You are on page 1of 50

ADOLESCENT

A

VARSTA ADOLESCENTEI ESTE
CONSIDERATA:
 Varsta de aur,
 Varsta marilor elanuri,
 Varsta integrarii sociale,
 Varsta cunoasterii de sine,
 Varsta ingrata,
 Varsta nesigurantei,
 Varsta dramelor,
 Varsta viselor “neimplinite”,a iubirilor “imposibile”,a
relatiilor “dezastruoase”.

 Adolescenta este perioada de tranzitie
biologica, psihologica si sociala de la
pubertate la maturitate.

ETAPELE
ADOLESCENTEI

ADOLESCENTA TIMPURIE
Fete Baieti

 9-13 ani  11-13 ani
 se dezvolta sexual mai devreme decat  li se ingroasa vocea;
baietii;
 le cresc sanii;
 au primul vis umed.
 au prima menstruatie

.

AMBII:  Cresc in inaltime.  Sunt preocupati de felul cum arata si petrec ore intregi in fata oglinzii.  Prietenii devin tot mai importanti.  Se dezvolta organele sexuale interne si externe si creste secretia de hormoni sexuali.  Creste parul pubian si cel de la subsuoara. .  Au obsesii fizice.  Au ca “nenorocire comuna” cosurile si secretele fata de parinti.  Au conflicte cu parintii.

au un jurnal intim.de a bea.  Viseaza cu ochii deschisi.de a fuma.devin mai rebeli.  Vad lucrurile doar din punctul lor de vedere.  Sunt foarte emotivi.a se droga si de a fi activi sexual. .   Sunt influentati in modul de a se imbraca.  Isi exprima sentimentele prin actiuni.au toane.

 Esti mai atasat de prieteni.hobby-uri sau chiar o slujba temporara).  Actionezi dupa principiul “totul sau nimic”  Descoperi si intelegi si ceea ce simt altii.ADOLESCENTA MIJLOCIE  Fete: 13-16 ani  Baieti: 14-17 ani  Iti doresti sa fii mai putin dependent de parinti.  Preocupari multiple(scoala.  Stii mai bine spre ce esti inclinat.muzica.prieteni.  Iti asumi anumite riscuri. .sport.

 Iti faci planuri de viitor.  Devii constient de limitele tale. .  Vrei sa te descoperi pe tine insuti.   Esti mai sociabil.

ADOLESCENTA TARZIE  Fete: 16-18 ani  Baieti: 17-18 ani  Dezvoltarea fizica se termina si este completa.  Deosebesti visele de realitate.sociale sau religioase. .  Esti atras de idealuri politice.  Te simti comfortabil cu tine insuti.  Devii mai constient de consecintele deciziilor pe care le iei.mai sigur pe tine.  Esti mai organizat.  Te inspaimanta viitorul care bate la usa.

dar poti incerca comportamente noi.  Asculti sfaturile altora dar iei deciziile tale.  Ai relatii mai intime si mai stabile cu sexul opus.  Ai o legatura puternica de iubire.   Iti cunosti calitatile si defectele.  Vrei sa fii independent financiar. .  Stabilesti legaturi mai profunde cu parintii.  Stii care iti este orientarea sexuala.

DEZVOLTAREA SEXUALA .

 Prima iubire se termina. ea nu este eterna.aproape intotdeauna.ce te ridica pe culmile idealului.  Prima dragoste si cele ce vor urma sunt etape pretioase ale modului de a invata sa iubesti.PRIMA IUBIRE  Prima iubire vine ca un val puternic.  Ea va ramane vesnic in amintirea ta. dureros pentru fete. Te ameteste si te transforma pentru totdeauna. Prin definitie. .

dar exista tendinta ca acestea sa-i ajunga curand din urma.PRIMUL CONTACT SEXUAL  Unele statistici arata ca elevii de liceu cred ca varsta ideala pentru a incepe activitatea sexuala este dupa 18 ani.de fapt. .la 15 ani.  Baietii isi incep viata sexuala mai devreme ca fetele.desi varsta la care ei au inceput-o a fost.

abuzul sexual  Lipsa autocontrolului. .INFLUENTEAZA VARSTA PRIMULUI CONTACT SEXUAL:  Varsta aparitie pubertatii  Gradul de supraveghere al parintilor  Frecventa intalnirilor  Atractia fizica  Curiozitatea sexuala  Presiunea celor din jur  Limitele impuse de societate  Starea sociala  Folosirea alcoolului si a altor droguri  Violenta in familie.

