricala deficitara.

cu aspect de coaja de portocala. . Evolutie favorabila in 2-3 zile.  Adiponecroza subcutanata.induratii subcutanate nodulare.localizata mai ales la fata. Pelviana sau circularelor de cordon stranse.urmarea cresterii presiunii venoase si intratoracice in prez.in nasterile traumatice si prezentatia pelviana.  Echimozele.TRAUMATISME OBSTETRICALE(2) Leziunile partilor moi:  Eritemul si eroziunile partilor moi  Purpura. gat.Nu necesita tratament. torace. cu tegumentul rosu-violaceu.

Se extinde peste liniile de sutura.devine evident la cateva ore de la nastere. Fracturile oaselor craniului-fracturile lineare sunt cele mai frecvente. Se poate asocia cu fractura osului cranian. Cefalhematomul. . Se resoarbe dupa 2 sapt. la nivelul partii prezentate a craniului. limitata totdeauna de aria unui os cranian. Nu necesita tratament..TRAUMATISME OBSTETRICALE (3) Traumatisme craniene: Bosa sero-sanguina (caput succedaneum)-tumefactie edematoasa si hemoragica a tesutului celular subcutanat.Fracturile cu infundare apar dupa aplicare de forceps.hemoragie subperiostala.3 luni.

crepitatie. Fracturile mandibulei. Hemoragiile traumatice (epidurale. Traumatisme nazale. .TRAUMATISME OBSTETRICALE (4) Hemoragiile intracraniene. subarahnoidiene) se datoresc: disproportiei fetopelvine.edem al mucoasei nazale. fara sechele. nasterii precipitate. dificultati de alimantatie. dislocatii cartilaginoase.hemoragii retiniene si subconjunctivale.prezentatiei pelvine. edem.nn prezinta asimetrie faciala.remisie in 24-48 h. subdurale. echimoze. Traumatisme oculare.sunt fie rezultatul traumatismului mecanic fie hipoxic. nasterii prelungite.

.lipsa motilitatii sub nivelul leziunii.TRAUMATISME OBSTETRICALE (5) Traumatismele muschiului sternocleidomastoidian: -Torticolisul congenital-se datoreste pozitiei intrauterine dar se poate produce si in timpul nasterii Se observa de la nastere sau in primele 23 saptamani de viata.Clinic: absenta reflexelor arhaice.apare sectiune medulara cu sau fara fractura de vertebra. pierderea sensibilitatii.20% necesita interventie chirurgicala.Recuperare in 2-4 luni. Traumatismele coloanei si maduvei: in distocii ale umerilor in prezentatia cefalica si dificultati in expulzie in prezentati pelviana.

hipertermie si poate evolua rapid spre deces. Hemoragia hemidurala este cea mai comuna complicatie. Nn poate fi flasc sau hiperalert. . hipertonia si spasmul muscular.soc.Lasupravietuitori in cateva sapt.TRAUMATISMELE OBSTETRICALE (6) Traumatismele coloanei si maduvei (continuare) -Nn prezinta la nastere tulburari respiratorii. apare rigiditatea.

apare mai frecvent la nn macrosomi.Extensia antebratului pastrata. pe langa cap in prezentatia pelviana a.Motilitatea degetelor pastrata. . Paralizia Erb. Reflexul Moro absent pe partea afectata.TRAUMATISMELE OBSTETRICALE (7) Leziunile nervilor periferici Paralizia de plex brahial. in urma tractiunii gatului in latero-flexie pentru degajarea umerilor in prezentatia craniana sau a intinderiibratelor ramase in urma.Duchen.leziune la nivelul C5C6 Nn nu poate face abductia bratului din umar. rotatia externa a bratului si supinatia antebratului.

inclusiv fruntea.D1.Paralizia Klumke. Paralizia faciala a. .Pe partea afectata fruntea este neteda. ochiul nu se inchide.se misca doar partea neparalizata a fetei.TRAUMATISME OBSTETRICALE (8) b. Cand nn plange.C8.Paralizie de tip periferic.Rezulta paralizia mainii dar si ptoza si mioza(sdr. Horner) daca sunt lezate fibrele simpatice din radacina D1.pliul nazo-labial absent si coltul gurii cazut. iar comisura bucala este cazuta pe partea respectiva.este flasca si cand este completa cuprinde intreaga parte a fetei.cea mai rara si grava paralizie a plexului brahial. Leziune la nivelul C7.

sau C5 cu paralizia diafragmului. exista pliu la nivelul fruntii pe partea afectata.rezultatul lezarii C3. Paralizia nervului frenic.abdomenul nu expansioneaza in inspir. alimentatie parenterala. .oxigenoterapie. Recuperare spontana in 1-3 luni. Clinic : cianoza . Nn sunt asezati pe partea implicata. murmur vezicular diminuat pe partea afectata. miscari respiratorii neregulate. gura este cazuta. Complicatie. paralizia faciala centrala.in timpul plansului este de tip asimetric.TRAUMATISME OBSTETRICALE (9) Paralizia faciala: -b.pneumonia.C4. -Tratament: nu exista tratament specific.

Fractura de clavicula: cea mai comuna leziunr ortopedica neonatala. spasmul muschiului sternocleidomastoidian.TRAUMATISME OBSTETRICALE (10) Traumatisme osoase 1. Produsa in timpul travaliului si nasterii. echimoze la nivelul tegumentului. in distocia umerilor in prezentatia craniana sau in caz de intindere a bratelor ramase in urma in nasterea pelviana. reflex Moro absent pe partea afectata. Clinic: imobilitatea bratului de partea afectata. cu obliterarea .crepitatii osoase.

sunt rare. Pronostic bun. femur). Membrul afectat poate fi edematiat.cu miscari active limitate.TRAUMATISME OBSTETRICALE (11) Traumatisme osoase (continuare) In fracturile de clavicula in lemn verde poate sa nu existe o limitare a miscarilor. .Fracturile oaselor lungi (humerus. 2. miscari pasive si rotatie externa dureroasa.se imobilizeaza bratul si umarul cu pronostic favorabil in 7-10 zile. iar reflexul Moro poate fi prezent. usor scurtat.

Clinic.cianoza.Clinic-paloare. Ulterior se palpeaza o masa tumorala in cadranul superior drept si echimoza cutanata abdominala. 3. echimoza tegumentara locala.Ruptura de glanda suprarenala. 2. .TRAUMATISME OBSTETRICALE (12) Traumatisme viscerale 1.mai frecventa in prezentatia pelviana a macrosomilor sau la nn din mama diabetica. icter. tahicardie (datorate sangerarii).Ruptura hepatica: produce hematom intracapsular.hematomul poate produce soc si deces.Ruptura de splina: singulara sau asociata rupturii de ficat. soc.