You are on page 1of 11

FRUCTE DESCONFIATE ȘI USCATE

Proiect realizat de
• Bucur Ioana
• Crainic Raluca Ioana
• Irimia Madalina Ioana
• Tuzlaru Ionela
Grupa 4302

iar dacă o ignorăm și nu avem grijă ce consumăm.GENERALITĂȚI Fructele uscate și desconfiate sunt consumate atât în sezon cât și în afară sezonului. Fructele deshidratate înseamnă pur și simplu uscate. Spre deosebire de calitățile benefice ale fructelor deshidratate. iar acestea păstrează o parte foarte mare din proprietățile fructului proaspăt. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Între fructele deshidratate și cele confiate există o diferență. riscăm să ne punem sănătatea în joc. care le transformă în bombe calorice. fructele confiate conțin o soluție de glucoză. . uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Mulți fac greșeală să pună semnul egal între fructe deshidratate și fructe confiate. Cu mult înainte de a se inventă avioanele. camioanele și supermarketurile care transporta și din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe și legume.

Ca și cele mai multe dintre fructele uscate.CELE MAI CONSUMATE FRUCTE USCATE SAU DESHIDRATATE Stafide Stafidele sunt boabe de struguri uscate şi au culoare brună. Bioxidul de sulf este folosit de multe secole în procesul uscării fructelor. . O cană de stafide conține o catitate destul de mare de fibre: 5. dar poate declanşa reacţii adverse asemănătoare astmului. o protie de stafide are destul de multe calorii (o ceașca are 434 calori și 115 grame de carbohidrați). însă există boabe aurii tratate cu bioxid de sulf pentru a le da acea culoare maronie. Stafidele naturale nu conţin aditivi.4 grame sau 21% din valoarea zilnică recomandată.

Caisele Au mai multe calorii ca cele proaspete. . conţine aproape 90 de miligrame de potasiu. potasiu. C şi B. calciu. betacaroten.150 de grame de caise proaspete au 74 de calorii. crudă. O caisă proaspătă. caisele uscate sunt o sursă bogată de magneziu. Însă. însă 150 de grame de caise deshidratate conţin 313 calorii. O caisă uscată mai are doar 40 de grame de potasiu. fier şi vitaminele A.

dintre care cea mai mare parte sunt glucide.5 grame la ceașca sau 30% din doză zilnică recomandată. . fără adaos de zahăr sunt o sursă bogată de fibre și potasiu. Merele uscate au un nivel ridicat de fibre dietetice: aproximativ 7. Merele uscate sunt bogate în carbohidrați. având 57.Merele Merele uscate nefierte. O cană de mere uscate conține 387 mg de potasiu.6 grame. Merele sunt sărace în grăsimi având doar 0.3 grame per porție și conțin 209 calorii. 11% din doză zilnică recomandată.

fiind considerate mai mult o sursă crescute de fibre. riboflavină.4 grame de fibre dietetice (aproape jumătate din doză zilnică recomandată) și 418 calorii. Cu toate acestea. . niacina.Prunele Prunele uscate nu prea fac parte din categoria fructelor uscate agreate. sunt bogate în vitamină D. vitamină B6 și vitamină A. potasiu. O porție de prune uscate conține aproximativ 12. inclusiv prunele uscate conțin nutrienți și au o aromă plăcută.

1 gram de grăsimi și 95 grame de carbohidrați. 371 calorii. intens. 14. fier. bogate în substanțe nutritive esențiale. O ceașca cu smochine uscate conține 241 mg calciu sau 24% din doză zilnică recomandată. . vitamină K. prin utilizarea a jumătate din cantitatea de grăsime recomandată și jumătate de piure de smochine. Smochinele uscate conțin potasiu.6 grame de fibre. Utilizarea a mai multor medicamente în același timp sau folosirea frecvență a unor medicamente.Smochinele Smochinele uscate sunt o gustare cu gust dulce. magneziu. textură granulata. Smochinele pot fi utilizate în mai multe rețete pentru produsele de patiserie. în locul grăsimii.

Capacitatile antioxidante ale afinelor pot contribui la prevenirea dezvoltarii cancerulului si ajuta organismul sa lupte si cu numeroase infectii. mango are si un continut ridicat de fier. B si E. . Mango uscat Sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. afinele deshidratate contin si calciu. Chiar si deshidratat. acest fruct poate avea un efect puternic de prevenire a cancerului la san si la colon. fier si fosfor.Afine uscate Bogate in vitaminele A. potasiu.

Curmale uscate Sunt foarte dulci. iar unele cercetari arata ca reduc riscul de cancer abdominal. dar zaharurile din curmale se metabolizeaza incet. . deci nu ridica rapid glicemia si iti ofera energie pentru mai mult timp. Curmalele deshidratate pot preveni anemia si constipatia.

totuşi. atunci când ne propunem să slăbim apelăm la dieteminune. întăresc unghiile şi elasticizează pielea. Pe lângă faptul că un astfel de regim duce la deshidratarea corpului. bogate în acid folic. fierul este responsabil de producerea globulelor roşii. În plus. elemente care sunt responsabile de transportul oxigenului prin întregul organism. fructele uscate precum caisele. fier şiuscate. la oconţin astfelşidecantităţi dietă numari de fosfor.Fructele uscate. recomandate în curele de slăbire De cele mai multe ori. 100 g produs / Calorii •Caise 300 •Smochine 260 •Stafide 270 •Prune 300 •Curmale 310 •Mere 230 •Pere 300 •Piersici 302 •Arahide 584 •Alune 700 •Nuci 650 •Măceşe 107 •Migdale 600 •Fistic 600 •Alune de pământ 560 . previn căderea şi deshidratarea părului. Dacă Fructele uscate apelaţi. De asemenea. care au la bază cât mai multe fructe şi legume şi foarte puţină carne.şicalciu. rezultatele vor fi de scurtă durată şi ne vor reduce masa musculară. alte minerale esenţiale uitaţi de fructele pentu oase puternice şi dinţi sănătoşi. stafidele şi piersicile.

Dulceaţa naturală a fructelor se exagerează cu zahărul în exces. Există şi fructe confiate prin procedee naturale.CONCLUZIE . însă conţinutul zahărului este foarte ridicat. scoase din sirop atunci când s-au fiert şi uscate puţin pentru a putea fi ambalate. prin fierbere. fructele îşi pierd culoarea. nefirească. dându-le fructelor confiate. . care rămân la culoarea lor palidă. fiind mult mai puţin sănătoase decât „surorile“ lor deshidratate.Fereşte-te de confiate! Fructele confiate sunt fierte într-un sirop de zahăr. de cele mai multe ori. Mai mult. o culoare aprinsă. Producătorii adaugă coloranţi artificiali la procesul de fierbere.