You are on page 1of 14

Kumpulan 7

AKHMAL ZHAFWAN BIN GHAZALI
AHMAD SAIFUL NIZAM BIN SUPIAN
ABDUL ZAHIR BIN OMAR ALI
IYZAT MAHADZIR BIN JUM’AT
MOHAMAD MUNIR SYAHIRAN BIN MOHD MUSTAFA
MUHAMMAD BIN RASHIDEE
MUHAMAD FAHMI BIN MISLAN
MUHAMMAD IRWAN BIN AZMAN
NIK ABDUL JABAL BIN RAMLI
WAN MUHAMMAD AYUB BIN WAN IDRIS

All rescue units must be ready to face any eventually .situasi According to the relevation of metrology malaysia that country will experience rain more frequent hurricanes.

a) Berikan definisi Bencana  Masalah atau keadaan yg melibatkan kejadian alam semulajadi atau manusia atau teknologi yang memberi kesan kepada aktiviti manusia dan alam .

Pelan bencana  Rangka atau dasar dan mekanisma pengurusan dan bantuan bencana contoh seperti Arahan 20. Majlis Keselamatan Negara (MKN) .

Bencana semulajadi Kejadian yang disebabkan perubahan dari alam semulajadi yang memberi kesan kepada aktiviti dan nyawa manusia Contoh banjir dan gempa bumi .

Bencana dari teknologi Kejadian yang disebabkan perubahan dari teknologi buatan manusia yang memberi kesan kepada aktiviti dan nyamwa manusia Contoh seperti perperangan dan letupan bom .

Bencana hybrid Kejadian yang disebabkan perubahan dan alam semulajadi dan teknologi manusia yang saling mempengaruhi dalam jangkamasa yang sama memberi kesan kepada aktiviti dan nyawa manusia Contoh seperti empangan dan bangunan runtuh akibat gempa bumi .

b) Explain the principle (phase) of disaster management ? Prinsip Migitasi (Mitigation) o Tanda Amaran (Warning Sign) o Kesan buruk bencana boleh dikurangkan sebelum ianya berlaku dengan mengambil kira kemungkinan kejadian bencana  Prinsip Perancangan (Planning) o Kesan buruk bencana boleh dikurangkan sebelum ianya berlaku dengan mengambil kira kemungkinan kejadian bencana o Perancangan eksternal dan perancangan internal (Luar hospital/dalam hospital .

Jururawat. Pasukan 3 Pasukan 1 Terdiri daripada Doktor. Pemandu Membawa mobile phone .o Persediaan (Prepation)   Ambulans dan Pemandu Ambulans ditempatkan di Jabatan Kecemasan Ambulans berkeadaan baik dan berfungsi Tempat letak kereta yang luas Pasukan Kesihatan (Medical Teams) a) Pasukan Lapangan (Field Teams) b) adas  Lengkapkan peralatan ambulans  Pasukan 1. Pasukan 2. Pembantu Perubatan(MA).

Jururawat.Pasukan 2 Pembantu Perubatan(MA). Male Attendant. Pemandu Membawa mobile phone Pasukan 3 Mengikut arahan pegawai di tempat kejadian b) Pegawai Y/M / Officer-in-charge Pastikan keselamatan pasukan  Minta bantuan ambulan dan pegawai tambahan mengikut keperluan kejadian c) Pegawai dari unit lain  Datang membantu di Jabatan Kecemasan  .

 Pegawai pegawai di Jabatan Kecemasan: a) Mengendali mangsa di tempat kejadian b) Sentiasa bersedia merawat mangsa di Jabatan Kecemasan c) Bertanggungjawab menyedia peralatan dan kelengkapan d) Melakukan triage e) Bekerjasama dengan pegawaipegawai dari unit lain .

merekod dan menyampai mesej di mana penerima mesej haruslah :  Ulangi mesej kepada pemanggil  Rekod mesej dimana tempat kejadian. dimana kejadian itu berlaku dan berapa bilangan mangsa  Nama pemanggil  Nombor telefon pemanggil  Pastikan panggilan – bukan panggilan palsu .Prinsip Respond o Aktivasi / Activation  Notifkasi / Notification  memberitahu kejadian kepada semua  Melakukan ‘command and scene assessment’ semasa ‘Call Triage’  Menerima. bila kejadian itu berlaku.

‘respon’-menilai tahap kesedaran mangsa dan ‘respiratory’memastikan salur pernafasan terbuka dan menilai mangsa boleh bernafas atau tidak dengan kondisi mangsa bercakap atau tidak P. ‘perfusion’-menilai tahap status circulation/pengedaran darah dgn memerikasa dan mengesan nadi-melakukan kapilari refill dan menghentikan pendarahan M.Unresponsive .Pain. RPM ataupun Primary Survey R.Verbal. ‘mental status’-menilai tahap status mental mangsa berdasarkan AVPU dan reaksi pupil mataAlert.c) Terangkan prinsip physiological parameter dalam sistem triage assesment pada mangsa Melakukan tindakan mengikut Simple Triage And Rapid Treatment (START) Dalam sistem START. terbahagi kepada 3 kaedah.

lakukan tagging dengan 4 prioriti/keutamaan Prioriti I/ kritikal-tagging merah Prioriti II/ sederhana-tagging kuning Prioriti III/ bukan kecemasan-tagging hijau Prioriti IV/ kematian-tagging hitam .Dari sistem START.