.Adultilor le revine responsabilitatea sa abordeze aceasta realitate direct.EDUCATIA SEXUALA  Este clar ca majoritatea adolescentilor de astazi sunt activi sexual.sa o ponegreasca sau sa incerce sa o ascunda.sa le fie teama de ea.  Adolescentii au nevoie sa cunoasca punctul de vedere al parintilor asupra sexualitatii pentru a-i ghida in deciziile viitoare.in loc sa o nege.

DEZVOLTAREA INTELECTUALA .

.iar simtul umorului se rafineaza.  Crezi ca poti schimba lumea.  Limbajul evolueaza.  Devii capabil sa emiti ipoteze.ci si mintal.  Esti mai idealist si iti formezi o scala a valorilor proprii.stadiu la care raman unii adolescenti si chiar adulti.  Devii interesat de problemele sociale. La varsta adolescentei.  Iti dezvolti o putere de judecata solida.  Glumele vulgare ale copilului preadolescent.  Modul in care te vezi pe tine insuti se schimba.  Incepi sa fii constient de calitatile tale unice.complexe si sa gandesti logic.idei abstracte.nu-ti mai starnesc interesul.  Memoria si modul de organizare se dezvolta.incepi sa te maturizezi nu numai fizic.

.  Adolescentii generalizeaza la extrem.cred ca toata lumea se invarte in jurul lor si gandesc emotional. Modul de gandire se manifesta printr-o tendinta exagerata de a privi lumea si pe tine insuti doar din punctul tau de vedere.

PREOCUPARI PRINCIPALE Propria persoana Parintii Scoala Munca Odihna Sportul Prietenii Modelele Sexul Iubitul/(a) .

STABILIREA UNUI SCOP IN VIATA  A avea un tel in viata e un lucru bun.capacitatile. .talentul.preferintele si limitele fiecaruia. Planul trebuie sa fie realist si sa tina seama de conditiile de mediu.

 Stiu sa-si foloseasca  Amana luarea hotararilor.  Sunt mandri de realizarile lor.  Sunt motivati si realisti.in favoarea unor  Identifica obstacolele ce le scopuri importanta. indepartate. talentele.  Isi fac un plan amanuntit  Sunt tentati de placeri pentru a-si atinge scopurile.  Nu-i intereseaza succesul  Le place sa invete mereu  Sunt indisciplinati. imediate. negative ale  Sunt disciplinati.  Nu au planuri de viitor.Adolescentii care au un Adolescentii care nu au scop in viata: un scop in viata:  Nu stiu niciodata precis ce  Stiu precis ce vor. lucruri noi. comportamentului lor.neaga si gasesc  Cer si accepta ajutorul altora. vor. scuze pentru consecintele  Isi revin usor dupa insuccese.  Ignora. .  Dau vina pe altii pentru propriile greseli.dar mai stau in cale.

INTELIGENTA  Este capacitatea de a invata.  Inteligenta se poate masura prin: Observarea Observatii de Teste de nivelului de laborator pt inteligenta adaptare in evaluarea memoriei activitatea zilnica Felul in care persoana face fata Intrebari libere problemelor sociale .e a gandi si a rationa adecvat.de a intelege si sesiza situatiile noi si de a rezolva problemele care iti apar in cale.

 Succesul scolar depinde de: Vointa si Atitudinea Inteligenta stabilitate fata de studiu emotionala Influenta Concentrarea Stima de sine prietenilor si a atentiei familiei Mentorii si Conditiile de Metodele de idolii alesi mediu studiu .ATITUDINEA FATA DE INVATATURA  Adolescentii pot privi scoala ca pe o placere sau ca pe o corvoada.

 Au nevoie de mai mult spatiu  Gandesc inductiv. receptive la detalii si la lectii.  Accentul cade pe silueta. sociala.  Gandesc deductiv.  Preocupate de relatiile intime.  Loc fluctuant in ierarhia  Preocupati de cariera.  Loc stabil in ierarhia sociala.  Aproape jumatate din fete au  Sufera mai rar de depresie. cand invata. o perioada de depresie. .DIFERENTE LA INVATATURA LA LICEU: BAIETI FETE  Notele scad cu 15% in timpul  Rezultatul examenelor nu este menstruatiei. influentat de ciclul biologic.  Se plictisesc mai usor decat  Fetele invata mai usor fetele. impreuna.  Pun accent pe dezvoltarea  Sunt mai atente si mai musculara.

