Industri Hiburan

Masa Kini dan
Kesan Kepada
Golongan Remaja

industri hiburan tanah air semakin berkembang maju. golongan yang cuba meraih keuntungan mudah dengan mengeksploitasi para remaja khususnya golongan pelajar agar melibatkan diri dalam dunia hiburan biarpun sepatutnya mereka perlu menggalas wadah memajukan diri dalam bidang pendidikan. Kemajuan industri ini dapat dilihat melalui monopoli media massa tempatan baik media cetak mahupun media elektronik yang lebih cenderung pada berita-berita bercorak keseronokan berbanding dengan berita bercorak pengetahuan.PENDAHULUAN • Dewasa ini. situasi kini sudah pasti memberi impak yang negatif kepada generasi akan datang. budaya berhibur melebihi keutamaan menuntut ilmu. Justeru. apakah kewajaran yang membolehkan golongan . Namun. Lantaran.

ISI POKOK??? (PERKATAAN YANG DIGARISI) 01/03/17 .

Sekiranya seseorang pelajar terlibat secara langsung dalam bidang nyanyian atau lakonan. mereka memerlukan masa yang panjang bukan sahaja untuk mengikuti penggambaran atau pertunjukan yang diadakan malah masa untuk berlatih .Isi 1 • Antara kesan negatif yang bakal timbul ialah kesukaran pelajar untuk membahagikan waktu ketika melibatkan diri dalam dunia hiburan dengan tugas utama mereka iaitu menuntut ilmu. masa yang ada terpaksa dibahagikan pula dengan tanggungjawab mereka untuk memajukan diri dalam bidang hiburan. Namun jika mereka terlibat dengan dunia hiburan. Hal ini sudah tentu akan menjejaskan keupayaan mereka meluangkan waktu pada pelajaran dan kesannya bakal memberi impak yang tidak baik kepada pelajar itu sendiri. dunia pelajar seharus ditumpukan sepenuhnya untuk memperoleh ilmu sebagai menggalas aspirasi menjadi insan yang berilmu dan berpengetahuan kerana masa itu emas. Dalam usia yang masih terlalu muda.

Isi2 • Pada masa yang sama. yang dikendong keciciran’. Hal seperti ini akan menyebabkan para pelajar yang terbabit ketinggalan dalam pelajaran dan menjejaskan prestasi mereka dalam peperiksaan. para pelajar terpaksa melupakan tugas utama mereka dalam usia muda iaitu melaksanakan aspek pembelajaran dan mengikuti aktiviti kokurikulum yang telah ditetapkan. apakah yang bakal berlaku kepada generasi kita pada masa depan jika rakyatnya yang tidak berilmu lantaran memilih bidang hiburan dan mengetepikan ilmu pengetahuan? Janganlah pula sampai ‘yang dikejar tak dapat. Bayangkanlah. penglibatan pelajar dalam Program Realiti Hiburan seperti yang kerap kita lihat di kaca televisyen akan menjejaskan peluang pelajar bergiat dalam aktiviti yang dijalankan di sekolah. Penglibatan mereka juga menyebabkan pelajar terpaksa mengambil cuti untuk melaksanakan kehendak penganjur hiburan mengadakan pertunjukan di mana-mana juga. . Akibat terikat dengan kontrak bersama dengan syarikat hiburan.

kemungkinan untuk menempa nama dalam dunia hiburan adalah terlalu kecil. Persoalannya. mampukah golongan remaja seperti pelajar mengharungi kehidupan dan menyahut cabaran dalam dunia artis yang penuh cabaran? Bakat yang dimiliki sahaja mungkin tidak mencukupi jika ilmu di dada tidak seberapa. sex bebas dan sebagainya. sebelum menceburi . Dalam usia setahun jagung. Justeru. lantas mereka pula berdepan dengan kemungkinan menghadapi kegagalan. Mampukah golongan semuda ini berdepan dengan kegagalan? Kita amat bimbang bahawa kegagalan ini akan menjerumuskan golongan pelajar dalam gejala sosial yang tidak sihat seperti penyalahgunaan dadah.Isi 3 • Realiti hidup sebagai seniman sebenarnya adalah terlalu kompleks dan penuh dengan tipu muslihat.

panjang dan berwarna. emosi dan jasmani. Lihat sahaja pertuturan seorang artis.Isi 4 • Selain itu. mahukah golongan golongan pelajar yang telah masuk dalam golongan artis berpakaian kemas. Hal ini amat bertentangan dengan kehendak didiplin yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Persoalannya nanti. pergaulan bebas sesama peminat. dunia hiburan dan pendidikan dilihat sebagai dua dunia yang begitu berbeza. Hal ini amat berbeza sama sekali dengan objektif pendidikan yang berperanan melahirkan insan yang seimbang dari segi rohani. pakaian malah keseluruhan gaya hidup mereka. berambut pendek dan menggayakan perlakuan sopan di khalayak ramai? Mampukah mereka merendahkan rasa ego mereka apabila berada di sekolah bersama rakan-rakan mereka yang lain? Kesannya lebih menjurus pada keburukan dan boleh mewujudkan konflik dalam diri pelajar terbabit. Hal inilah yang perlu difikirkan dengan . bergaya. Ambil sahaja contoh rambut seorang artis.

nilainilai moral sepatutnya dipelajari oleh mereka sejak kecil lagi kerana melentur buluh biarlah dan rebungnya. Justeru. Malangnya. sombong dan memandang rakan dan guru sebagai manusia yang tidak patut dihargai. oleh sebab terlalu banyak . Kenyataan ini mungkin ada kebenarannya jika dilihat dari situasi industry hiburan kita pada hari ini. Sikap bongkak ini lahir apabila mereka merasakan diri mereka terlalu ‘glamour’ sehingga memandang rendah orang lain yang bukan golongan artis.Isi 5 • Ada pula pandangan yang mengatakan bahawa mereka yang menyertai bidang hiburan adalah individu yang mementingkan ‘glamour’ dan bersifat meterialistik. Kejayaan seseorang pelajar dalam dunia hiburan mungkin bakal melahirkan pelajar yang bersifat bongkak.

. berilah ruang untuk memenuhi ilmu di dada terlebih dahulu kerana hanya ilmu yang mampu membina impian masa depan gemilang. Sebagai pelajar.KESIMPULAN • Intiharnya. mereka perlu mempunyai acuan sendiri iaitu menyahut cabaran mendepani bidang ilmu yang terlalu luas dan tidak bertepi. Menuntut ilmu memerlukan komitmen yang menyeluruh dan bukan sekadar melepaskan batuk di tangga. dunia hiburan masa kini bukanlah dunia seorang pelajar. Andai terbuka hati untuk menyertai industri hiburan.

Related Interests