You are on page 1of 12

ANTONIN DVORZHAK

(1841-1904)

JETA

-lindi n nj fshat afr Prags;

-babai i tij mishshits dhe luante n citr;

-shkolln fillore n fshat;

-1857-59 shkolln pr organo, violin dhe viol,


m von edhe pianon;

-Josefina, dhe martesa e tij me Ann;

-9 fmij;

-mosha 10 vjecare, kuarteti i par;

-puna n Teatrin Nacional e m pas n kishn e


Shn Albertit;

-1875 viti produktiv: kuarteti i dyt, simfonia e 5t, trio pianistik dhe serenata pr harqe in E;

-zbulimi i tij nga Bramsi;

-Stabat Mater dhe Anglia;

-Simfonia e 7-t pr Londrn;

-1890 vizita n Rusi;

-Cambridge dhe Universiteti i Prags;

-1892-95 drejtor i konzervatoriumin t New


Yourk-ut;
-hulumtimi dhe njohja me folklorin Amerikan;

-1893- Nga bota e re;

-Kuarteti i harqeve (f-dur) Amerika;

-Kuniteti i harqeve dhe sonatina pr violin dhe


piano, koncerti pr cello dhe orkestr (b-mol);
-probleme me rrogn, kthimi n Prag;

-pas kthimit pushimi dhe fillimi i kompozimit t


operas;
-martesa e vajzs me Jozef Suk, festimi i
ditlindjes s tij nga mbar populli;
-vdes nga smundja e zemrs;
-la vepra t paprfunduara si koncerti pr cello
dhe orkestr n A-dur;

-stili tradicional dhe prshtatja me rrymat muzikore


t kohs;
-Nr. 6 (1881) publikuar si "Nr. 1", - "Nr. 5"
Nr. 7 (1885) publikuar si "Nr. 2", - "Nr. 6"
Nr. 5 (1888) publikuar si "Nr. 3, Op. 76", - "Nr. 4,
Op. 24"
Nr. 8 (1890) publikuar si "Nr. 4", - "Nr. 7"
Nr. 9 (1894) publikuar si "Nr. 5", - "Nr. 8"
Nr. 3 (1912)
Nr. 4 (1912)
Nr. 2 (1959)
Nr. 1 (1961)

-simfonia e par (c-mol)-tema vendlindja, simfonia e dyt


(B-dur)- pastorale, e treta (Es-dur)- Vagner dhe List, e
katrta (d-mol)-Vagneri, e pesta (F-dur) dhe e gjashta (Ddur)-pastorale, Vagneriane dhe Brams,e shtata (d-mol)
koha e ndikimit t operas, e teta n (G-dur) e krahasuar me
simfonit e Mahlerit, dhe e nnta (e-mol)- Nga bota e re
(folklori i popujve amerikan);
-5 poema simfonike (Vodnik, Shtriga e mesdits, Knga e
heroit etj);
-Stabat mater, Te deum laudamus, Mesha n D-dur (vepra
t njohura korale);
-1 koncert piano dhe orkestr, nj violin e orkestr dhe nj
cello dhe ork, (g, a ,b-mol);

-5 kuartete harqesh, i njohur Amerika, 2


kuintete pianistike, 2 kuartete pianistike, sekstet
harqesh etj;
-Rusallka, Dimitrij, Alfred, Jakobin etj (opera t
ktij kompozitori);
-cikli i kngve biblike dhe i atyre cigane;