You are on page 1of 13

Aplicatiile

ingineriei
genetice la plante

Introducere Ingineria genetica reprezinta o ramura importanta a geneticii ce are in vedere modificarea organismelor vii pentru obtinerea de noi caracteristici. . insa ingineria genetica este intr-o continua dezvoltare. Multe aplicatii ale acestei ramuri sunt regasite in domeniul agriculturii.

omul poate să le confere acestora anumite caracteristici benefice lui ca rezistenţa la boli.Generalitati Modificând genomul plantelor şi animalelor domestice. un anumit aspect fizic etc. grâul a fost obţinut prin încrucişarea a trei specii diferite. acestea au fost hibridizate pentru a se obţine soiuri noi. o anumită dimensiune. rezistenţa la diferiţi factori de mediu (temperatură. Plantele actuale sunt majoritatea hibrizi obţinuţi prin încrucişarea diverselor soiuri sălbatice. sol etc). De exemplu. mai rezistente şi cu producţie mai mare. umiditate. .

Fragmente mici de ADN. care determină caracteristici benefice omului sunt extrase din genomul anumitor organisme şi introdu-se în genomul alor organisme. care astfel vor căpăta caracteristicile dorite. hibridizarea a fost inlocuita de ingineria genetica datorita noilor cunostinte dobandite in domeniu. .Generalitati Treptat. Ingineria se bazeaza pe modificarea genomului actionand direct asupra acestuia.

Beneficii Folosindu-se de ingineria genetică omenirea ar putea înlătura multe din problemele sale actuale. . Plante cu o rezistenţă şi o productivitate mai mare ar putea eradica foamea şi ar putea salva multe din zonele naturale. atât de afectate de extinderea terenurilor agricole. Inserându-se anumitor plante gene umane. atât de necesare celor care suferă de anumite afecţiuni. aceste plante ar putea produce astfel de substanţe. răspunzătoare de producerea anumitor substanţe precum hormonii sau anticorpii.

tehnicile de transformare genetică. Vectorii de clonare derivaţi de la plasmidele Ti.rhizogenes). Rezultatele cercetărilor din domeniul geneticii vegetale.tumefaciens şi A. se constituie într-un material faptic deosebit de bogat. .Plante transgenice Plantele transgenice sunt obţinute în urma experimentelor „in vitro” de transfer de material genetic exogen: la nivelul lor s-au integrat în mod stabil secvenţe de ADN provenite de la alte organisme. structura şi exprimarea genelor în plantele transgenice au determinat obţinerea unor noi cunoştinţe importante atât pentru cercetarea fundamentală. cât şi pentru îmbunătăţirea însuşirilor unor plante de cultură. care le conferă anumite însuşi fenotipice noi sau modificate. Transferul de gene la plante a devenit posibil datorită descoperirii şi a utilizării sistemului de transformare genetică prin intermediul bacteriilor din genul Agrobacterium (A. bazate în primul rând pe folosirea plasmidelor Ti de la Agrobacterium tumefaciens.

plante transgenice rezistente la atacul unor dăunători. unele aplicate deja în practică aşa cum sunt: plante transgenice rezistente la viroze. . plante transgenice rezistente la erbicide (figura 1). plante transgenice de interes horticol (plante ornamentale cu fenotipuri noi. plante transgenice producătoare de anticorpi „comestibili” etc. până în prezent au fost obţinute o serie de rezultate semnificative.Aplicatii practice În ceea ce priveşte aplicaţiile practice. plante care produc fructe rezistente la înmuiere). plante transgenice capabile să sintetizeze metaboliţi secundari în cantităţi crescute.

1993) .Comparaţie între aspectul unor plante transgenice de tutun rezistente la acţiunea erbicidelor şi cel al unor plante normale (după Tarano.

Aplicatii in agricultura Obţinerea de plante rezistente la dăunători reprezintă poate domeniul cel mai spectaculos al ingineriei genetice aplicate la plante. gene pentru sinteza unor enzime sau a unor inhibitori enzimatici. reducerea cheltuielilor fermierilor pentru pesticide. deoarece a permis regenerarea de plante transgenice care conţin gene de origine bacteriană ce le asigura protecţie faţă de anumite insecte dăunătoare. gene de la plante ce codifică sinteza unor lectine specifice. gene care determină inducerea sintezei unor compuşi vegetali de tipul fitoalexinelor etc. Dintre acestea sunt de amintit: genele ce codifică producerea δ-endotoxinei de la Bacillus thuringiensis. Aceasta asigură. pe de o parte. In ultimii ani. obţinerea de recolte mai bogate şi. au fost descoperite o serie de noi gene pentru rezistenţa la atacul insectelor. pe de altă parte. transferabile la plante. .

tuberculi sau fructe. intrucat ele pot fi transformate genetic cu usurinta si reprezinta o sursa ieftina de proteine. facand programele de imunizare in tarile in curs de dezvoltare mai ieftine si mai usor de atins. .Aplicatii biofarmaceutice Plantele au un potential considerabil pentru productia de proteine si peptide biofarmaceutice. Astfel de produse biofarmaceutice si vaccinuri comestibile pot fi stocate si distribuite ca seminte.

slideshare.Sursa: http://www.net/SrinivasBhairy2/ph02-ediblevaccines .

Aceste substanţe se obţin prin inserarea în corpul diverselor organisme a genelor care determină producerea acestor substanţe. astfel aceste organisme începând să producă astfel de substanţe. Astfel se pot crea plante rezistente la secetă. . la soluri nepotrivite. factori antihemofilici etc. hormoni.Diverse aplicatii ale ingineriei genetice În medicină ingineria genetică este folosită pentru producerea anumitor anticorpi. mai dezvoltate şi cu anumite calităţi. În agricultură ingineria genetică este folosită pentru producerea unor plante şi animale mai rezistente. mai prolifice sau mai dezvoltate. la acţiunea erbicidelor şi a paraziţilor şi animale mai prolifice.

html .com/nbt/journal/v18/n11/full/nb t1100_1151. P.ro/biologie/genetica/2702ingineria-genetica-introducere-11. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Cornea Facultatea de Biotehnologii.nature. B-dul Mărăşti 59.html • http://www.scientia.Bibliografie • C.scientia. România Modificarea genetică a plantelor: Principii generale de realizare. Aplicaţii şi controverse • http://www.html • http://www.ro/biologie/genetica/2714metodele-si-aplicatiile-ingineriei-genetice-12.