You are on page 1of 20

ZAMAN

KEGEMILANGAN
DAN KEMEROSOTAN
KERAJAAN JOHOR

ASAL USUL JOHORTerawal dipengaruh Srivijaya dan Majapahit.
Terkenal sejak kegemilangan Melaka.
Disebut sebagai Wurawari atau Warawari atau
Wawari yg bermaksud air yg jernih.
Dikenali sebagai ‘Ujong Tanah’
Orang-orang Jawa menyebut Johor sebagai
Galuh.
Perkataan Johor berasal dari perkataan arab iaitu
Jim, Ha, Ra yang dilafaz dengan bunyi Jauhar
bermaksud permata.
Hikayat Jawa 'Negara Kertagana' yg ditulis oleh
Prapanca pada tahun 1365

.

.

PENGASAS KERAJAAN JOHOR    Penerusan warisan Melaka diteruskan. Jambi. Pengaruh Pembesar: Bendahara dan Seri Nara Diraja membangunkan pusat pentadbiran di Pekan Tua. Siak dan Rokan. dikenali sebagai Raja Ujong Tanah dan Bentan. Laksamana Tun Abdul Jamil pula mengukuhkan penguasaan Johor terhadap jajahan takluknya dengan menempatkan wakilnya di Bengkalis. Kampar. . Pengasas: Putera Sultan Mahmud Shah iaitu Raja Ali Menggunakan gelaran Sultan Alauddin Riayat Shah II (1528-1564).

SULTAN MAHMUD SHAH SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH III .

Serangan angkatan Johor berterusan sehingga tahun 1564. . Angkatan perang Johor bergabung dengan angkatan perang Perak. serangan ke atas Melaka gagal kerana kekebalan kota Melaka dan persenjataan Portugis yang lebih baik. Pahang dan Japara(Jawa) Setelah dikepung 3 bulan.USAHA MENGUASAI MELAKA     Angkatan Johor bergabung dengan Belanda dalam usaha menguasai Melaka daripada Portugis 1551.

.Angkatan Perang Johor diketuai Laksamana Tun Abdul Jamil mengepung Melaka dari darat. Belanda menyerang Melaka dari laut.      1608. Belanda menduduki Melaka. 1641. Portugis berjaya dikalahkan. Angkatan perang Johor bergabung dengan askar Belanda Pembesar yang terlibat ialah Tun Sri Lanang dan Laksamana Tun Abdul Jamil.

KEBANGKITAN ACHEH  Dasar Perdagangan Portugis di Melaka… 1.Menghapuskan perdagangan asing 2. 3.Peraturan dan sekatan perdagangan yang ketat. .Cukai yang tinggi.

 Kegemilangan Acheh 1.Semasa pemerintahan Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam 2.Menentukan bakal sultan Johor. Pegu dan Turki beralih ke Acheh disebabkan dasar perdagangan Portugis 3. .Pedagang dari Benggala. Sri Langka .

PERLUASAN KUASA  Menyerang Perak (1575 dan 1620). Pahang (1617) dan Kedah (1619)  Menawan Johor  Menakluk Pedir dan Pasai (kuasai perdagangan lada hitam) .

JOHOR ACHEH PORTUGIS .

ZAMAN KEGEMILANGAN JOHOR Punca utama perdagangan Persuratan Melayu .

PERDAGANGAN  Diantara faktor kemajuan… 1) Kepelbagaian barang dagangan 2) Penggunaan mata wang 3) Kemudahan pelabuhan 4) Kecekapan mentadbir pelabuhan 5) Kedudukan yang strategik .

Sumber yang terdapat di Johor .

PERSURATAN MELAYU    Sejarah Melayu .Naskhah ditulis dalam tulisan jawi bertulis tangan.ditulis di Melaka dan dibawa oleh Sultan Mahmud Shah semasa berundur dari Melaka pada tahun 1511 dan ditulis semula oleh Tun Sri Lanang. pada abad ke18 .Dihasilkan pada abad yang ke-17 Hasil karya Sejarah. Hikayat Hang Tuah . Bahasa dan Kitab agama Islam .

Hikayat Hang Tuah Karya semula Tun Sri Lanang .

Menyusun pertahanan Johor bagi menghadapi ancaman Portugis dan Acheh.1587 dan 1606. Mengatur perjanjian dengan Admiral Matelief pada 23 September 1606 untuk mempertahankan Johor daripada serangan Acheh .INFO : TUN SRI LANANG         Nama sebenar Tun Muhamad Dilahirkan di Seluyut pada tahun 1565 Pernah menjadi Bendahara Paduka Raja Johor Terlibat dalam rancangan menawan Melaka pada tahun 1586. Menjadi utusan ke Goa untuk berunding dengan Portugis pada tahun 1583. Menyusun Sejarah Melayu pada tahun 1612.

Campur tangan pihak Bugis Hadirnya penjajah Barat menguasai ekonomi .ZAMAN KEMELESETAN JOHOR     Pembunuhan Sultan Mahmud II membawa satu revolusi sejarah dalam kerajaanMelayu Johor dan telah melanggar Konsep “Pantang Melayu Menderhaka” Hilangnya ketaatan orang laut akibat Sultan Abdul Jalil naik takhta.

Pengaruh Acheh sedikit sebanyak memberi impak kepada ekonomi Johor. wujudnya kuasa yang lebih hebat bersaing untuk menjadi lebih maju. namun pengaruh Portugis amat menggugat.KESIMPULAN    Sesungguhnya setiap empayar lalu yang mencapai kegemilangan tidakkan kekal lama megah. Pelbagai usaha Johor untuk menguasai Melaka. .