Kuduz je igrani film
bosanskohercegovačkog
redatelja
Ademira Kenovića.

KUDUZ(tur.) - bjesnilo

djevojčica Amela Radmila Živković .Alija Boro Mustafa Nadarević .Bećir Kuduz Snežana Bogdanović .Anđin muž .Badema Božo Bunjevac .LIKOVI            Slobodan Ćustić .Salem Pilav Branko Đurić .Anđa Boro Stjepanović – Rudo Saša Petrović .Daidža Amina Begović Haris Burina .policajac Šemso Ivana Legin .

Sarajevo.         Režiser Ademir Kenović Scenarist(i) Abdulah Sidran. Ademir Kenović Uloge: Slobodan Ćustić Božo Bunjevac Branko Đurić Ivana Legin Mustafa Nadarević. Distributer FRZ Bosna. Muzika Goran Bregovi Žanr drama. Avala film. Beograd i RTV Sarajevo Trajanje 117 minuta Zemlja Bosna i Hercegovina Jezik Bosanski .

godine. snimljen je 1989. i „Zlatnu arenu“.  Ovo je jugoslavenski dramski film. Film je osvojio nagrade „Fenix“ u Parizu. Važan segment u ovom filmu je svakako muzika. može čuti pjesma „Žute dunje“ u izvođenju Indexa. . u režiji Ademira Kenovića. Scenarij su zajednički napisali Abdulah Sidran. i Ademir Kenović. a u filmu se također. Komponovao ju je Goran Bregović. i u produkciji „Bosna filma“. na filmskom festivalu u Puli.

rada na tekstu.. čitanja. scenariju. .METODE  Pri     interpretaciji filma prisutne su nastavne metode i to : -metoda pokazivanja ili demonstracije -metoda slušanja -metoda percepcije -metoda promatranja. pisanja..

zavodljiva lokalna djevojka. . Ona se odvija u tmurnom socijalnom okruženju gradskih periferija. upoznaje se sa Bećirom Kuduzom koji je upravo izišao iz zatvora. Badema. Kuduz sanja da pokrene svoju vlastitu građevinsku firmu. Niti razlika u godinama niti činjenica da Badema ima djevojčicu. ali svako sa svojim sopstvenim planovima. ne sprječava ih da budu zajedno.KUDUZ   Ovo je priča o tragičnoj ljubavi. dok Badema želi da radi u lokalnom kafiću gdje je zabavno i nije nikad dosadno.

  . razdiran od ljubavi. strasti i ljubomore. Kuduz je čovjek kojeg prati tragedija. onda se opet sukobljavaju pa se ponovo vraćaju jedno drugom i tako se priča razvija dok ne dostigne svoj neizbježan tragičan kraj. Njih dvoje se prepiru i zatim se mire.KUDUZ  Ali Badema. očito je pomalo naivna. Međutim. i nije dobra domaćica.

Junuz je divljački izmasakrirao ženu koju je. nožem nasmrt izbo svoju ženu Rasemu Fazlibašić. u divljem nastupu ljubomore. Po ovoj istinitoj priči. kako je kasnije u svojim iskazima te pismima navodio. izbo jetru i pluća. Stravično ubistvo potreslo je cijelu bivšu državu. volio više nego sebe. snimljen je i film „Kuduz“. a desilo se u selu Gornja Bioča kod Hadžića.FILM INSPIRISAN ISTINITOM PRIČOM?  Život Junuza Keče jedna je od najkontroverznijih priča u bivšoj Jugoslaviji. u kući Halila Džambasa. . Polomio joj je rebra. Sedam puta je ubo u grudni koš i leđa. Junuz Kečo je.

bila je jedna od prvih rečenica koju je Junuz rekao 1988. . kada su ga u Kaznenopopravnom domu posjetili Abdulah Sidran i Ademir Kenović..“..KUDUZ  „Ne mere se čovjek boriti protiv sile kad je ne zna i ne vidi. godine.

dinamički (dominantniji) Muzika: Žute dunje. Indexi Boja: puno različitih boja u filmu .KUDUZ     Kadar: ptičija perspektiva Statički.

Kuduza bi mogli okarakterisati kao lika koji u sebi nosi sve humane i dobre osobine. mogli bismo reći i više puta. . O čemu se tu zapravo radi? Sa glavnim likom Kuduzom sudbina se poigrala. Ono što je nezaobilazno za pomenuti je da u ovom filmu pratimo sudbinu kontradiktornih likova. jer nije prvi put da će Bećo završiti u zatvoru.KRITIČKI OSVRT NA FILM  „Kuduz“ je film koji bi se najbolje mogao opisati kao film „tragične sudbine“.

. on je voli kao da jeste. On u njen život unosi i smijeh. mada. Odnosi se prema njoj sa puno ljubavi. pažnje. i radost.KRITIČKI OSVRT NA FILM  On je spreman na sve za svoju porodicu. zna da mu mala Amela nije kćerka. kakav i treba biti očinski odnos prema djeci.

.KRITIČKI OSVRT NA FILM  U varijaciji onog "bolje da propadne selo. nego običaji". nego dopustiti da propadne tradicionalni ideal Žene-Majke. patrijarhalna psihoza nalaže da je bolje ubiti jednu stvarnu ženu.