DEZVOLTAREA SOCIALA .

care formeaza o parte din limbajul social.  Adultii considera ca tinerii din generatia prezenta sunt mai putin politicosi decat cei din trecut. BUNELE MANIERE  Inteligenta sociala se manifesta si prin bune maniere.daca vrei sa ai succes financiar pe viitor.ai nevoie sa fii inconjurat de prieteni si sa stii ca esti acceptat si apreciat.ori de cate ori au ocazia. Este un adevarat talent sa ai relatii sociala de succes si sa stii cum sa le intretii. Ca adolescent.  “Politetea nu costa… dar renteaza” – Sanda Faur .pentru ca au nevoie de atentia pe care nu o pot avea altfel.dar e imprtant sa fii inteligent social.  Unii tineri gasesc o placere deosebita in afisarea unui comportament nerespectuos.  Inteligenta sociala nu trebuie confundata cu succesul financiar.

.daca sfideaza normele sociale.ceilalalti il vor judeca ca atare.IMBRACAMINTEA  Imbracamintea spune multe despre un adolescent: ca vrea sa fie remarcat sau ca nu vrea sa iasa prea mult in evidenta.  Are dreptul sa se imbrace cum ii place.ca respecta regulile sociale sau ca nu-i pasa cum arata.dar. Lumea il va lua drept ceea ce vrea sa para.

 Prietenii iti ofera: Tovarasie Motivare Ajutor Sprijin Intimitate .PRIETENII  Prietenia este o relatie profunda si confortabila.care satisface nevoia de loialitate.empatie si intimitate.

Cel mai bun priete n Priete Priete nia nia de intre grup baieti CATEG si fete ORII DE PRIETE Priete NI Priete nia nia prin prin telefo scrisor n i Priete ni la distan ta .

asa numita “generatia net”. .adolescentii pot avea un rol activ si nu unul pasiv.In mediul digital.  Dependenta de Internet: tanarul care foloseste excesiv internetul:  Arata obosit / neglijent  Se trezeste devreme si se culca tarziu  Ia note mai mici la scoala  Nu mai intretine relatiile cu prietenii si renunta la hobby-uri  Se irita cand este intrerupt de la computer  Nu-si asculta parintii si e ostil.INTERNETUL  Adolescentii de astazi fac parte din prima generatie care creste inconjurata de mediul digital.ca in fata televizorului.

.navigand pe internet.  De cele mai multe ori.INFLUENTA MASS MEDIA Adolescentii petrec ore intregi la  televizor.folosind jocuri video.  Media exercita o influenta foaret mare asupra valorilor morale si comportarii adolescentilor.dar interpretat drept iubire  Crimele: sunt mult mai frecvente decat in viata reala.valorile prezentate in media sunt opuse realitatii:  Sexul: prezentat sub aspect fizic.manifestat prin masini luxoase si profesii banoase  Starurile sunt prezentate drept idoli.ascultand la radio.player.  Fericirea vine din succesul de-a gata.

FAMILIA .

Are nevoie de independenta pentru a se simti sigur pe sine si a deveni un tanar adult responsabil. care il asculta. .parintii si profesorii dau un puternic exemplu despre ce inseamna sa comunici. Cea mai mare si importanta audienta la care aspira un copil este un adult important in viata lui. este normal sa se detaseze treptat de parinti si sa se ataseze mai mult de prieteni.  Pentru un adolescent.  Adultii. Familia este unitatea de baza a societatii.

copiii invata sa-si exprime deschis parerile si sa se apere.  Competitia ii poate motiva sa exceleze. adolescentii se lupta de fapt pentru dragostea si atentia parintilor. In acest mod.  Conflictele sunt mai frecvente intre tinerii de acelasi sex.FRATII SI SURORILE  Certurile intre frati si surori sunt normale si inevitabile.  Dand curs conflictelor. .varsta apropiata si cu preocupari asemanatoare.

DEZVOLTAREA EMOTIONALA .

Este unul din motivele pentru care adolescenti actioneaza puternic emotional la aceasta varsta.tot ceea ce gandesc si cum se simt.  Emotiile influenteaza tot ceea ce fac adolescentii.pe care le putem controla constient.  La adolescent.in mare masura.ele sunt localizate si prelucrate in partea de jos a creierului.portiunea superioara a creierului. . in realitate.  Se spune ca emotiile vin de la inima. Emotiile sunt stari afective de scurta durata.placute sau neplacute.unde se dezvolta ratiunea.se maturizeaza abia in jurul varstei de 20 de ani.

adolescentii vor avea mai multa incredere in ei insisi.in special parintii. .o Ceea ce adolescentii simt in aceasta perioada este in mare parte o reactie la modul in care ii trateaza cei din jur.dar devin confuzi si nesiguri daca acestia ii critica tot timpul. Daca acestia le arata ca sunt importanti pentru ei.

