You are on page 1of 13

1

Stiti deja ca Pamantul este planeta oamenilor. Va intrebati oare de cand exista. ce varsta are el? Priviti cerul ziua sau noaptea si va intrebati ce este cerul? Observati Luna si stelele in noptile senine si va intrebati ce este Luna. ce sunt stelele? Observati si simtiti binecuvantarea Soarelui si va intrebati ce este Soarele? Haideti sa ne lamurim 2 .

impreuna cu alte corpuri ceresti. 3 .Sistemul Solar Pamantul este o planeta care.se roteste in jurul Soarelui.

batranete).Daca ne gandim ca si omul cunoaste mai multe varste ( copilarie.tinerete.maturitate. putem retine mai usor varsta planetei noastre. dupa cum urmeaza: -Varsta veche (era primara) -Varsta mijlocie (era secundara) 4 .

Luna. stele si planete necunoscute inca de om.Cerul ne arata numai o parte din Univers. ci de tot ce exista: Pamant. 5 . precum si cele cunoscute. care nu este reprezentat doar de ceea ce vedem noi. Soare.

Uranus. face parte dintr-o grupa mai mare de stele si corpuri 6 . Sistemul solar. Neptun si Pluto.Planetele cunoscute de om sunt: Mercur. la randul sau. Ele reprezinta doar o foarte mica parte din Univers si se rotesc toate in jurul Soarelui. Pamant. Saturn. Jupiter. Venus. constituind impreuna cu el Sistemul nostru solar. Marte.

Luna este satelitul* natural al Pamantului.insotindo in jurul miscarii ei 7 . vizibil mai ales noaptea. *Satelit = corp ceresc care se roteste in jurul unei planete. pentru ca reflecta lumina primita de la Soare.

incandescent* si luminos. stea. Lumina Soarelui da lumina zilei pe Pamant. in jurul caruia graviteaza Pamantul si celelalte planete ale sistemului. emite lumina.Soarele este astru* central al Sistemului nostru solar. iar caldura lui intretine viata. 8 . *Astru = corp ceresc. planeta * Incandescent = stare a unui corp in care. datorita temperaturii lui inalte.

Luna. iar oamenii sa fie copiii acestora. 9 . prietena omului Imaginati-va Sistemul nostru solar ca fiind o casa in care familia este formata din Soare. Pamant si oameni.Joc de rol Natura. Ganditi-va la rolul ocrotitor al parintilor in familia voastra si alcatuiti o mica poveste in care astrii sa fie parintii si bunicii. stele.

la randul sau. iar oamenii din popor “Drumul robilor”.Imbogatitiva cunostintel e! Sistemul Solar este doar o mica parte a Universului. ca o ceata. formata de fapt dintr-o ingramadire de stele. El face parte. Galaxia este formata din miliarde de stele . neobservabile cu ochiul liber. dintr-o grupa mai mare. In noptile fara Luna putem vedea pe cer o panza luminoasa . numita “galaxie”. Galaxia din care face parte Sistemul nostru solar contine aproape 200 de miliarde de stele si roiuri de stele. 10 . Ea este partea centrala a galaxiei noastre. pe care astronomii o numesc “Calea Lactee”. din gaze si din pulberi cosmice.

Calea Lactee 11 .

12 Dincolo de lumea vizibila.Pamantul vazut din Cosmos Neputinta oamenilor de a patrunde in spatiul cosmic sau in profunzimile misterioase ale Pamantului i-a determinat. sa creeze personaje si povesti fantastice pentru a-si explica tainele planetei. Soarele. Partea de dedesupt a discului era o bolta invizibila. care reprezenta Infernul (Iadul). Universul se infatisa sub forma unei jumatati de sfera. Baza acesteia era Pamantul. Pamantul avea deci forma unui disc. Luna si stelele aveau aceeasi compozitie si erau considerate izvoarele luminii. In imaginarul european. in jurul caruia se invartea Soarele. iar bolta era cerul. inca de la inceputurile istoriei lor. oamenii credeau ca se intinde un ocean .

Popoarele Indiei considerau ca Pamantul este un disc sprijinit de 4 elefanti. explicandu-si in felul acesta cutremurele. izbutind sa-l ridice deasupra Pamantului. sustinuta de o balena gigantica. care simbolizau cele 4 vanturi. astfel incat fiintele nu aveau loc sa traiasca. intre Cer si Pamant nu era niciun spatiu. demult. Ei credeau ca atunci cand balena se intoarce pe o parte sau pe cealalta. Se povesteste ca. 13 . Grecii isi inchipuiau ca Pamantul este o insula uriasa. Pamantul se misca. Un zeu a impins insa cu picioarele in cer.