Vremenom se Kuduzova žena upušta u niz avantura. . načinivši ga višestrukim ubicom i šumskim odmetnikom za kojim je mjesecima tragala čitava „be-ha“ milicija. Na taj način dovela je Kuduza na put zločina. U početku. njen cilj je da dođe do diplome ugostiteljske radnice. njihov brak je i sretan u neku ruku.KRITIČKI OSVRT NA FILM  Mladi Bećo izlazi iz zatvora ženi se seoskom ljepoticom modernih shvatanja. međutim. kasnije će sve krenuti pogrešnim putem. vanbračnom majkom jedne petogodišnje djevojčice.

kasnije to biva sve češće i češće. praštanja među supružnicima. . majka koju su zavarali sistemi lažnih vrijednosti. bilo je tu nesporazuma. u drugom planu nam je ona prava. Sve to vrijeme. što na kraju dovodi do tragičnog završetka. i to između Beće i kćerkice Amele. Ona je htjela razvod na KOJI JE ZAKONSKI I IMALA PRAVO!!!!! U prvim danima njihovog zajedničkog života. međutim. čista ljubav.KRITIČKI OSVRT NA FILM  Badema-Bećina supruga je loša majka.

nego neupitna. a ne Bademu. . apsolutna i prirodna suština. arbitraran – mandat. kao savršena supruga. Za Bećira je to samo nova društvena zapovijed koja se bespogovorno mora izvršiti. Bećir ubija Bademu i zato što podrazumijeva da ga njegova investitura ovlašćuje da ženu-suprugu kazni ako ona odbije biti savršena supruga u savršenom braku. višeznačan. mora prihvatiti kao savršenog muža. koja mu pomaže u bijegu. i tako dovede u pitanje vrijednosti "naše" tradicije i zajednice. On ne sumnja u ispravnost i opravdanost svog zločina ubistva sve dok mu Bademina rođaka. ne prigovori da je trebao ubiti Bademinog ljubavnika Aliju (Branko Đurić).KRITIČKI OSVRT NA FILM  A znaš li ti da se ja ne mislim dvaput ženiti? – Ništa kao taj iskaz ne pokazuje da je Bećir muž koji vjeruje da je muž: biti muž za njega nije simbolički – nestabilan. on gaji psihotičku fantaziju o savršenom braku u kome ga Badema. Umjesto bilo kakvih pitanja i nedoumica o toj ulozi (je li joj dorastao?).

To neiskazivo "nešt—" učinit će Bećir lično.) Hoće da mi prsne! Oči bi svoje izvadio da se vama nešt'– i tu se rečenica prekida. . evo – ovdje ste mi se uvukli! (Hvata se za prsa. Dok tragičko tumačenje u ovom iskazu vidi krajnju potvrdu Bećirove bezgranične velikodušnosti i dobrote. bez ikakvog pokajničkog kopanja vlastitih očiju. to je ultimatum koji Bademi pruža posljednju priliku da pristane na Bećirovu viziju porodične idile.KRITIČKI OSVRT NA FILM   "Da ti samo znaš kol’ko si mi pod kožu ušla! Pa ti si meni ovo dijete dala! Ne znam koje mi je draže. ostaje nezavršena. kao da je Bećir i sam svjestan njezine neistinitosti.

kako se tada pisalo. o nemogućnosti izražavanja dubokih emocija te na kraju o običnom čovjeku obilježenom prošlošću. u očima svojih etnoreligijskih zajednica. Priča o bijesnom anđelu koji ubija bludnicu–izdajnicu nije bila samo priča o. Bila je to i najava ubica koji će u postjugoslavenskim ratovima 1990-ih godina.KRITIČKI OSVRT NA FILM  Jednostavne narativne strukture i izvrsnih glumačkih izvedbi. našem posljednjem hajduku. Kuduz je priča o nasilju. . koji pokušava okrenuti novu stranicu u životu. postati "heroji a ne zločinci".

Zašto? On ne samo da nam donosi tragičnu sudbinu povratnika iz zatvora. to možemo vidjeti i po pokućstvu. i šire. Zatim. . i bijeda je ono što obilježava to vrijeme. nego nam govori i o socijalnim prilikama u to doba. zatim konobarenje. Teško siromaštvo. Siromaštvo je ono što cijelo vrijeme vidimo u filmu. ali. Teški fizički radovi. Film „Kuduz“ je od iznimne važnosti za stanovništvo Bosne i Hercegovine. i mnoge druge situacije. po prijevoznim sredstvima koje koriste. i „mutni“ poslovi su ono što cijelo vrijeme pratimo kroz dijaloge. jad.

.

kako ga je zvala. Tokom suđenja. Junuz Kečo uhapšen je 1986. kako su mu dali nadimak. svaki put kad bi ušla u sudnicu.   Posljednji bosanski odmetnik. trčala u zagrljaj. djevojčica Sanela bi. Plakala je i pitala sve redom: „Zašto mi Junuz ne može biti babo?“ . svom babi. godine i osuđen na 15 godina zatvora.

na mezarju Mokrine. ali odličje niko nije imao preuzeti. Junuz Kečo odlikovan je za ratne zasluge Zlatnim ljiljanom. Junuza i Sanelu pogodio je snajper. Pokopani su jedno do drugog.Pronašli su ih mrtve kako se drže za ruke.   U augustu 1993. navodno HVO-a. .

 Hvala na pažnji! .