 Adolescenta este o perioada de confuzie si nesiguranta. .ECHILIBRUL EMOTIONAL  Emotiile pot deforma perceperea realitatii.imprevizibili si sa aiba manifestari extreme.impulsivi.  Cand gandim numai emotonal.devenind maniosi si inlacrimati. uneori adolescentii se supara.pe motiva foarte banale.permitem emotiilor sa ne conduca la concluzii false.intr-un interval de timp foarte scurt.  Adolescentii tind sa fie instabili.  Fluctuatiile nenumarate in emotii sunt adesea neproportionale cu evenimentele.  Uneori totul poate lua proportiile unui cataclism.alteori exprima emotii minime sau chiar deloc.  Instabilitatea emotionala se asociaza cu o schimbare constanta a preocuparilor.

ei sunt adesea tratati ca si cum nu ar fi asa.  Societatea incurajeaza dezvoltarea emotionala a fetelor si o descurajeaza pe cea a baietilor.DIFERENTE EMOTIONALE  Fetele sunt mai emotive decat baietii din cauza diferentelor in structura creierului si a hormonilor si a modului in care sunt educate. .in consecinta multi actioneaza ca si cum n-ar avea emotii.  Desi baietii sunt sensibili.

PERICOLELE ADOLESCENTEI .

Problemele de alimentatie PERICOLELE Fumatul & Alcoolul ADOLESCENTEI Drogurile BTS-urile & sarcinile nedorite .

 Anorexia: fetele care sufera de Anorexia aceasta tulburare se considera grase.PROBLEMELE DE ALIMENTATIE  1 din 5 fete cu varsta intre 11 si 17 ani da semne ca ar avea tulburari alimentare.chiar daca sunt slabe.  Bulimia: persoanele afectate isi Bulimia provoaca voma pentru a opri digerarea alimentelor. Obezitatea .

. TIGARILE & DROGURILE  Multi din adolescentii de astazi consuma alcool si droguri din diverse motive:  Vor sa se simta rebeli si sa para duri  Vor sa para mai independenti  Vor sa atraga atentia  Este singurul refugiu pe care il gasesc  Sunt influentati de anturaj  Desi nu aduc nici un beneficiu.ALCOOLUL.ci dimpotriva.aceste vicii continua sa exercite o puternica atractie asupra adolescentilor.

BTS-URILE & SARCINILE NEDORITE  Metodele de contraceptie sunt un subiect important pentru cei care au o viata sexuala activa deoarece ele previn infectarea cu o BTS si sarcinile nedorite la adolescente.  Multi adolescenti ai zilelor noastre au informatii eronate despre sexualitate din cauza multiplelor surse de informare.dar si din cauza anumitor prejudecati ale adultilor care considera ca aceasta nu este varsta potrivita pentru acest tip de discutii. .

 Izolarea sociala: cei izolati social nu se pot atasa de un grup si sufera deseori de abuz de alcool.SINGURATATEA  O alta din marile probleme ale adolescentei este singuratatea.  Ei sunt obisnuiti sa nu aiba incredere in oameni si evita contactul si intimitatea in ideea ca altii sa nu profite de ei.  Izolarea emotionala: lipsa unei relatii de atasament intim.izolati si incapabili sa controleze o situatie.depresie si delicventa.  Cei care se cred singuri se simt respinsi. .instrainati.

incredere in sine foarte scazuta  Timiditate  Depresie si tulburari emotionale  Neincredere fata de ceilalti  Evitarea contactelor sociale  Lipsa sprijinului parintesc  Izolare sociala .MOTIVE PENTRU CARE ADOLESCENTII SE SIMT SINGURI:  Familii dezorganizate  Dificultate de a face prieteni si de a comunica  Parere proasta despre sine.

ADOLESCENTA – VARSTA DESCOPERIRII PROPRIEI IDENTITATI ! .

REALIZATORI  Aparastei Ana-Maria  Bartus Valentina  Murarasu Petronela  Mut Elena-Andreea  Orzoi Madalina .