You are on page 1of 8

Stresul

situatii. . dureroase sau de mare importanta pentru persoana respectiva (Baban.Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerinte. care sunt percepute ca fiind dificile. 1998). sarcini.

2002). cat si experientelor de viata diferite.. in sensul ca ceea ce este provocator.Stresul are o importanta componenta subiectiva. . pentru o alta poate deveni amenintator sau imposibil de realizat (Roesch si colab. facil sau chiar relaxant pentru o persoana. Diferentele individuale in ceea ce priveste raspunsul la stres sunt datorate atat componentei genetice.

• propria persoana – lipsa de incredere. lipsa suportului social. divortul. • abuz fizic. decesul unui membru al familiei. • familia – probleme de comunicare in familie. cu sefii. probleme de comunicare cu colegii. schimbari organizationale. lipsa prietenilor. nemultumire fata de aspectul fizic. conditii proaste de lucru. conflicte cu fratii. • probleme la locul de munca: supraincarcarea muncii. responsabilitate prea mare. . alcoolismul. inundatii) sau atacuri teroriste. schimbarea locului de munca. deciziile luate de-a lungul vietii etc. • dezastre naturale (cutremure. razboaie civile. • prietenii – conflicte cu prietenii.Factorii de stres: • boala fizica sau psihica. lipsa de resurse. • situatie financiara precara. violenta in familie. emotional sau sexual.

fizic. Adaptarea presupune păstrarea integrității organismului care este în permanență amenințată de agenții stresori de toate tipurile. În funcție de natura agentului stresor. stresul poate fi individual sau colectiv. Stresul reprezintă. chimic și biologic.Caracteristicile stresului Orice tip de stres apare pe fondul adaptării permanente a organismului la mediu când se poate produce un dezechilibru marcant între solicitările mediului și posibilitățile de răspuns reale ale individului. În funcție de numărul persoanelor afectate. . Această perturbare este reversibilă. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă. În plus adaptarea presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. un dezechilibru intens perceput subiectiv de către individ între cerințele organismului și ale mediului și posibilitățile de răspuns individuale. stresul poate fi psihic. după Landy.

Cauze La originea stresului se afla cauze externe si interne. scoala. cutremure. accidente. zgomotul. atractie-atractie. atractie-evitare. inundatii etc) 2. problemele sexuale. lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal. dar si experientele favorabile. violuri. Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita) . uragane. cat si dinauntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului. dubla atractie-evitare) 4. Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii: 1. modalitatea de solutionare a problemelor si/sau de luare a deciziilor). Experiente traumatizante (razboaie. mediu). necazurile zilnice. ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit) 3. Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persoane apropiate. Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitareevitare. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca. familie.